home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Pillantás a múltba (3.)
2021.09.27.
LXXVI. évf. 38. szám
Pillantás a múltba (3.)

A hét műtárgya — Vojnich Oszkár: British India. Burma, a Maláji félsziget és Siam. Budapest, 1913. Dedikált példánya

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretén belül az érdeklődők kéthetente más és más műtárgyat tekinthetnek meg a múzeum gyűjteményéből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán levő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Ezen kezdeményezés lehetővé teszi a lakosságnak, hogy különleges tárgyakat tekintsenek meg, és egyben a múzeumnak is lehetősége adódik bemutatni gyűjteményei sokszínűségét, olyan tárgyakat, melyek jelenleg nincsenek kiállítva a  kiállításainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kultúrális körülményeiről a mellettük levő képernyőn olvashatnak az érdeklődők.A projekt lehetővé teszi, hogy egyedülálló módon közelítsünk meg egyes tárgyakat a múzeum gyűjteményéből.

Vojnich Oszkár: British India. Burma, a Maláji félsziget és Siam. Budapest, 1913. Dedikált példánya 2021.szeptember 27., 10 órától 2021. október 11-ig megtekinthető a múzeum kirakatában.

Vojnich Oszkár, a legnagyobb vajdasági világutazó Szabadkán született 1864. május 18-án. Dúsgazdag bácskai családból származott, aki több mint húsz éven át járta a nagyvilágot, szinte foglalkozásszerűen. Kortársai elsősorban vadászként tartották számon. Leveleiben izgalmas vadásztörténeteket mesélt el, írt le. A könyvben  az író saját jegyzeteit kötötte egy csokorba, és megtűzdelte az ottani népekről, műemlékekről, templomokról, természetről, állatokról és szokásokról készült képekkel.

Első nagyobb útjának 1893-ban vágott neki: az USA-ba utazott. A következő években Közép- és Nyugat-Európában járt, eljutott a sarkvidéki Spitzbergákig. 1903-ban Olaszországba ment, ahol a Vezúv kitörését figyelte meg, 1908-ban pedig Óceánia tűzhányóit tanulmányozta. Kilenc kötete jelent meg.

Port Saidban halt meg 1914. május 20-án, ötvenedik születésnapján szíven lőtte magát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..