home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Postás a felhők között
Összeállította: Talpai Lóránt
2013.12.24.
LXVIII. évf. 52. szám
Postás a felhők között

Csomagszállítás drónokkal — Hamarosan lábat kap a NASA humanoidja — Mennyire megbízható az internet? — Megújul a Facebook

Csomagszállítás drónokkal

A DHL német csomagküldő cég az amerikai csomagküldő vállalatokhoz hasonlóan a jövőben drónok segítségével próbálja meg postázni egyes küldeményeit. A DHL drónja, melyet németül paketkopternek neveztek el, próbaként egy gyógyszertárból vitt csomagot a szállító cég központjába. A kisméretű, sárgára festett gép körülbelül két perc alatt tette meg az egykilométeres távot, ledobta terhét, majd visszarepült a kiindulási pontra. A tesztüzem első fázisának számító demonstráción a kis szerkezet még négyszer ismételte meg a manővert. A DHL képviselője szerint a drón alkalmazása egyelőre kísérleti fázisban van, még szóba sem került a konkrét alkalmazhatóság. Most azt vizsgálják, hogy a maximum 3 kilóval megterhelhető gép mennyire használható speciális esetekben. A gép egyébként kizárólag távirányítással működik, repülési magassága pedig körülbelül 15 méter.

Hamarosan lábat kap a NASA humanoidja

A NASA űrügynökség elkezdte a Robonaut-2 alsó végtagjainak kifejlesztését. A robot a tervek szerint bizonyos feladatok átvételével segít a jövőben a Nemzetközi Űrállomás asztronautáinak. Az R2, ahogyan a NASA jelenleg hívja, még láb nélkül él, azonban amint 2014-ben megkapja azokat, egyéb feladatokat is adhatnak neki. Végül pedig a mérnökök reményei szerint ismétlődő tennivalókat láthat el az űrállomáson és azon kívül, ily módon takaríthat meg időt az űrhajósoknak a komplikáltabb munkálatoknál. A láb egyébként nem is emlékeztet emberi végtagra. Amint csatlakoztatták a robot 1,01 méteres törzséhez, fesztávja 2,7 méteres lesz. A láb hét ízületet és egy speciális eszközt kap, ami a lábfej helyét veszi át, és lehetővé teszi, hogy az R2 a kapaszkodókat használva mozoghasson az űrállomás fedélzetén és burkolatán. A 2,5 millió dolláros Robonaut-2 2011-ben érkezett a Nemzetközi Űrállomásra a Discovery űrsikló utolsó küldetésén. Azóta a Földön maradt ikertestvérével tesztelik képességeit.

Mennyire megbízható az internet?

Ezzel a kérdéssel foglalkoztak nemrég a Kaspersky internetes biztonságtechnikai cég szakértői. A Kaspersky cég szerint az internet rendszere egyáltalán nem olyan stabil, mint amilyennek sokan gondolják. Még az is megtörténhet, hogy két éven belül nemzeti hálózatokra szakad szét a világinternet és visszatér a papírdokumentáció. Ennek oka az egyre nagyobb méreteket öltő, világszintű kémkedés. A kormányzati ügynökségek kémkedése és a számítógépes bűnözés arra kényszerítheti az egyes országokat, hogy saját hálózatot működtessenek, mindez egyben az internet fragmentálódását okozhatja, vélik a Kaspersky szakemberei. A kyberbűnözés növekedése miatt egyes esetekben a jövőben akár visszaállíthatják a papírdokumentációt a számítógépes feldolgozással szemben.

Megújul a Facebook

Hamarosan megújul a világ legnépszerűbb közösségi oldala. Az újítások immár tesztfázisban vannak, azaz a Facebook mérnökei az utolsó simításokat végzik. A leendő újításokkal, illetve újdonságokkal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a kereső az ellenkező oldalra került, alatta pedig már öt ikon jelenik meg: a menü, az értesítések, az új posztok, a hírfolyam, valamint ha barátnak lettünk jelölve. A korábban itt található ikonok alulra kerültek. Az új köntöst egyébként csupán a szerencsés kevesek próbálhatták ki, a szervereken egyelőre még csak tesztelik. A Facebook ugyanis maga dönti el, kinek ad hozzáférést. Semmi sem biztos még, hiszen több kép is napvilágot látott, melyen különféle dizájn látszik ugyanazon a felületen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..