home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Poszeidón könnyei
T. L.
2017.03.13.
LXXII. évf. 10. szám
Poszeidón könnyei

Az óceán mélye is rendkívül fertőzött — A világ legnagyobb lefolyója — Hamarosan megnyitja kapuit az új Apple-központ — Megtalálták az univerzum legfényesebb pulzárját

Az óceán mélye is rendkívül fertőzött

Évtizedek óta betiltott anyagokat találtak több mélytengeri élőlényben. A kutatók speciális eszközöket indítottak a Csendes-óceán mélye, egészen pontosan a Mariana-árok, valamint a Kermadec-árok alsó régiói felé. Mindkét területen 10 km-nél is mélyebb a víztömeg, a két helyszín azonban egymástól 7000 km-es távolságra helyezkedik el, így jó ötletnek tűnt az egyidejűleg elvégzett vizsgálat. Az itt befogott mélytengeri élőlényekből vett minták alapján kijelenthető, hogy a súlyosan mérgező, rákkeltő anyagok, melyeket az USA-ban a ’30-as és a ’70-es évek között használtak szigetelő- és tűzálló anyagként, még itt is, ennyi idő elteltével is kimutathatóak. A teljes, globális szinten legyártott mennyiséget 1,3 millió tonnára teszik, mivel azonban évekkel korábban az Egyesült Államok területén, folyókban is kimutatták ezeknek az anyagoknak jelenlétét, úgy látszik, hogy a források nem tűntek el teljesen.

A világ legnagyobb lefolyója

Szenzációs drónvideó készült a világ talán legnagyobb lefolyójáról, a Glory Hole nevű víznyelőről. A termetes lyuk a kaliforniai Napa megyében, a Berryessa-tó fenekén tátong, melyből most „kihúzták” a dugót, hogy leengedjék a vizet. A tó ugyanis a februári, nagy esőzések miatt igencsak megduzzadt, ezért volt szükség a beavatkozásra. A hatalmas lefolyón akár egy kisebb hajó is gond nélkül lecsúszhatna.

Hamarosan megnyitja kapuit az új Apple-központ

Áprilisban nyílik meg az új Apple-központ, melynek létrehozása mellett egykor még Steve Jobs is lobbizott. A világcég szakembereinek elképzelése szerint a jövőben várhatóan 12 000 alkalmazott dolgozik majd az Apple Parkban. A komplexum közel sincs kész, a végső simítások még hónapokig tartanak a Campus 2-nek is nevezett objektumon. A munka egész nyáron folytatódni fog. A kereken 1000 személy befogadására alkalmas terem Steve Jobs nevét viseli majd, és a jövőben ott fogják majd bemutatni az új termékeket. Eddig erre a célra általában különféle kaliforniai rendezvényközpontokat választottak.

Megtalálták az univerzum legfényesebb pulzárját

Az univerzum eddig ismert legfényesebb, legtávolabbi pulzárjára bukkant az Európai Űrügynökség az XMM Newton röntgencsillagászati műhold segítségével. A gyorsan forgó neutroncsillag ezerszer fényesebb, mint azt eddig lehetségesnek hitték. Ráadásul ez a pulzár a valaha észlelt legtávolabbi ilyen jelenség, fénye ötvenmillió évet utazott, mire az XMM Newton érzékelte. A pulzárok egyébként gyorsan forgó neutroncsillagok, melyeknek erős mágneses terük van. Főleg szupernóva-robbanások után jön létre, illetve olyan fehér törpékből is kialakulhat, amelyek elég sok anyagot gyűjtenek össze környezetükből, hogy végül bekövetkezzen a gravitációs összeomlás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..