home 2024. június 19., Gyárfás napja
Online előfizetés
Potápi Árpád János: most nincs más lehetőség, mint a béke
(MTI)
2023.07.19.
LXXVIII. évf. 29. szám
Potápi Árpád János: most nincs más lehetőség, mint a béke

Most nincs más lehetőség, nincs más alternatíva, mint a béke - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor közéleti programjainak megnyitóján.

"A béke ideje van, a magyarság számára nincs más alternatíva, éljünk akár Magyarországon, a Kárpát-medencében vagy a világ bármely pontján" - fogalmazott az államtitkár a megújult Lőrincz Csaba Sátorban.

Potápi Árpád János az ukrán-orosz háború kapcsán a kárpátaljai magyar közösség fizikai megmaradásának fontosságát hangsúlyozta.

Elmondta: 2023-ban ugyanazok az események játszódnak le, mint a második világháború után vagy a délvidéki háború során. Magyarok tízezreinek kellett elhagynia a szülőföldjét és élnie száműzetésben Magyarországon vagy a világ más tájain.

"Semmi más bűnök nincs, mint hogy magyarok" - tette hozzá.

Fotó: MTI/Veres Nándor

Kiállt amellett, hogy minél előbb legyen fegyverszünet és béke. Reményét fejezte, hogy sikerül a realitás és a józan ész jegyében erről mindenkit meggyőzni. Erre kell rábírni a világot - húzta alá.

Potápi Árpád János az elmúlt 12-13 év legfontosabb eredményének nevezte, hogy a nemzeti összetartozás élményét sikerült megerősíteni. Az elmúlt időszak erőfeszítéseinek köszönhetően egységes Kárpát-medencéről lehet beszélni a kultúra, az oktatás és sport területén egyaránt.

Kiemelte: Tusványos nem csupán közéleti-politikai fórum, hanem Erdély és a Kárpát-medence életében is egy rendkívül fontos kulturális rendezvény. Nincs olyan meghatározó személy, aki az egy hét során ne fordult vagy fordulna meg Tusnádfürdőn. Olyan találkozások, beszélgetések részesei lehetnek, amelyek sokszor visszaköszönnek a kormány politikájában is. Ez így volt az elmúlt 32 év során, és remélhetőleg így lesz a jövőben is.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke arról beszélt, hogy Tusványos a béke szigete 1990 óta. Azóta vannak olyan alapvető értékek, amelyeket hordoznak, amelyekre büszkék. Ezeket az eszményeket és értékeket nem akarják elengedni, és amikor idejönnek, kicsit vissza is repülnek 1989-90-be. Életük meghatározó élménye volt az az eufória, a szabadság élménye, amit akkor átéltek, amit itt évről évre megtapasztalhatnak - mondta.

Kitért arra is, hogy nemzedékük ilyen közel nem volt még háborúhoz, mint amit most átélnek. Magyarország ebben a helyzetben "a békediplomácia" útját választotta - jelentette ki.

Nem hisznek a háború katonai megoldásában, nem tudnak hinni abban, hogy ennek a háborúnak van katonai megoldása - szögezte le.

Magyarország ezért helyezkedett arra az álláspontra, hogy ki szeretne maradni ebből a háborúból, de nagyon kell vigyázni, hogy semmiképpen ne kössenek ki a vesztesek oldalán.

Fontosnak tartotta, hogy minden alkalommal a lehető legnagyobb egyértelműséggel ítéljék el az orosz agressziót, és álljanak ki Ukrajna önvédelmi joga mellett.

Szólt arról is, hogy egyfajta össznemzeti háborúban élik a mindennapokat, de fontos arra törekedni, hogy legyen egyetértés, konszenzus a legfontosabb kérdésekben.

"Kulturális háború részesei is vagyunk egyúttal, olyan alapvető értékek kérdőjeleződnek meg, mint az emberi élet, a múlt, a történelem, a nemi szerepek kérdésköre" - állapította meg. Ezzel szemben egyetlen eszközként jelölte meg a kulturális önvédelmet, amelyben Magyarország szövetségeseket keres.

Kitért a szerda délután tartandó ökumenikus imára, amelyet szintén a békéért tartanak.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke rámutatott: Tusványos mindig több, mint egy szabadegyetem és több, mint egy fesztivál.

Felidézte: az elmúlt három évtizedben kinőtték Bálványost, átköltöztek Tusnádfürdőre, de az a szándék, hogy az induláskor választott és felmutatott értékeket megőrizzék, továbbra is megmaradt. A szervezők ennek jegyében választják ki minden évben a fesztivál mottóját - mondta.

Tusványos minden évben üzen, idén a béke idejével üzen - hangsúlyozta.

Hozzátette: mindezt olyan időkben, amikor a párbeszédet sok esetben a párhuzamos politikai dialógusok váltják fel, és amikor úgy látszik, hogy a pártérdek felülírja a nemzeti érdeket. Olyan időkben, amikor a magyar kártya még mindig adu ász lehet, és "a törzsi ösztönök felkorbácsolásával" zárójelbe lehet tenni minden hasznos és értékes politikát.

Ebben a helyzetben azt üzenik, hogy a béke idejében hisznek. Kitért arra, hogy az együttműködésre, az összefogásra helyezik a hangsúlyt, és Tusványos jó alkalom arra, hogy emellett hitet tegyenek.

Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere kiemelte: a mostani az egyik legszebben és legjobban megszervezett alkalom. Idén első alkalommal a város társszervezőként vesz részt a programok megvalósításában - mondta.

Kitért arra is, hogy közel 20 millió euró értékű pályázatot nyertek el, az engedélyeztetés és kivitelezés folyamata most zajlik, jövőre reményei szerint már ezek eredményeit is be tudják mutatni.

A megnyitón áldást mondott Bakcsy Gábor, Tusnádfürdő református lelkipásztora, Biró Attila, a Tusnádfürdői Leányegyházközség unitárius lelkésze és T. Kalányos Ottó római katolikus segédlelkész, az alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációért felelős lelkipásztora Csíkszentkirályról.

A megnyitón megemlékeztek Répás Zsuzsannáról, aki 2010-14 között a nemzetpolitikai államtitkárság vezetője volt, és súlyos betegség után idén hunyt el.

"A béke ideje" mottóval megszervezett 32. Tusványoson hét végéig mintegy ötszáz közéleti és kulturális rendezvény várja az érdeklődőket.

Bognár Renáta, az MTI különtudósítója 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..