Pillantás a múltba (8.)
2021.12.07.
LXXVI. évf. 48. szám
Pillantás a múltba (8.)

A hét műtárgya —Homoki kikerics (Colchicum arenarium)

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők.

A Homoki kikerics, projektünk 8. tárgya 2021. december 6., 10 órától megtekinthető a kirakatunkban.

Homoki kikerics (Colchicum arenarium), herbáriumi lap (PB-1244)

A homoki kikerics a Kárpát-medence homokpusztagyepeinek bennszülött faja. Vajdaságban csupán néhány lelőhelye ismert, köztük legnagyobb számban a Szabadkától északkeletre fekvő Szelevényi erdőben fordul elő. 5–15 cm magas, hagymagumós évelő. Hosszúkás-lándzsás levelei az őszi kikericshez hasonlóan tavasszal a terméssel együtt fejlődnek. Rózsaszín-lilás virágai ősszel jelennek meg, melynek lepellevelei 2,5–3,5 cm hosszúak, hosszúkás szálas-lándzsásak. Virágzáskor már nem viseli leveleit. Szerbiában fokozottan védett.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..