home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Petőfi-mellszobor lesz Királyhalmon, Kúlán és Törökfaluban
2023.05.04.
LXXVIII. évf. 18. szám
Petőfi-mellszobor lesz Királyhalmon, Kúlán és Törökfaluban

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a MOZDULJ! PETŐFI! vajdasági programsorozat keretén belül a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ és a Magyar Nemzeti Tanács pályázati felhívást hirdetett Petőfi Sándor-mellszobrok vajdasági köztéri elhelyezésére.

Pályázati igényt minden vajdasági település benyújthatott, ahol még nincs Petőfi Sándort ábrázoló szobor, emléktábla, dombormű.

A MOZDULJ! PETŐFI! Petőfi-mellszobrok köztéri elhelyezése pályázati felhívásra összesen öt településről érkeztek pályamunkák, mindegyik kreatív, közösségi összefogással készült videó, amelyek jól megragadták, hogy mit jelent az adott közösségnek Petőfi Sándor.

A beérkezett videókat és pályázati dokumentációkat szakmai zsűri bírálta el: Fodor István levéltári tanácsos, tanár, szerkesztő, szakfordító, Kónya-Kovács Otília újságíró, mesemondó és Dr. Silling Léda néprajzkutató. Örömünkre szolgál tudatni, hogy az ő egybehangzó javaslatukkal megegyezően a következő három településre kerül Szilágyi László vajdasági szobrászművész egy-egy Petőfi-mellszobra:

Királyhalom (pályázó: Királyhalmi Homokszem Civil Szervezet),

Kúla (pályázó: Népkör Magyar Művelődési Központ, Kúla),

Törökfalu (pályázó: Vadvirág Hagyományőrző Egyesület, a Százszorszép Művelődési Egyesülettel, a Csobogó Művelődési Egyesülettel és az Aranykapu Művelődési Egyesülettel összefogásban).

A zsűri értékelése szerint Törökfalut érdekes filmes, művészi megközelítése – amelyben a közösség nemzetiszín szalaggal átkötött koszorúja keresi elhelyezésére a helyszínt – teszi érdemessé a díjra. Királyhalmán egyáltalán nincs köztéri szobor, ráadásul Petőfi kultuszát is dicséretesen ápolják. Kúlának sincs még semmilyen kültéri magyar emlékműve, ezért javasolja zsűri itt is a szobor elhelyezését.

Minden pályázónak gratulálunk a színvonalas alkotásokhoz és befektetett munkájukhoz!

Forrás: Közlemény / VM4K

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..