home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Pipás Pistától rettegtek a határ menti tanyákon
2010.07.14.
LXV. évf. 28. szám

Szegeden és környékén még ma is legendák keringnek Pipás Pistáról, a múlt század egyik elvetemült tanyasi bűnözőjéről. A Tisza-parti várostól nyugatra, a SzabadkaÖttömös-Domaszék határolta területen volt egy Átokházának nevezett tanyasor, ahol rendkívül nehéz sorban éltek a többnyire föld nélküli,...

Szegeden és környékén még ma is legendák keringnek Pipás Pistáról, a múlt század egyik elvetemült tanyasi bűnözőjéről. A Tisza-parti várostól nyugatra, a SzabadkaÖttömös-Domaszék határolta területen volt egy Átokházának nevezett tanyasor, ahol rendkívül nehéz sorban éltek a többnyire föld nélküli, nincstelen parasztemberek, napszámosok. Ebben a környezetben gyakran történtek öngyilkosságok, mint ahogyan 1919-ban és 1922-ben is feljegyeztek ilyeneket, s mindkét esetben (ön)akasztással végeztek magukkal a ház urai. Mindenki tudta róluk, hogy iszákos emberek, verik a feleségüket és a gyermekeiket. A háziak értesítették a csendőrséget, az orvost, megtörtént a helyszínelés, másnap már el is temették a férfiakat. S az élet ment tovább.
Tíz év elteltével egy véletlen elszólás után derült ki, hogy mindkét öngyilkosnak hitt családfőt Pipás Pista napszámos és társai akasztották fel - a feleségek ''felkérés”-ére és aktív részvételével! Az 1932/33-ban Szegeden tárgyalt ügynek nagy visszhangja volt az akkori Magyarországon, és nagy érdeklődés nyilvánult meg az ítélethirdetés iránt. Ebben a 47 éves Pipás Pistát halálra, a két felbujtó feleséget életfogytig tartó, a tettestársakat pedig 6-15 év fegyházra ítélték. Később a rettegett Pipásnak életfogytig tartó fegyházra módosították az ítéletét. A szegedi Csillag börtönben halt meg 1940. október 10-én.
A történet az első pillantásra nem is tűnik oly érdekfeszítőnek, ha nem tudnánk, hogy Pipás Pista nő volt! Hét gyermeket szült, de csak egy maradt életben, majd elhagyta viszonylag jó módban élő férjét, férfiruhát öltött, és napszámba állt, így ugyanis könnyebben kapott munkát. Állandóan pipa lógott a szájában, és arrogáns volt az írástudatlan asszony, gyűlölte a férfiakat - ezért állt rá az alkura, hogy segít az asszonyoknak eltenni láb alól a férjüket. Veszelka Attila szegedi író dolgozta fel a történetet hiteles bírósági jegyzőkönyvek alapján, és ezzel el is vágta azokat a közszájon forgó rémtörténeteket, amelyeknek nem volt semmilyen valóságalapjuk.
Mindenesetre még az elmúlt időszakban is megesett, hogy a feleség azzal próbálta megregulázni férjurát: ,,Szólok a Pipás Pistának, ha rosszul viselkedsz!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..