home 2024. július 21., Dániel napja
Online előfizetés
Potápi Árpád János: A székely szabadság ügye a magyarság közös ügye határon innen és túl
2023.03.10.
LXXVIII. évf. 10. szám
Potápi Árpád János: A székely szabadság ügye a magyarság közös ügye határon innen és túl

A székely szabadság ügye a magyarság közös ügye határon innen és túl – közölte a Székely Szabadság Napja alkalmából kiadott közleményében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár kiemelte: „Nemcsak erőt merítünk a székelység kiállásából, de egyben példát is kapunk a székely-magyar közösségektől arra, hogy miképpen kell nemzeti identitásunkhoz ragaszkodnunk.” Hozzátette: „Ahol a székely zászló lobog, ott minden magyar otthon van. Ahogy a székelyeket, úgy minden magyar közösséget támogatunk abban, hogy önazonosságuk jelképeit használják és használhassák.”


Forrás: Potápi Árpád János Facebook-oldala
 
Potápi Árpád János hangsúlyozta: „A székelység önrendelkezésének igénye nem precedens nélküli vágyakozás, hasonló autonómia-modellek működnek az Európai Unió több tagországában. Ezek a példák is bizonyítják, hogy ha egy nemzeti közösség önrendelkezéssel bír és szabadon gyakorolhatja a megmaradáshoz szükséges jogait, az nem gyengíti, sokkal inkább erősíti az adott országot.” Hozzátette: „A székelyek, akik ezer éven át védték országunk határait és egészen a 19. század második feléig, sőt, a kommunista Románia idején is egy rövid ideig autonómiával rendelkeztek, megérdemlik, hogy támogassuk a megmaradásukat szolgáló küzdelmüket.”
 
Az államtitkár kiemelte: „Az Európai Unió többször is kinyilvánította, hogy a nemzeti közösségek védelméért nem kíván lépéseket tenni. Nekünk, magyaroknak kell kiállnunk közösségeinkért, legyen szó akár a háborús helyzet miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar közösségért való összefogásról vagy székely nemzettársaink ügyének támogatásáról.”  Hozzátette: „A székelység, akárcsak a Kárpát-medence többi magyar nemzeti közössége, számíthat a magyar kormány kiállására és támogatására.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..