home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Petőfi Irodalmi Karaván  
2023.03.09.
LXXVIII. évf. 10. szám
Petőfi Irodalmi Karaván  

Határtalan irodalmi utazás, első alkalommal a Vajdaságban 

2023. március 19-22. 

Ötödik alkalommal indul útjára a Petőfi Irodalmi Karaván elnevezésű népszerű sorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében, ami az országhatáron túl „utaztatja” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében – az utazások sorában pedig első alkalommal célállomás Vajdaság, és négy város kultúraszerető közössége. 2023-ban a népszerű sorozat immáron Petőfi Irodalmi Karavánként folytatja irodalomnépszerűsítő utazásait, ezzel a névvel is megidézve a 200 éve született Petőfi Sándor költőt, aki születésének idén bicentenáriumát ünnepeljük. A Karavánnal az utazások során rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-beszélgetések által kerül közelebb a klasszikus és kortárs irodalom a látogatókhoz.  

Egy hónappal vagyunk a legutóbbi, erdélyi, Petőfi-tematikájú irodalmi utazás után, a Karaván ezerötszáz emberhez ért el, és a kapcsolataink azóta is erősek a helyszínekkel, látogatókkal. Érezhető, hogy egy-egy találkozás nyomot hagy mindannyiunkban, az irodalom pedig a könyvek mellett a mindennapunk része lesz, az estek híre szájról-szájra áramlik, a versmondás, a beszélgetés, az olvasás a missziónk része. Nagy tisztelet, várakozás van bennünk a márciusi utazásunk és az új helyszín: Vajdaság felé. Persze Vajdaság életünk és olvasmányaink része: Sziveri János, Kosztolányi Dezső, Csáth Géza, Ladik Katalin által már ismerős a hely – most azonban tétje van, hogy vendégeinkkel megszólítsuk a közösséget és összekapcsolódjunk a művészet által. Mi ezért dolgozunk, ezért kelünk útra!” – mondta el Juhász Anna irodalmár, a sorozat szervezője.  

 

A Petőfi Irodalmi Karaván ötödik utazására 2023. március 19-22. között kerül sor a Vajdaságban: Újvidék, Óbecse, Zenta és Szabadka városokba érkezik az irodalmi különítmény és tematikus, rendhagyó irodalomórák, valamint esti Szalon-estek, irodalmi koncertek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra. Az utazáshoz forgatás is kapcsolódik.  

A meghívott vendégek közt szerepel Száraz Miklós György József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író; Kemény István József Attila-díjas költő, író, Wirth Imre író, szerkesztőmuzeológus, Barabás Lőrinc dzsessztrombitás, zeneszerző, Dresch Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, érdemes művész. 

Az események és az utazás szervezője és házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki idén a XX. századi, jelentős magyar írók, költők bemutatása mellett kiemelten a reformkor, így Petőfi Sándor és Arany János munkásságát emeli ki rendhagyó irodalomórákon az érintett városok jelentős intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja.   

 A részletes program: 

Március 19. vasárnap, ÚJVIDÉK 

18.00 Zenés, irodalmi Szalon-est az Újvidéki Színházban  

Vendég: Kemény István, Wirth Imre, Száraz György, Barabás Lőrinc 

 

 

Március 20. hétfő, ÓBECSE 

11.00 Rendhagyó irodalomóra az Óbecse Gimnáziumban Wirth Imrével 

19.00 Zenés, irodalmi Szalon-est az Óbecsei Népkönyvtárban 

Vendég: Kemény István, Wirth Imre, Száraz György, Barabás Lőrinc 

 

 

Március 21. kedd, ZENTA 

11.00 Rendhagyó irodalomóra a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban Kemény Istvánnal 

19.00 Zenés, irodalmi Szalon-est a Zentai Magyar Kamaraszínházban 

Vendég: Kemény István, Wirth Imre, Száraz György, Dresch Mihály 

 

 

Március 22. szerda, SZABADKA 

11.00 Rendhagyó irodalomóra a Magyar Tannyelvű Tanítóképzőben a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium hallgatóinak Száraz Miklós Györggyel 

19.00 Zenés, irodalmi Szalon-est a Szabadkai Városi Könyvtárban 

Vendég: Dresch Mihály, Wirth Imre, Száraz György 

 

 

A Petőfi Irodalmi Karaván utazás a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében valósul meg.  

A négynapos utazást a szervezők videón és fotónaplóban rögzítik, így tartalmas beszámolók várhatóak a kultúra.hu oldalon, és az utazás izgalmas pillanatait egy filmben mutatják meg oldalaikon.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..