home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Petőfi Sándor-mellszobor, fejlődő turizmus
Szakáll Laura
2024.03.13.
LXXIX. évf. 11. szám
Petőfi Sándor-mellszobor, fejlődő turizmus

A királyhalmi Homokszem Civil Szervezet kezdeményezésére, a Magyar Nemzeti Tanács és a Szekeres László Alapítvány támogatásával hamarosan mellszobrot állítanak Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére a helyi általános iskola udvarában, mely intézmény a költő nevét viseli.

Ez lesz a negyedik ilyen emlékmű Vajdaságban, tavaly ugyanis Kishegyesen, Kúlán és Törökfaluban avattak Petőfi-szobrot. Egyebek mellett erről is döntöttek a Szabadkai Városi Képviselő-testület 44. rendes ülésén, melyen 9 napirendi pont szerepelt. A szobor felállításának ötletét és megvalósítását minden képviselő támogatta.

A palicsi AkvaPark is kiemelt téma volt, mivel Szabadka Idegenforgalmi Szervezetének idei évre vonatkozó működési tervét is megvitatták.

— Egy beruházás nemcsak akkor sikeres, ha gyorsan, rövid határidő alatt visszafizeti a beruházott összeget, hanem akkor is, ha annak szélesebb társadalmi értékei is vannak — nyilatkozta Kern Imre. Az alpolgármester továbbá elmondta, ebben az esetben inkább a második momentum a mérvadó. — A fejlesztésnek hosszú távon az a célja, hogy egész évben fogadhassa Palics és Szabadka a vendégeket, hogy tartalmakat kínáljanak a polgároknak, illetve azoknak a turistáknak, akik nemcsak a várost szeretnék megnézni, hanem pár szép órát eltölteni pihenéssel, rekreációval. Nagyon fontos, hogy májusban, amikor már szép idő lesz, az AkvaParkban megnyílnak a külső elemek is, mint például a csúszdapark, ami egyedülálló itt a környéken. Lesz kültéri élménymedence, termálmedence gyógyvízzel, és sok minden más is várja majd a gyermekeket és a felnőtteket. Én azt hiszem, nem az lesz a kérdés, hogy lesz-e elég vendég, hanem az, hogy bizonyos napokon sajnos nem tudnak majd beengedni minden látogatót, mert meghatározott az objektum befogadóképessége. 

Kern Imre a város egyéb turisztikai értékeinek jelentőségére is kitért.

— Amikor a város turizmusa kerül szóba, akkor nem csak az AkvaParkról kellene beszélnünk. Egyébként is, mint minden nagyberuházásnál, itt is vannak „gyermekbetegségek”, amelyeket igyekszünk kiküszöbölni. Ha a mórahalmi Erzsébet-fürdőt nézzük, az se két nap alatt fejlődött oda, ahol most van, hanem hosszú évtizedeken keresztül. Azt hiszem, Palicson az AkvaParknak is megvan erre a lehetősége, de a város egyébként sem csak ebből áll, rengeteg más tartalmat is fel tudunk ajánlani az idelátogatóknak. Nemcsak az épületeinket, a gyönyörű múzeumot, a zsinagógát, a városházát, hanem a borturizmust és a vendéglátásunkat is. Az utóbbi egész Szerbiában egyedülálló, hiszen ötvözi a magyar, szerb, bunyevác, horvát és más konyhákat, és ez érdekes lehet a turisták számára. Mindezek mellett kiemelhetném még a környezetvédelmi területeinket vagy a kerékpárutainkat.

Dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke az ülést megelőző sajtótájékoztatón kiemelte, a Petőfi-szobor felállítása kapcsán már megkapták a kulturális és a munkaügyi köztársasági minisztériumnak a jóváhagyását, de a városi képviselő-testületnek is határozatot kell hoznia. Azt is elmondta, hogy a honvédelmi törvénnyel összhangban módosul a város alapszabálya. Először a kezdeményezésről kell dönteni, a változtatás pedig az áprilisi ülésen várható. 

A város környezetvédelmi költségvetése azért szerepelt az ülés napirendi pontjai között, mert ebben az esztendőben 187 millió dinárt osztanak szét a környezetvédelemre vonatkozó pályázatok útján. Ez az összeg 3 millió dinárral magasabb, mint a tavalyi évben.

Fotók: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..