home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pillantás a múltba (14.)
2022.03.16.
LXXVII. évf. 11. szám
Pillantás a múltba (14.)

A hét műtárgya — Kékcsőrű réce

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

Kékcsőrű réce (Oxyura leucocephala), montírozott madár (P-739)

A veszélyeztetett kékcsőrű réce többnyire már csak Ázsiában fészkel. Kárpát-medencei törzsállománya 1947-ig a Ludasi és Palicsi-tavon, valamint a bánáti Sóskopón élt, ma azonban már csak kóborló egyedeivel találkozhatunk. Nevét kék, megvastagodott csőréről kapta, mely a hímeknél világosabb, a tojóknál sötétebb tónusú. A hím feje fehér, sötét csíkkal a feje tetején, teste pedig rozsdavörös alapszínű, feketésbarna mintával. A tojó színezete kevésbé karakteres. Főleg növények hajtásaival, magvaival táplálkozik. Szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, veszélyeztetett státuszú. Szerbiában fokozottan védett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..