home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Pelyhes keselyű a fészekben
2022.06.10.
LXXVII. évf. 23. szám
Pelyhes keselyű a fészekben

Bár eddig szinte csak a szőrös kiskedvencek érkezéséről számoltunk be, hiszen emlőseinknél egymást érték a születések. Alig vártuk, hogy végre tollasokról is beszámolhassunk, hiszen már korábban láttuk, itt is lesz miről mesélnünk! És némi szerencsével a fakó keselyűknél már a látogatói útról is látható a már több mint egy hónapja kikelt fióka. A szerbiai Nemzeti Parkból származó, pontosabban az ott megmentett keselyűpár gondos szülőnek bizonyult az elmúlt évek során, nem először neveltek fel utódokat, amelyek végül más állatkertbe kerültek.

A fakó keselyű egyike a négy keselyűfajnak – amely Európában is költ-, elsősorban a déli országokban, a Balkánon és Ibériában él, sőt, régebben a Kárpátokban is előfordult. Ám hazánkban ritka vendégnek számít. Kizárólag döggel táplálkozik, amelyet kiváló látásának köszönhetően akár 10 km magasságban körözve is észrevesz. A tetemek eltakarításával tehát kifejezetten hasznosak, azonban egyre kisebb számban élnek. A legfőbb veszélyt a mérgek jelentik, köztük is a diclofenac tartalmú gyógyszerek. Ezek ugyanis az állatokban nem bomlanak le haláluk után sem, így ha egy ilyen állatot fogyaszt el egy keselyű, ő is elpusztulhat. India keselyűállománya emiatt jóformán kipusztult. Európában a mérgezésen kívül még az állattartási kultúra változása is hátrányosan érintette őket, kevesebb a szabadon legeltetett háziállat, így az otthagyott tetem is. Emellett a vadászat és a fiókák befogása is veszélyezteti őket.

Természetesen a szegedi fakó keselyű párnak nem kell a fenti kihívásokkal megküzdenie. 2015-ben érkeztek a Vadasparkba egy szerb-magyar együttműködés részeként, és azóta többször is sikerrel nevelték fel fiókáikat. Bízunk benne, idén sem lesz másként, mindenesetre a figyelmes látogatók meg is leshetik a legifjabb lakót a fészkében.

 

Vadaspark zöldben – fotópályázati eredményhirdetés

Ritka nehéz dolgunk volt – szerencsére-, hiszen nagyon sok szép fotó érkezett a Vadaspark és a Tessloff-Babilon Kiadó Kft. közös fotópályázatának aktuális fordulójára. Mint a cím is mutatja, olyan fotókat vártunk, amelyekben a zöld szín az uralkodó. Külön kiemelnénk ’ferenchege’, ’vassistvan94’, ’Timcsi’ és ’Kajti Beata’ műveit, de végül az első díjat ’Laszla93’ szürke gémről készült fotója nyerte. A külön díjat a legjobb táj-, illetve növényfotó készítőjének számít, a kiválasztottunk ’salkamilla’ lett, aki a Kiadó nyereménycsomagját nyerte. Köszönjük a sok szép fotót, és szívesen várjuk a pályaműveket a következő fordulókban is!

 

Csalódottak vagyunk…

A Víz világnapján mutattuk be látogatóinknak új, állandó kiállításunkat, amelyet még a karanténidőszak alatt kezdtünk el tervezni, hogy aztán minél többeknek szerezzünk örömet. QR-kódok leolvasásával egy izgalmas nyomozásba csöppenhetnek az érdeklődők, így játszva szerezhetnek ismereteket a CITES-ről, az orvvadászatról, állatkereskedelemről és az ezek ellen irányuló törekvések fontosságáról. Bár korábban is kértük, hogy a dekorációs tárgyakat ne érintsék meg, sajnos sokaknak még mindig örömet okoz, ha megrongálhatják más munkáját. Széttépett napló, ellopott és letört dekorációs elemek sora fogadta kollégáinkat, amikor beléptek az Ázsia-házban helyet kapó kutató kunyhójába. Bár a tárgyak nagy részét – elővigyázatosságból – leragasztottuk és csavarral rögzítettük, sajnos sok dolgot nem tudtunk teljesen megvédeni. És valakiknek ezek sem okoztak akadályt.
Bár nem a kiállítás összértéke, hanem a belé fektetett munka nagy, így még fájóbb, hogy ezt sokan nem értékelik. Reméljük, azért látogatóink között akad olyan is, aki kipróbálta a játékot, és örömét lelte benne. Az ő, és a most kedvet kapók miatt újra felújítjuk a kiállítást!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..