home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Psy és ami mögötte van!
Zvekán Péter
2013.03.13.
LXVIII. évf. 11. szám
Psy és ami mögötte van!

A tavalyi év egyértelműen az 1977-ben született Park Jae-sang, vagy ismertebb nevén Psy éve volt. A koreai énekes 2012-ben megmutatta a nagyvilágnak, hogyan kell egyik napról a másikra nemzetközi szupersztárrá válni egyetlen slágerrel.

 

Habár a Gangnam style világméretű őrülete még mindig tart, hiszen folyamatosan nő a megtekintések száma a világ legnagyobb videómegosztó portálján, az előadó menedzsmentje bejelentette: hamarosan jön az újabb, az előzőnél is gigantikusabb Psy-őrület.

De ne szaladjunk előre. Amikor valakinek olvasgatni kezdjük az életútját, akkor sokszor találkozunk azzal a szomorú ténnyel, hogy nagyon nehéz gyerekkoron esett át. Psy életéről ez nem mondható el. Édesapja, Park Won-Ho egy hatalmas koreai vállalat részvénytulajdonosa, ügyvezető elnöke, édesanyja Kim Young-hee pedig több étterem tulajdonosa, így bőven volt és van mit a tejbe aprítaniuk. Ezek után nem meglepő, hogy a kis Psy igencsak elkényeztetett gyerek volt. Az általános iskolában például folyamatosan szexuális tartalmú vicceket mesélt, zavarva az órát. A későbbiekben annak érdekében, hogy átvegye édesapja helyét, az Egyesült Államokba utazott üzleti adminisztrációt tanulni a bostoni egyetemre. Rövid idő alatt rájött, hogy ez nem neki való, s ezután az összes pénzét hangszerekre költötte, majd beiratkozott a Berklee College of Musicba. Idővel ezt is megunta, így végül diploma nélkül tért vissza Koreába, s énekelni kezdett. Mint kiderült, ez egy nagyon jó döntés volt.
2001-ben debütált a PSY The Psycho World! című albumával, amelyet kiskorúak számára nem ajánlottak a hatóságok. Dalai szövegének és érdekes táncmozdulatainak köszönhetően rövid időn belül ráragadt a ,,bizarr énekes’’ becenév, ami elég eltérő reakciót váltott ki az emberekből. Nem mintha maga a lénye nem lett volna elég ehhez.
Az első korongot másik két nagylemez követette, s az egyiket kizárólag 19 éven felüliek vásárolhatták meg. Közben kötelező sorkatonai szolgálatának is eleget kellett tennie, de egy szoftverfejlesztő cégnél kapott állása végett félbeszakította katonaideje letöltését. Ismét kiadott egy stúdióalbumot, és folyamatosan jelen volt a nagy nyilvánosság előtt. Ezt megelégelte a hadsereg, beperelte, és vissza kellett térnie a kaszárnyába. Nehezen, de túlélte ezt az időszakot is. Ekkorra már díjakat nyert, és folyamatos alkotómunkájának köszönhetően 2010-ben a YG Entertainmenthez szerződött, s kiadta ötödik albumát, a PSYFIVE-ot. Ezzel a koronggal és a Right Now című dalával a következő évben elsöprő sikert aratott a Melon Music Awardson és az Mnet Asian Music Awardson. 2012 nyarán aztán megjelent a hatodik, PSY’s Best 6th Part 1 című albumának az első dala, a Gangnam Style, melynek videoklipje internetes mémmé vált, főleg miután több ismert művész, köztük Robbie Williams és T-Pain is „fenomenális”-nak minősítették. A videóval több amerikai újság, magazin és televíziós műsor is foglalkozni kezdett, többek között a CNN is. Ezután lassan elkezdett megőrülni a világ, s a szám egyszer csak a Billboard K-pop Hot 100-as lista élén találta magát. A Gawker magazin az év legjobb videoklipjének nevezte a Gangnam Style-t. A dal sikerének köszönhetően az előadót leszerződtette a többek között Jennifer Lopezt és Mariah Careyt is menedzselő Island Records, s ellátja majd külföldi képviseletét. 2012 szeptemberében a videoklip nézettsége átlépte a 100 milliót, december végére pedig elérte az 1 milliárd megtekintést, nem mellékesen elsőként a Youtube történelmében. Szeptember 20-án a videó hivatalosan is Guinness-rekorder lett, mint a YouTube történetének legkedveltebb videója. Jelenleg több mint egymilliárd-négyszázezren tekintették meg ezt a nem mindennapi alkotást.
Ekkora siker után pedig borítékolható a folytatás: Psy menedzsere, Scooter Braun megnyugtatta az új dalt követelő rajongókat: „Nem kell aggódni, a Gangnam style vége -- valami újnak a kezdete: az énekes már gőzerővel dolgozik az új koreográfián.” Braun arról is biztosította rajongóit, hogy igazán megéri várni az új dalra, mert bombasztikus lesz.

+ KIS HÍR +
A Dal című magyar válogatóverseny döntőjében fellépő nyolc előadó listáját végül négyre szűkítette a zsűri. A legjobbak közé került Kállay-Saunders András a My Baby, Radics Gigi az Úgy fáj, valamint Vastag Tamás a Holnaptól című dalával. Közülük mindenki, talán még az előadó legnagyobb meglepetésére is, ByeAlex kapta a legtöbb szavazatot a tévénézőktől Kedvesem című dalával.

,,A végső változat valójában egy remix lett, amelyet az eredeti sávokra Zoohacker készített el. A szám az ő felfogásában is megőrizte bájosságát, akárcsak a nemrég elkészült táncosnős klip” -- jegyezte meg a 28 éves dalszerző-énekes. ByeAlexet az elődöntőből és a középdöntőből is a tévénézők szavazatai juttatták tovább. Mint kifejtette, már dolgoznak a Kedvesem angol nyelvű változatán, bár legszívesebben magyarul énekelné el a számot Malmőben.
Így az is kérdésessé válik, hogy végül milyen nyelven fog énekelni. Nemsokára megtudjuk.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..