home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Privatizált szuperhősök — The Boys
Brasnyó Zoltán
2020.11.26.
LXXV. évf. 47. szám
Privatizált szuperhősök — The Boys

Elege van a szuperhősökből? Unja már a Marvel- és a DC-dömpinget? Akkor a The Boyst önnek találták ki! Öveket becsatolni, mert ez mindennél durvább lesz, amit eddig látott.

Nemrég ért véget az Amazon Prime streamingszolgáltató saját gyártású drámasorozatának második évadja, de szerencsére folytatják, reméljük, hogy már jövőre. Az író személye megkerülhetetlen: Garth Ennis a képregényipar egyik legkevésbé kompromisszumkész fenegyereke. Olyan nehézsúlyú művek fűződnek a nevéhez, mint a The Punisher (Megtorló) meg a Hellblazer legerőszakosabb és legextrémebb sorozatai, melyek ellen rendre felemelték a szavukat az ipar nagyágyúi, például maga Stan Lee is.

Az általa írt műveket általában külön kategóriákba sorolták, jó előre figyelmeztetve az olvasót, hogy ezekben bizony töméntelen mennyiségű belezős-gyilkolós erőszak, szex és káromkodás lesz. A The Preacher talán a legismertebb műve. Hogy érzékeltessem, mennyire nem normális ez az ember, két mondatban leírom, miről is szól az említett alkotás: egy amerikai kisváros egykor iszákos, bűnöző lelkésze éppen másnaposan misézik, kivételesen telt ház előtt (mivel előző este kocsmai verekedésbe keveredett, és a falu lakosai kíváncsiak voltak rá, hogy vajon bocsánatot kér-e), amikor egy, látszólag a semmiből érkező gömbvillám elpusztítja a templomot és az egész gyülekezetét. A lelkész vámpír barátjával(!) elindul, hogy leszámoljon a felelőssel, aki nem más, mint maga Isten.

Az extrém alapsztori ellenére ezek a képregények a műfaj csúcsai, és bezsebeltek minden rangos szakmai díjat. A karakterépítés kiváló, a figurák eredetiek és nagyon érdekesek. Emberi gyarlóság, bukott angyalok és ördögök, jókora badassfaktor: ez a Garth Ennis-féle univerzum. A rajzolók is a legmagasabb színvonalat hozzák — ezekről még az író ellenségei sem nyitnak vitát. A vaskos The Boys kötetek hasonlóan elborult alapsztorit mutatnak be. A szuperhősök (a Marvel és a DC hagyományai szerint) csapatba verődbe szolgálják a közjót, csak éppen velejükig romlottak. Egy szertől lettek szuperképességeik, melyet az egykori náci, egy bizonyos Vought professzor fejlesztett ki. Mivel egy jó csapat mögött mindig lennie kell egy másik jó csapatnak, a Hetek nevű Bosszúállók-szerű formáció a Vought cégbirodalom tulajdona. A játékfiguráktól a kamu jótéteményekig, a közösségi oldalaktól a filmes jogokig minden az ő kezükben összpontosul, a privatizált szuperhősbiznisz pedig virágzik. Groteszk Supermanként áll a csapat élén Hazafi (Antony Starr), akinek már a mimikái és a mosolya is vérfagyasztó.

Mégsem a Hetek az a bizonyos The Boys, akik a címben is szerepelnek. Léteznek ugyanis a szuperhősök jótéteményeinek árnyoldalai is: véletlenül kinyiffantott ártatlan járókelők, akik a szuperek útjában álltak, amikor azok éppen megmentettek valakit vagy terroristákat üldöztek. Esetleg rájuk zuhant egy busz, melyet az egyik hős elhajított. Ők a járulékos veszteség, akiket nem igazán látunk a Marvel-filmekben. Közéjük tartozik Hughie is, akinek a szeme láttára szaggatta szét barátnője testét A-train (Jessie T. Usher), miközben szupergyorsan száguldott át a városon. A Vought cég 40 000 dollárral akarja kompenzálni Hughie-t a „kellemetlenségért”, ő azonban nem fogadja el a pénzt. Rátalál Billy Butcher (Karl Urban), az ex-CIA-ügynök, aki erős brit cockney akcentussal beszél, és a szárnyai alá veszi. Hamarosan létrejön a csapat, melyet egyetlen cél vezérel: halandóként megbosszulni a szuperhősök gonoszságait.

A sorozat kiváló ellenszer az utóbbi évek Marvel-filmjeire, egyfajta inverz erőszakpornó, mely csak felnőtt nézőknek ajánlott. Akit viszont beszippant a világa, az minden bizonnyal imádni fogja ezt a vagány és rendkívül meghökkentő szériát, mely nem mellesleg annyira vicces is, hogy akár még vígjátékként is megállná a helyét. Az eddigi két évad alapján kultuszsorozat is lehet, mely klisékkel operál ugyan, de mégis teljesen különálló személyiséggel bír. Az Amazon Prime kínálatában nézhető meg, de akár ki is kölcsönözhető az internet végtelen videotékájából.

Képek: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..