home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
„Piros pünkösd napján, hajnalban születtem”
MTVA
2015.05.14.
LXX. évf. 19. szám
„Piros pünkösd napján, hajnalban születtem”

A magyar közmédia ünnepi műsorajánlója — A Szentlélek eljövetelét a közszolgálati csatornák méltósággal ünneplik. A palettán szentmisék és a jeles naphoz illő műsorok szerepelnek.

Az ünnepi felkészülést szolgálja a Pünkösdi gondolatok sorozat. A hétköznapi történetek mindegyikében felfedezhetjük a Szentlélek közösségformáló erejét a szeretet és az emberség jegyében. Az egyenként háromperces összeállítást május 18-ától pünkösd hétfőjéig a Kossuth Rádió naponta háromszor sugározza.

A piros betűs ünnep gazdag műsorkínálatát szombaton a Duna Televízió csíksomlyói közvetítése nyitja meg (Duna május 23., 11.00, műsorvezető: Mucsányi János, Barlay Tamás és Banner Géza). A jeles nap idén különösen kedves a zarándokok számára: a Csíksomlyói Szűzanya kegyszobrának 500. évfordulóját ünnepelhetik együtt. A szentmise végén Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, a búcsú szónoka - a Szentszék megbízásából meghirdetett jubileumi Mária-évre való tekintettel - a híveket teljes búcsúval járó pápai áldásban részesíti. A fővárosi érdeklődők az Uránia Nemzeti Filmszínházban kísérhetik figyelemmel a Duna Televízió adását, a rendezvényre a belépés ingyenes. A rádióhallgatók – Oláh Gál Elvira és Banner Géza bejelentkezési nyomán – a Szombat délelőttben is követhetik a csíksomlyói eseményeket (Kossuth Rádió 10.00-12.00). A kegytemplom délutáni hagyományos csángómiséjét Berszán Lajos, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum igazgatója mutatja be, a szertartást a nézők pünkösd másnapján a Duna World-ön láthatják (május 25., 9.15).

Szent Borbála nevét legtöbben Jókai regényéből, az Aranyember hajónévadójaként ismerik. Pedig személyében - a legendájához köthető csodás események miatt - a bányászok, a kohászok, a tüzérek, a tűzszerészek, az ágyú- és harangöntők védőszentjeként is ünnepeljük. A IV. században élt jámboréletű lány történetét egy olasz tévéfilm dolgozta fel (Duna 0.20).

A Vasárnapi újság is megemlékezik a keresztény egyház születésnapjáról. A reggeli műsor - a pünkösdi témák mellett - az egyik legősibb egyházzal, a koptokkal foglalkozik. A nyolcmillió tagot számláló közösség - akárcsak a görög nyelvű alexandriai ortodoxia - az alexandriai patriarchátus leszármazottjának tartja magát. Utóbbi a Szent Márk alapította ötök egyike. A magukat ősi egyiptominak valló, és saját nyelvet beszélő koptok, az arab világban jórészt elnyomatásban éltek és élnek. A XXI. századi mártírjaik sorsa nem ért véget a lefejezésnél, a média azt is megmutatta, hogy a meggyilkoltak rokonai valóban keresztényi módon, megbocsátással – mi több hálával – reagáltak (Kossuth Rádió 6.00-8.30). 

A pünkösdvasárnapi evangélikus istentiszteletet a közmédia Szarvasról közvetíti. „Napjainkban pünkösd is egzisztenciálisan megélhető ünnep, amikor a Szentlélek itt és most személyesen megtapasztalhatóvá teszi Jézus jelenlétét az életünkben – hangsúlyozza Gáncs Péter elnök-püspök igehirdetésében. - Az isteni  szeretet ujjának ez az érintése kiűzhet a szívünkből minden félelmet, és élő közösséget kínál Teremtőnkkel és teremtménytársainkkal.” (Duna 11.00) A rádióhallgatók lélekben Kárpátaljára látogathatnak; a református istentiszteletet a Borzsa és a Tisza összefolyása mentén elterülő Mezőváriból közvetítjük. Zán Fábián Sándor püspök igehirdetésének alapgondolata: „A Lélek megelevenít és szabaddá tesz a hitre, a szeretetre és a szolgálatra” (Kossuth Rádió 11.04). Ezt követően a rádióban az újfehértói református templom harangja kondul meg (12.00).

Az esti tartalmas szórakozásra két film a garancia. Franco Zeffirelli Rómeó és Júliája immár a filmtörténet klasszikusa, s az 1968-ban készült alkotást olyan neves színészek tették hallhatatlanná, mint Leonard Whiting és Olivia Hussey (Duna 21.40). A Holdfény királyság című amerikai film a megértésről szól. Tizenkét éves főhősei, Sam és Suzy maguk mögött hagyják a szeretetet nélkülöző közegüket, s nyakukba veszik a világot. Újdonság számukra a párbeszéd, hogy meghallgatják a másikat (Duna 24.00).

A legifjabbak az M2 bőséges mesekínálatából választhatnak. A békakirályfi című Grimm mesében Sophie hercegnő a tizennyolcadik születésnapjára igen értékes ajándékot kap királyatyjától: meghalt édesanyja örökségét, egy csodatévő aranygolyót, ami megvédi őt a tévutaktól. A játék hevében a golyó azonban belesik a tóba, s a hercegnő csak úgy tudja visszaszerezni, hogy a békának cserébe barátságát ajánlja fel (M2 10.50).

A hétfői Isten és az ember lelke című összeállítás a világvallásoknak a Lélekről alkotott képét teszi közkinccsé. A műsorban megszólal Markovics Zsolt szegedi főrabbi, Benyik György teológus és Németh Pál református lelkész, iszlamológus (Kossuth Rádió 9.06).

Minden kedves nézőnknek és hallgatónknak boldog ünnepet kívánunk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..