home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Plakettek a cserkészmunka elismeréséül
Kartali Róbert
2022.02.24.
LXXVII. évf. 8. szám
Plakettek a cserkészmunka elismeréséül

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség plakettekkel köszöni meg mindazok munkáját, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek a közösségért. Az újonnan létrehozott hat díjat, melyek Körösztös Krizosztom, Kaszap István, Sík Sándor, Teleki Pál, Králik László és Buzetzky Ferenc nevét viselik, a szövetség központjában, Muzslyán, az Emmausz Kollégiumban adják át február 26-án.

— A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség átlépte a 30. évét. A ’90-es években nagyon aktív cserkészeink voltak, akik rengeteget áldoztak a szabadidejükből erre a közösségre, és eddig nem volt alkalmunk megköszönni nekik a munkájukat — nyilatkozta lapunknak Szabó Hunor cserkésztiszt, az Észak-bácskai Cserkészkörzet ügyvezető elnöke. Mint mondta, a kezdeményezés célja, hogy ezekkel a plakettekkel megemlékezzenek azokról, akik a ’90-es években rengeteget dolgoztak. Őket szeretnék megjutalmazni, és megköszönni a munkájukat, valamint bemutatni őket a mostani közösségnek.


A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség új plakettjei

— Többféle funkciót, megbízatást és tisztséget tud viselni egy cserkész. Nem mindenki csapatparancsnok, lehet, hogy a gazdasági dolgokkal foglalkozik, vagy csak a táborokat szervezi, vagy a regösdolgokat, esetleg egyházi személyként segíti a cserkésztevékenységet egy-egy településen vagy Vajdaságban, ennek megfelelően a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség hatféle plakettet hozott létre — mondta el Farkas Zsuzsanna cserkésztiszt, a szövetség alelnöke. — A Körösztös Krizosztom-plakett olyan egyházi személyeknek szól, akik az egyházi, vallási tevékenységet segítették a Vajdasági Magyar Cserkészszövetségen belül. Körösztös Krizosztom ferences szerzetes a II. világháború alatt Újvidéken összefogta a magyar cserkészcsapatokat, és ő volt a négy működő magyar cserkészcsapat vezetője, ezenfelül a bukovinai székely telepekre is elvitte a cserkészeket. A második díjunkat Kaszap Istvánról neveztük el, aki fiatalon halt meg. Ezt posztumusz adjuk majd át, és életutakat ismerünk el vele. A II. világháború előtt is voltak, akik cserkészkedtek, és idősebb korukban kapcsolódtak be a ’90-es években. Már nincsenek közöttünk, de az ő munkájukat is szeretnénk elismerni. A Sík Sándor-díj a cserkészmunkáért jár azoknak a cserkészvezetőknek, akik nem voltak csapatvezetők. Ez egy univerzális elismerés azoknak, akik kitartó munkájukkal segítették a vajdasági magyar cserkészet fejlődését, növekedését. A Teleki Pál-plakettet azoknak a személyeknek szánjuk, akik nem cserkészek, de munkájukkal támogatták a cserkészet fejlődését, népszerűsítését. A Buzetzky Ferenc-díj a csapatvezetőknek szól. A csapatparancsnok munkája nagyon fontos, melyet ezzel a díjjal szeretnénk elismerni. Buzetzky Ferenc szabadkai cserkész a két világháború között, illetve a II. világháború alatt volt a szabadkai 131-es számú törökbálinti cserkészcsapatnak a parancsnoka.

Az elismerésekből többet is odaítélnének, évente körülbelül tizenöt-húsz személyt díjaznának, hiszen ’98-ban 36 csapatban körülbelül mintegy 1000 fős tagsága volt a Vajdasági Magyar Cserkészszövetségnek, azóta pedig elmúlt több mint húsz év, és rengeteg ember kapcsolódott be a munkába. A plaketteket egy díszes fadobozban adják át, egy oklevéllel együtt, melyeket mind cserkészek készítettek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..