home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Préló, a sokszínűség ünnepe
Tóth Tibor
2024.03.28.
LXXIX. évf. 13. szám
Préló, a sokszínűség ünnepe

Vidám hangulat, a régi ismerősökkel való találkozás, a tanyavilág téli összejöveteleit idéző játékos vetélkedők, színvonalas művelődési műsor és hagyományos ételek jellemezték a Bajsán immár tizennyolcadik alkalommal megtartott Prélót, mely a település egyik legnépesebb multietnikus hagyományőrző rendezvénye.

Régen, a téli időszakban, a családok gyakran a rokonoknál vendégeskedtek. A háziasszony kemencében sült, zsíros lepénnyel várta az érkezőket, a reggeli után az asszonyok fontak, foltoztak, kötöttek, csigatésztát készítettek, énekeltek, beszélgettek. A férfiak morzsoltak, kártyáztak és gyermekjátékokat ügyeskedtek össze csutkából, szárból és cirokból. Ebéd után kukoricát is pattogattak az udvaron, rostában, csutkatűzön. Ezeket a hagyományokat eleveníti fel játékos vetélkedőkkel, korhű öltözékben, zene mellett, barátságos hangulatban a Préló, immár tizennyolc éve. Az esemény az idők folyamán nemzetközivé vált, a helyi és környékbeli egyesületek mellett már több éve jönnek érdeklődők Magyarországról, Horvátországból és Szlovákiából is.


A Préló lángját Szatmári Adrián, Topolya polgármestere gyújtotta meg

A rendezvényen részt vevő tizenkét csapatot és a vendégeket elsőként Lackovics Károly, Bajsa Helyi Közössége Tanácsának elnöke köszöntötte magyar, szerb és szlovák nyelven.

— Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy minden egyes Préló alkalmával új településekkel és új barátokkal találkozunk, de a régiek is visszatérnek. A rendezvény megtartásához szükséges anyagi keretet is sikeresen összeraktuk, és állandóan többen jelentkeznek, akik segíteni szeretnék ezt az eseményt. Büszkék vagyunk erre, hiszen ez azt mutatja, hogy Bajsának van valamije, ami Bajsát Bajsává teszi. A bajsai emberek toleránsak, szorgalmasak, vendégszeretők. Bízom benne, hogy a Prélóról mindenki szép élményekkel tér haza, és jövőre újra találkozunk.

Szatmári Adrián, Topolya polgármestere kiemelte, az önkormányzat minden évben támogatja a Prélót, tekintettel a rendezvény népszerűségére és a hagyományőrzés fontosságára.

— A bajsai Préló alkalmat ad mindannyiunk számára, hogy megismerjük egymás kultúráját, újabb barátságokat kössünk, és a régieket ápoljuk. Nagyon büszkék vagyunk községünk sokszínűségére, arra, hogy több nemzetiség békességben, megértésben és összhangban él együtt. Igyekszünk megismerni egymás hagyományait és szokásait, amire kiváló alkalmat nyújt a bajsai Préló. Az elkövetkező időszakban önkormányzati választások várhatók. Fontosnak tartom, hogy mindannyian részt vegyünk a közösségi életben, közösségünk alakításában, hogy jelentős döntéseket hozzunk, és az elkövetkező négy évre is biztosítsuk a fejlődést, az életszínvonal emelkedését. Együtt határozzunk meg közös célokat és valósítsuk meg őket — mondta köszöntőjében Szatmári Adrián, majd meggyújtotta a Préló lángját, mely az összetartást, a lendületet és az erőt jelképezi.

A köszöntők után a régmúltat idéző játékos vetélkedőkön (kukoricamorzsolás, kukoricapattogatás, gégetészta-készítés, hímzés) részt vevő tizenkét csapat bevonult a tornaterembe, majd szalagjaikat a Préló zászlajára tűzték, és sorszámot húztak a kotlós alól. A töpörtyűből és hagymás zsíros kenyérből álló reggeli után megkezdődtek a versenyszámok, melyek szünetében művelődési műsort élvezhettek a vendégek. Sorrendben a topolyai Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Központ, a Lipar Művelődési Egyesület, a magyarországi, kelebiai Daloskör, a horvátországi, várdaróci Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a bácskossuthfalvi Kalamajka néptánccsoport, a bajsai Csalogány dalkör és citerazenekar, valamint a szintén helybeli Napsugár gyermek-néptáncegyüttes tagjai léptek közönség elé.


Kukoricapattogatás

Tizennyolc évvel ezelőtt a Testvériség Művelődési Egyesület akkori elnökének, Jakab Lászlónak az ötlete volt a Préló létrehozása. Tőle Kókity Erika, az egyesület jelenlegi elnöke vette át a stafétabotot, hiszen Bajsa Helyi Közösségével és a civil szervezetekkel együtt nem hagyhatták, hogy a Préló lángja kialudjon. 

— A múlt században a bajsaiak, főleg a téli hónapokban, eljártak egymáshoz vendégeskedni. Ezt a hagyományt elevenítjük fel immár 18. alkalommal. Az eseményt a közelgő húsvét jegyében szervezzük, így arra kértük a csapatokat, hogy mindenki hozzon magával a településére jellemző húsvéti dekorációs elemeket, melyeket külön zsűri bírál el, és kiállítást is rendezünk belőlük. Bajsán ünnepi és hétköznapi viselet létezett. A mai eseményre minden nemzetiség elhozta saját viseletét, ami igazán tarkává teszi rendezvényünket — mondta Kókity Erika, a bajsai Testvériség ME elnök asszonya.

A Prélón hirdették ki a bajsai Szent Dömötör Borrend és a Kadarka Szőlészek, Gyümölcsészek és Kertészek Egyesülete által szervezett borverseny eredményeit is. Mengyán Károly, a Kadarka elnöke elmondta, hogy a versenyre 90 minta érkezett.

— A kadarka majdnem teljesen eltűnt a településről, a legtöbben rizling szőlőt termesztenek. Nekem még van két-három tőkével, hogy megmaradjon az utókornak. A borok ízvilága az évtizedek alatt nagyon sokat fejlődött. Régen leszüretelték a szőlőt, hordóba tették, és a bor olyan lett, amilyet Isten adott. Ma már más a technológia, a világhálón és a szakelőadásokon nagyon sok információhoz lehet jutni a borkészítéssel kapcsolatban. Ma már a mustot is megvizsgálják, és megmondják, mi kell bele ahhoz, hogy a bor minél jobb legyen.

A díjak és elismerések átadása után a szervezők szármát tálaltak fel a résztvevőknek és a vendégeknek egyaránt, majd zenével, tánccal ért véget az immár nagykorú bajsai Préló.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..