home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pihenőhely létesült a migránsoknak
Tóth Tibor
2015.08.20.
LXX. évf. 33. szám
Pihenőhely létesült a migránsoknak

Magyarkanizsa már egy jó ideje kénytelen szembesülni a migránsok jelenlétével, az általuk okozott gondokkal. A menekültek eddig főleg a központban található parkban tartózkodtak, ahol a viselkedésükre nem volt panasz, ellenben rengeteg szemetet, hulladékot hagytak maguk után. A helyi lakosok az elmúlt héten valamelyest fellélegezhettek, a migránsokat ugyanis a vásártéren kialakított pihenőhelyre irányították, és a jövőben is ott fognak tartózkodni.

A vásártéren szerda délelőtt a felállított három sátorban mintegy 400-500, főleg Szíriából és Afganisztánból érkezett menekült volt. Az udvarban a munkások éppen a szabadtéri mosdó körüli utolsó teendőket végezték, a bejáratnál pedig egy sátort állítottak fel, melyben üdítőt, húsos lepényt és csirkecombot vásárolhatnak majd a messziről érkezettek. Internet-hozzáférési lehetőség is rendelkezésükre áll, a vegyeskereskedésben bevásárolhatnak, pénzt pedig a hamarosan megnyíló bankban válthatnak. A Vöröskereszt magyarkanizsai szervezete már a városközpontban is osztott vizet és élelmet, ezt a tevékenységet pedig a pihenőhelyen is folytatja.

— Három pástétomot, kenyeret és vizet adunk azoknak a személyeknek, akik segítséget kérnek tőlünk. Ezek leginkább rászorulók, kiskorúak, nők és ötven év feletti férfiak. Bármilyen dokumentumot elfogadunk, mellyel igazolni tudják a nevüket és a születési évüket. A fordítónak köszönhetően megértették, hogy nem akarjuk elvenni tőlük a dokumentumaikat, úgyhogy egyre gyakrabban kerülnek elő az arab nyelvű személyi igazolványok. Még mindig vannak olyan emberek, akik sajnos nem tudják igazolni magukat, és az a legborzasztóbb, hogy még a gyerekeiket sem. A migránsok néha türelmesebbek, máskor kevésbé azok, de általában nagyon hálásak, és megköszönik azt, amit kapnak. Gyorsan megértették, hogy a férfiak nem részesülnek segélyben, a gyerekek és a nők viszont igen. Számunkra furcsa volt, hogy kezdetben nem ismerték a pástétomot, voltak, akik visszaadták, mások eldobták. Amióta viszont tájékoztatni tudjuk őket, hogy ez az étel miből készült, azóta szívesen fogyasztják — mondta Cseszkó Mónika, a Vöröskereszt magyarkanizsai szervezetének titkára, majd hozzátette, a munkatársai nem állandó jelleggel tartózkodnak a vásártéren, de a sátoron fel fogják tüntetni, pontosan mikor osztják a segélyt.


Pihenés a sátor mellett

Miközben néhányan a határ felé vezető útról érdeklődtek tőlünk, egy belgrádi utasforgalmi vállalat autóbusza gördült a pihenőhely elé. A migránsok gyors léptekkel szálltak le a járműről, és határozottan a bejárat felé indultak, majd helyet foglaltak a sátrakban. A pihenőhelyen futottunk össze Lackó Róberttel, a magyarkanizsai kkt elnökével, a magyarkanizsai önkormányzat belügyi szervekkel megbízott kommunikációs felelősével. Milliónyi teendője közepette ránk is szakított egy kis időt, és a szervezés, koordinálás közben elmondta, hogy az első éjjelen átirányított menekültek kezdetben megijedtek, hiszen azt hitték, börtönbe viszik őket.

— Amikor elmondtuk nekik, hogy pihenőhelyre szállítjuk őket, ahol lényegesen jobb feltételek fogadják őket, mint a központban, akkor szó nélkül beleegyeztek a költözésbe. A mai nap folyamán további sátrakat kapunk, hogy a különféle csoportokat szét tudjuk választani. Nem tudjuk, meddig tart még ez az áradat, és azt sem, még hányan jöhetnek. A tartománytól és a köztársaságtól még mindig várjuk a megígért pénzt, a menekültügyi biztostól pedig a berendezéseket. A migránsok számára higiéniai alapfeltételekről, egészségügyi szolgálatról és taxiról gondoskodtunk, az autóbuszok pedig immár a pihenőhely előtt fognak megállni. Mindent megtettünk, hogy megkapják, amire szükségük van, és semmi okuk se legyen visszamenni a városközpontba. Idecsoportosítjuk a nem létező pénzünket, és azokat a jövőbeli összegeket is, amelyek még nem érkeztek meg hozzánk. Egyelőre 400-500 embert tudunk elhelyezni, ha pedig megérkezik a további három, egyenként 150 személyes sátor is, akkor már 800 ember kaphat fedelet a feje fölé. Bővítésre még van helyünk, és őszintén remélem, hogy nem lesz rá szükség, de mindenesetre arra készülünk, hogy lesz — mondta Lackó.

A központ újra csendes

A központban tett sétám során egyetlen migránssal sem találkoztam. A helyi közvállalat munkásai éppen füvesítésre készültek, új virágágyásokat is ki fognak alakítani. A szakemberek nemcsak a padokat, hanem a környékbeli vendéglátó-ipari létesítményeket is fertőtlenítették. A városközpontban az élet szép lassan visszatért a régi kerékvágásba. A rend őrei a buszállomásnál lévő cukrászda előtt üldögéltek, és az arra járókkal az aktuális helyzetet vitatták meg. A parkban lévő padok egyikén egy idősebb hölgy foglalt helyet. A velebiti származású, de már régóta Magyarkanizsán élő Milica Vukadinović örül, hogy a menekültek kikerültek a városból, mert így a központ tisztább lesz.

— A messziről jött emberek jól viselkedtek. A járókelőknek nem okoztak semmilyen gondot, csak sajnos nagyon sok hulladékot hagytak maguk után. Sajnálom őket, higgye el. El kellett jönniük a hazájukból, és ha visszamennének, minden bizonnyal megölnék őket. Ezeknek az embereknek nincs hova menniük. Úgy hallottam, hogy Belgrádba küldik őket, de a fővárosnak is van elég gondja — mondta az idősebb hölgy.

Az önkormányzat álláspontja

A témával kapcsolatban Magyarkanizsa önkormányzata sajtótájékoztatót tartott, melyen Bimbó Mihály polgármester ismertette az önkormányzat által kiadott közlemény tartalmát:

— Az elmúlt negyven nap alatt hétszer ültünk le tárgyalni a tartományi és a köztársasági kormány képviselőivel a községünket érintő menekültkérdésről. Július 31-én Aleksandar Vulin miniszter és munkatársai jelen voltak a rendőrség udvarában felállított konténerek átadásán, az ezt követő megbeszélésen pedig az önkormányzat által felkínált három helyszín közül csak a vásárteret találták alkalmasnak egy pihenőhely kialakítására a városunkba özönlő menekülteknek. Felszólítottak bennünket, hogy azonnal kezdjük el a felkészülést, mert három nap múlva megérkeznek a sátrak, a szabadtéri mosdók és tusolók, a szaniterkonténerek, valamint a pénzbeli segítség is, azaz a 3 000 000 dinár a munkálatok finanszírozására. Azóta tizenegy nap telt el, és eddig semmilyen támogatás, eszköz nem érkezett! Rá kellett döbbennünk, hogy önkormányzatunk egyedül maradt ebben a kérdésben. Az ígéreteken kívül jóformán semmit sem kaptunk. Az összes eddigi munkát, melyre a tisztaság és a rend fenntartása érdekében volt szükség, saját erőnkből voltunk kénytelenek elvégezni, a költségvetésünk kárára. Az önkormányzatnak erre semmilyen hatásköre, pénzeszköze, munkaereje nincs, illetve nincs is előlátva. Ennek a gondnak a megoldása a köztársaság hatáskörébe tartozik, de az a füle botját sem mozdítja. Eddig többé-kevésbé toleránsan viseltük a kialakult helyzetet, de ahogy a polgároknak, úgy most már nekünk is elfogyott a türelmünk. Igaza van minden egyes magyarkanizsai, martonosi, horgosi lakosnak, aki félelemmel lép ki az utcára, igaza van, amikor aggódik a gyermekei jövőjéért, de már a tanévkezdéstől is retteg, és igaza van mindenkinek, akinek fáj, hogy mivé lettek köztereink, utcáink. Ahol eddig csend, béke és tisztaság honolt, ott most szeméthegyek vannak, idegenek tanyáznak. Most már nyilvánvaló, hogy Szerbia nem védi meg az Észak-Bácskában élő adófizető választópolgárait, és úgy látszik, hogy az itt élő tömbmagyarság és a más nemzetiségek sorsa nem érdekli az illetékeseket. Parlamenti képviselőnk rasszistává lett kikiáltva, mert szót emelt az itt élő polgárok érdekében. Ez így nem mehet tovább, ezért össze kell fognunk! A magyarkanizsai önkormányzat nevében arra kérem a polgárokat, hogy álljanak készen! Álljanak készen, ha arra kérjük Önöket, hogy az önkormányzat mellé állva, velünk együtt fejezzék ki elégedetlenségüket! Attól tartok, saját kezünkbe kell vennünk ennek az áldatlan állapotnak a megoldását. Lakhatóvá, újra élhetővé kell tennünk környezetünket, falvainkat. Mondjuk ki nyíltan: elég volt a teljesítetlen ígéretekből!  


Az önkormányzat rendkívül határozott és erélyes álláspontra helyezkedett

A sajtótájékoztató másnapján egy közleményt kaptunk, mely arról tájékoztat, hogy a Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztérium közbenjárásának köszönhetően Magyarkanizsa község megkapja az igényelt támogatás egy részét a Menekültügyi és Migrációs Hivataltól, egészen pontosan 1,2 millió dinárt, melyet a községnek a migránsok tömeges jelenléte miatt kialakult helyzet rendezésére kell fordítania. A hivataltól érkezett határozat szerint a fent említett összeg a község közterületeinek karbantartására, hulladékelszállításra és szennyvízelvezetésre költhető. Ez csak az első támogatás, melyet az ígéretek szerint a napokban több is fog követni.

Súlyos gondok Királyhalmon is

A migránsok útja a határ felé Királyhalmán át vezet. A menekültek az utóbbi időben egyre több polgárnak okoznak károkat. Újházi Teréz gyümölcsöse a temetővel határos. Az almafák között található kisházat a szerdára virradó éjjelen már harmadszor törték fel. A migránsokat az sem zavarta, hogy a ház mindössze ötven méterre található a temetőtől, melyet egyébként rendőr véd.


A királyhalmi temető előtti angol és arab nyelvű tábla (Szabó Attila felvételei

— Betörték az ablakokat, a ládákból tüzet gyújtottak a kisházban, a falból kitépték a csatlakozókat, a falra pedig arab betűkkel írtak valamit, amiről fogalmam sincs, mit jelent. A temetőnél szolgálatot teljesítő rendőrnek mondtam, hogy ne csak a temetőre figyeljen, tőle viszont azt a választ kaptam, hogy az esetet jelentsem a rendőrállomáson. Jelentettem is, de nem hiszem, hogy bármilyen eredménye lesz. A gyümölcsösben rendszeresen letapossák a kerítést, a károm már a 100 000 dinárt is meghaladja. Ki téríti ezt meg nekem, kihez forduljak? — teszi fel a kérdést felháborodva.

Az egyik gazda gyümölcsösében két menekültcsoport konfliktusának egymás közötti leszámolás és gyilkosság lett a vége, a halottasház helyiségeit feltörték, a lakosok hosszú ideig nem mertek kimenni a temetőbe, hiszen 50-100 fős csoportok tartózkodtak ott állandóan. Katona Róbert, a királyhalmi helyi közösség elnöke elmondta, a temetőben az állandó rendőri jelenlétnek köszönhetően már nincsenek migránsok, a bejáratnál angol és arab nyelvű tábla jelzi, hogy ott tilos tartózkodni.

— Az elhagyatott épületeket és a gyümölcsösökben lévő gazdasági épületeket rendszerint feltörik. A rendőrség elküldi ugyan őket, de egy kis idő múlva egy másik csoport újra birtokba veszi a helyiségeket. A menekültek szemetet hagynak maguk után, a csatlakozókat kiszedik a falból, tüzet gyújtanak a házban. A fákról leszedik a még zöld gyümölcsöt, beleharapnak, majd eldobják az éretlen termést. Az utóbbi időben viszont mintha csökkenne a falun áthaladó migránsok száma. Két hete a Királyhalom—Ásotthalom-térségben ez a szám 400-500 körül mozgott, mára azonban — feltehetően az épülő kerítésnek köszönhetően — jelentősen visszaesett. Lehet, hogy a rendőri jelenlét is más irányba kényszeríti a menekülteket és az embercsempészeket. Információim szerint a migránsok most a román határ felé igyekeznek tömegesen, ami korábban nem volt jellemző. Ezt az épülő kerítés kedvező hatásaként könyvelem el — mondta Katona.

A migránsokkal kapcsolatos helyzet szinte napról napra, óráról órára változik. Mindenki a jelenség megszűnésében reménykedik, de attól tartunk, hogy a feketeleves még mindig hátravan.


Kattintson az alábbi képre, és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Tóth Tibor:

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..