home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pillantás a múltba (5.)
Ninkov Kovačev Olga
2021.10.25.
LXXVI. évf. 42. szám
Pillantás a múltba (5.)

A hét műtárgya — szecessziós italos kancsó

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők.

A soron következő 5. tárgyunk egy szecessziós italos kancsó, mely 2021. október 25-én 10 órától november 8-ig tekinthető meg a Szabadkai Városi Múzeum kirakatában.

A kancsó a körmöcbányai kerámiamanufaktúrából származik, a 20. század elejéről. Anyagát tekintve mázas majolika domborműves díszítéssel. A rózsaszín virágokkal és sötétzöld nagy levelekkel díszített elefántcsont színű kancsó a Szabadkai Városi Múzeum Képzőművészeti Osztályának iparművészeti gyüjteményébe tartozik. Stílusa a szecesszió művészetéhez kötődik. A kancsó közel egy időben keletkezett a múzeum épületének, Dömötör Miksa bérpalotájának építésével (1906). A tárgy stílusjegyei azt feltételezték, hogy a celjei (németül Cilli) Schütz gyár termékéről van szó, melynek jelzetében, hasonlóan a körmöcbányai termékek egy részéhez, szerepel a nagy „C” betű. Az újabb kutatások szerint azonban a kancsó a híres felvidéki bányaváros, Körmöcbánya kerámia manufaktúrájából ered. Így ez a kancsó, illetve néhány múzeumunkban őrzött egyéb tárgy is bizonyítja, hogy Szabadkán és környékén nem csak a Zsolnay kerámia volt használatban, hanem Kossuch János körmöcbányai majolikagyárának termékei is. Ezek a termékek Krauser Károly szabadkai üveg- és porcelánkereskedő üzletében voltak kaphatók.

Fényképezte: Kolovics Svetlana

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..