home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Piros volt a paradicsom, nem sárga...
Borbély Tivadar
2015.09.21.
LXX. évf. 37. szám
Piros volt a paradicsom, nem sárga...

Lukácsfalván nemrégiben néhány nap erejéig megkétszereződött a lakosság száma, a Kisboldogasszony napjához legközelebb eső hétvégén ünnepelték meg ugyanis a falunapot és a templombúcsút, illetve ekkor rendezték meg a nagy hagyománynak örvendő XI. Paradicsomnapot is.

A szervezők — a helybeli Fehér-tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület, a helyi közösség tanácsa és Berekfürdő testvértelepülés képviselői — az idén is gazdag rendezvénysorozattal kedveskedtek a látogatóknak.

A faluünnepség a vendégek fogadásával kezdődött, akik a házigazdákkal együtt ellátogattak a helybeli Bakos család kertészgazdaságába. Amíg ők megtekintették, hogyan folyik a mindennapi munka a földeken, valamint az idei paradicsom-, burgonya- és hagymatermést, addig a helyi közösség udvarában mintegy tíz bográcsban rotyogott a finom halászlé.

Másnap az Ifjúsági Otthon nagytermében Molnár János, a magyarországi Berekfürdő polgármestere ünnepélyesen megnyitotta a XI. Paradicsomnapot. Balanyi Sándor, a helybeli Fehér-tó HÁKE elnöke elmondta: a 2005-ben indított rendezvény célja a paradicsomnak mint kerti növénynek a megőrzése és a különleges paradicsomfajták bemutatása. A beszédek után a négytagú zsűri kiválasztotta és díjazta a legízletesebb friss paradicsomot, a legfinomabb főtt paradicsomlét és a legnagyobb termést.
Az értékelések szerint a legízletesebb friss paradicsom Magda Juliáné lett, a második helyre Molnár Tibor, a harmadikra pedig Damjánovics Mária termése került. Különdíjban részesült Vladislav Babić. A legfinomabb főtt paradicsomléért az első díjat Farkas Sándorné Berekfürdőről, a másodikat Grujin Marijana, a harmadikat pedig Vijatov Slavica érdemelte ki. Különdíjban Tűri Snežana főztje részesült.

A verseny legnagyobb paradicsoma Balanyi Dunjáé lett, őt követte Magda Julián a második és Tűri Snežana a harmadik helyen.

Az eredményhirdetés után az érdeklődők megtekinthették a gyerekek kancsikával való paradicsomszedését és a muzslyai Császárkert Kft. paradicsomprését.

A kétnapos rendezvény az ünnepi köntösbe öltöztetett Kisboldogasszony-templomban szolgáltatott misével ért véget.

Az eseményt a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság, Nagybecskerek és Berekfürdő önkormányzata támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..