home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pénteken ülésezik a Magyar Nemzeti Tanács
Szakáll Laura
2023.02.22.
LXXVIII. évf. 8. szám
Pénteken ülésezik a Magyar Nemzeti Tanács

Negyedik rendes ülést tartja a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Fremond Árpád sajtótájékoztatón ismertette a fontosabb napirendi pontokat. Az MNT elnöke kiemelte, konzultatív testület létrehozásáról is döntenek, amelynek a lényege az, hogy összhangba hozza a vajdasági kulturális kínálatot  a rendezvényekkel, programokkal. Az MNT 2022-es évi beszámolója, pénzügyi beszámolója és zárszámadása is napirenden lesz.

–Ami a pénzügyi beszámolót illeti, a Magyar Nemzeti Tanács programköltségvetést követ folyamatosan. A bevételünk a tavalyi évben 96 százalékban tudott megvalósulni, ami 1 milliárd 424 millió dinárt tesz ki. Elég sok pénzt, több mint 800 millió dinárt a 2022-es évből hoztunk át a 2023-as évbe, amit az idén szeretnénk elkölteni. Ebben vannak az óriási átcsoportosítások, amelyekről döntöttünk korábban, hogy bizonyos pénzeszközöket olyan projektekről, amelyeket nem kezdtünk el, nem indítottunk be, átirányítunk olyanokra, amelyeket meg tudunk valósítani. Ilyen a kishegyesi és a topolyai projekt, vagy a zsablyai templomnak az ügye. Ezeket a pénzeket teljes egészében átcsoportosítottuk.

Több MNT által alapított intézmény alapszabálya is módosul, valamint pénzügyi jelentéseket fogadnak el, igazgatók kinevezését véleményezik a testület tagjai. Az ülés összesen 53 napirendi pontból áll – ismertette az újságírókkal Fremond Árpád elnök, aki arról is beszélt, mi mindent tervez az MNT a következő időszakban.

A testület nagyon fontosnak tartja, hogy a középiskolai osztályfőnökök, iskolaigazgatók már most felhívják a harmadikosok figyelmét, hogy negyedikben, a tanév elején ismét sor kerül az Edu-Expóra.

–Ha mi 1, 5, 10 vagy bármennyi gyereket itthon szeretnénk tartani, akkor nekünk a tanév elején kell kirukkolnunk ezekkel a lehetőségekkel. A rendezvényt az MTTK-val közösen szervezzük. Nagyon fontos, hogy a döntés előtt álló középiskolásokat megpróbáljuk rávenni arra, hogy itthon tanuljanak, és prezentáljuk számukra, milyen lehetőségek, milyen ösztöndíjak vannak.

Az Edu-Expót március elsején, szerdán, Zentán, a sportcsarnokban tartják meg. Azt szeretnénk, ha az elkövetkező időszakban ezt a rendezvényt folyamatosan megszerveznénk, de nem az iskolai év közepén, hanem az iskolai év elején. Nagyon fontos, hogy már most jelezzük minden egyes egyetem, középiskola és érdeklődő számára, hogy a következő Edu-Expo szeptember 13-án lesz, szintén Zentán. De nem csak a középiskolásokra gondolunk, hanem az általános iskolák nyolcadikosainak is szervezünk egy ilyen rendezvényt, mert nekünk minden egyes gyereket itthon kell tartanunk. Mi mindenkit szeretnénk rábeszélni, hogy az általános iskola után tanuljon tovább, és itthoni középiskolába iratkozzon.  

A sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Tanács elnöke arról is szót ejtett, hogy a  kultúráról szóló törvény törvény módosításával kapcsolatban is zajlanak az egyeztetések. 

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..