home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Projektum a Béga-csatorna felújításáról
(Tha)
2022.04.15.
LXXVII. évf. 15. szám
Projektum a Béga-csatorna felújításáról

Konferenciát rendeztek a Tartományi Képviselőházban annak apropójából, hogy befejező szakaszához érkezett a Béga-csatorna hajózási infrastruktúrájának revitalizációjával foglalkozó, határokon átívelő projektum.

A tervezet mintegy 14 millió eurós költségvetéséből az Európai Unió a Románia és Szerbia együttműködésével megvalósult INTERREG–IPA program által 11,77 millió eurót folyósított. A munkálatok során felújítottak több zsilipet és duzzasztógátat, kikötőt és horgonyzóhelyet létesítettek Nagybecskereken, valamint Nagybecskerek és a román határ között kiépítettek 33 kilométernyi kerékpárutat.

A projektummal megvalósultak annak az előfeltételei is, hogy megkezdődjön a Béga-csatorna tisztítása, a kikötők revitalizációja, hogy a két ország közös erőfeszítéseinek köszönhetően közlekedés szempontjából megvalósuljon ennek a 120 kilométeres vízi útnak a teljes átjárhatósága.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke kiemelte, jó példa ez arra, hogy határokon átívelő együttműködéssel stratégiai célok valósulnak meg.

— Reméljük, a projektum azzal folytatódik, hogy megnyílik az a határátkelő, amellyel kapcsolatban Begaszentgyörgy Önkormányzata már meghozta a döntést. Azzal, hogy megújulnak azok a műszaki rendszerek, amelyek még 1912-ben épültek ki, újraéledhet a teljes régió — emelte ki Pásztor István.

Szerbittabénél és Begafőnél 1912-ben épültek meg a gátak, a zsilipek és a műszaki épületek. Begafőnél a zsilip még néhány éve is üzemelt, Szerbittabénál azonban 1956 óta nem működik.

A Béga-csatorna revitalizációjában Vajdaságból partnerként közreműködött a régiók közötti együttműködéssel foglalkozó tartományi titkárság és a Vajdaság Vizei Közvállalat — olvasható a többi közt abban a közleményben, amelyet a Tartományi Kormány illetékes hivatala adott ki.

Fotók: Tartományi Képviselőház  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..