home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Pray to God — nem értem!
Zvekán Péter
2015.07.20.
LXX. évf. 28. szám
Pray to God — nem értem!

A popszakmában egyre divatosabb, hogy az előadók összefognak annak érdekében, hogy a közös produkciójuk minél sikeresebb legyen. No meg azért is, hogy kiegészítsék egymást.



Calvin Harris is így tesz már egy jó ideje, és eddig az Ellie Gouldinggal elkészített dalai lettek a legsikeresebbek. Az I Need Your Love-val például teljesen összezavarták a rajongókat, mert a klipből arra lehetett következtetni, hogy a két sztár egy pár lett. Végül sok-sok találgatás után elmondták, hogy csak a felvétel kedvéért melegedtek össze, igazából mindketten külön utakon járnak.

Az utóbbi időben sokat vezettem, és a rádiót hallgatva felfigyeltem egy dalra, melyet egyre többször játszottak. Okostelefon-felhasználóként egyszer, amikor meghallottam, gyorsan aktiváltam a Shazam programot, mely az internet segítségével kideríti egy-egy dal címét, előadójának nevét. Pillanatok alatt megtudtam, hogy a szóban forgó szám az új Calvin Harris-produkció, melyet a Haimmel közösen vettek fel.

Akinek a Haim név nem cseng ismerősen, ne érezze magát kellemetlenül. Egy amerikai pop-rock együttesről van szó, melyet három lánytestvér — név szerint Este, Danielle és Alana Haim alkot —, valamint a dobos Dash Hutton. 2007 óta vannak a zeneiparban, de sikereket csak 2013 környékén kezdtek elérni.

Calvin Harrist pedig szerintem nem kell külön bemutatnom, hiszen ő az a skót producer/DJ, akinek dalaira egyszer már biztosan ugráltunk valamelyik partin — persze ha járunk ilyen happeningekre.

A Pray to God dallama nagyon kapósra sikeredett, és miután többször meghallgattam az autóban, úgy döntöttem, hogy megtekintem a hozzá készült klipet is. Bevallom, ekkor meglepődtem, de nem kellemesen. A videóban ugyanis a három testvér tetőtől talpig feketében látható, miközben a háttér folyamatosan változik. Egyszer tél van, aztán ősz. Egyszer egy farkast mutatnak, mely lassú tempóban araszol, máskor egy medvét vagy egy oroszlánt. Úgy éreztem, teljes a káosz, nem sok értelmét láttam a klipnek. Ám nem hagyott nyugodni, ezért felmerült bennem, hogy bizonyára azért nem értem, hogy „mire gondolt a költő”, mert nem elemeztem a szöveget. Gyorsan „kigugliztam”, és hogy is mondjam, ismét egy olyan szöveggel találkoztam, amelyet nyilván mindenki másként értelmez. Jómagam konkrétan egyáltalán nem értem, hogy miről szól, ezért a klip világa továbbra is rejtély marad számomra. Persze az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak rossz, de ezt egy ilyen sztárnál, mint Harris, nem igazán tudom elfogadni.

Aztán az jutott eszembe, mennyire szerencsések vagyunk, hogy nem az angol az anyanyelvünk. A zeneipar történelmében ugyanis számtalanszor előfordult, hogy egy-egy szerzemény olyan országokban lett igazán sikeres, ahol nem is értették a szövegét. Ilyesmi akkor fordul elő, ha a hangszerelés és az ének minőségi, színvonalas munka, a szöveg viszont nem annyira. Szerintem a Pray to God is hasonló cipőben járhat, és véleményem szerint borítékolható a szám sikere.

Az pedig a jövő titka, hogy a lányok mennyit tudnak profitálni ebből az együttműködésből, hiszen a nagyközönség most láthatta őket először. Calvin számára viszont ez csak egy csapat a sok közül, mellyel az évek folyamán együtt dolgozott. Legfeljebb még egyszer készítenek egy klipet, aztán pedig bezárul a mézescsupor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..