home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Pete & Bas — A UK drill nyugdíjas fenegyerekei
Zvekán Péter
2023.02.03.
LXXVIII. évf. 4. szám
Pete & Bas — A UK drill nyugdíjas fenegyerekei

Teljesen elképesztő és meglepő, hogy az online felületeknek köszönhetően ki mindenkiből lehet világhírű előadó. Az egyik ilyen hihetetlen eset éppen Angliában történt, amikor két nyugdíjas úgy döntött, hogy kipróbálja magát a UK drill stílusban. A kettőjük alkotta csapat neve Pete & Bas.

Az egész úgy kezdődött, hogy Peter Bowditch rendszeresen vitte autóval az unokáját ide-oda, aki folyamatosan azzal heccelte a nagyapját, hogy szó nélkül fogta az autórádiót, és valamilyen kemény UK rap/drill állomásra tekerte. Eleinte Pete mérgesen visszatekerte a rádiót, de egy idő után elkezdett felfigyelni erre az általa nem ismert stílusra, és megszerette. Mindez odáig fajult, hogy egy pillanatban felkereste barátját, Basil Bellgrave-et, hogy alkossanak közösen egy ilyen csapatot. Bas benne volt a buliban.


Fotó forrása:rescuerooms.com

A drill stílusról tudni kell, hogy a 2010-es években terjedt el, főleg Chicagóban. Az előadók gyakran
kiemelkedő dalszövegírók, többen is köthetőek a bűnözéshez, ezért a szövegekben sok az erőszak — mindez rapformában valósul meg. Az USA után Angliában kezdett el terjedni, főleg Londonban, majd csak ezután jelent meg más országokban is. A lényeg viszont, hogy a két nyugdíjasunk éppen ebben találta meg magát.

Összeültek, és elkezdtek szöveget írni. Ez elsőre egyszerűnek tűnik, de rájöttek, hogy ők igazából nincsenek is otthon a szlengben. Szerencsére vannak unokáik, akiket segítségül tudtak hívni, és ők bevezették a két nagytatát a modern kifejezések világába. A sok munka első gyümölcse 2018-ban ért be. Akkor került a nyilvánosság elé az első Pete & Bas-szerzemény, a Shut Your Mouth. Szinte rögtön populáris lett a YouTube-on, de sokan azt gondolták, hogy ez csak egy vicc. Olyan, amikor valaki heccből készít egy dalt, feltölti, és kész. Akik így gondolták, nem is tévedhettek volna nagyobbat, hiszen a duó elkezdte ontani a slágereket.

2019-ben már a legnagyobb UK rap platformokon nyomultak, ezek a GRM Daily és a Pressplay Media voltak. A Shut Your Mouth című dalukat pedig a Do One és a Dents in a Peugeot követte. Ekkor pedig egy nagy váltásnak lehettünk tanúi, a közönség ugyanis rájött, hogy ez nemcsak egy vicc volt, hanem nagyon is komoly. A két öreget nem szabad félvállról venni, és bizony, be kell látni, hogy ebből még valami komoly dolog is kisülhet. Pete és Bas elmondta, ekkor történt az is, hogy az emberek elkezdték őket leállítani az utcán. Jöttek a szelfik, az aláírások és minden, ami a hírnévvel jár.

A zeneírás mellett elkezdtek koncertezni is, és itt is hihetetlen fejlődésről beszélhetünk. Az első fellépésük egy londoni kocsmában volt mindössze 20 ember előtt, 2019-ben viszont már turnézni kezdtek. Basnek volt egy lakóautója, melyet egy kicsit átalakítottak, és bejárták az egész Egyesült Királyságot. Aztán 2020-ban jött a COVID, és nem lehetett koncertezni. De még ez az időszak is jól sült el, hiszen az emberek otthon voltak, és unalomból neteztek — rengeteget. Nagyon sokan éppen ebben az időben fedezték fel őket a YouTube-on, és a nézettségük az egekbe szökött. 1-2 milliós megtekintésektől egészen 15-20 millióig repültek. A pandémia után folytatták a koncertezést, az internetnek köszönhetően pedig jelentős rajongótáborok alakultak ki Angliában, az USA-ban, Ausztráliában, de még Japánban is. Utóbbit ők sem nagyon értik, de szívesen mennek oda is, ha meghívást kapnak.

És hogy mindezt hogyan viseli a két legenda családja? Nos, Pete esetében azóta ő a hős a család szemében, viszont Baséknél egy kicsit más a helyzet. Ők inkább azt szeretnék, ha ebben a korban inkább nyugodt környezetben élné a mindennapjait, de hát ilyen események után ez nem fog megtörténni. A lényeg, hogy a két rapper túl a hetvenen is megállíthatatlan, és ez a történet is bizonyítja, hogy az álmok megvalósításához sosincs késő!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..