home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Potápi Árpád János Vajdaságban
MTI
2018.07.20.
LXXIII. évf. 29. szám
Potápi Árpád János Vajdaságban

Felújítás alatt álló egyházi és oktatási intézményeket látogatott meg Potápi Árpád János a Vajdaságban

A doroszlói Mária-kegyhely, a nagybecskereki leánynevelő intézet, valamint az Újvidéki Egyetem szabadkai tanárképző karának felújítás alatt álló objektumait látogatta meg csütörtökön Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, az épületek bővítését ugyanis a magyar kormány támogatta.

A doroszlói szentkút zarándokhely a 760 millió forintos magyar támogatásnak köszönhetően vizesblokkal, szálláshellyel, illetve egy 1200-1500 ember befogadására alkalmas, kulturális rendezvények és konferenciák megtartására is lehetőséget adó teremmel bővül. A munkálatok várhatóan december elsejéig befejeződnek.

Potápi Árpád János a nap végén a szabadkai Pannon RTV-nek nyilatkozva rámutatott, a doroszlói szentkút kiemelt búcsújáró hely a térségben, és a támogatásnak köszönhetően alkalmassá válik nagyobb számú zarándok befogadására és ellátására.

A kegyhelyet mintegy 15-20 ezer hívő keresi fel Kisboldogasszony napján, szeptember 8-án, a cél pedig az, hogy Doroszló olyan idegenforgalmi helyszínné váljon, amely nem csak az év néhány napján, hanem folyamatosan várja a látogatókat.

A Boldogasszony Iskolanővérek által 1880-ban alapított, nagybecskereki leánynevelő intézet felújítására és korszerűsítésére 650 millió forintot különítettek el. Potápi Árpád János kijelentette, hogy az intézmény a magyar oktatási tér egyik legmodernebb bentlakásos épülete lesz, amelyet a kollégiumi szolgáltatások mellett kulturális rendezvények megtartására is használni lehet majd.

Szabadkán az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara épületének egyik szárnyát újítják fel Magyarország anyagi támogatásával. Az 1875-ben épült objektum már felújításra, illetve bővítésre szorult — emelte ki az államtitkár. A korszerűsítés lehetővé teszi azt, hogy a magyar nyelvű tanítóképzés folytatódni tudjon Szabadkán, és ennek hátterét a magyar kormány biztosítani tudja — szögezte le a politikus.

Potápi Árpád János és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ellátogatott az aracsi pusztatemplomhoz is, amelynek állagmegőrzését a következő években támogatná a magyar kormány, illetve egy idegenforgalmi központot is kialakítanának az egyik legkorábbi vajdasági építészeti emlék mellett.

Pásztor István kijelentette: az utóbbi nyolc év magyar nemzetpolitikája a Vajdaságban folytatódni fog, mégpedig hasonló módon, mint eddig, vagyis helyi szinten kell megfogalmazni az igényeket, és ezekért felelősséget vállalni — magyarázta a VMSZ elnöke —, és a magyar kormány ezeket az elképzeléseket várhatóan támogatni fogja.


A nyitóképen Potápi Árpád János (Szalai Attila/Hét Nap/archív felvétel)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..