home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Pedagógusok kötelező pályaalkalmassági vizsgája magyarul
Kartali Róbert
2023.04.14.
LXXVIII. évf. 15. szám
Pedagógusok kötelező pályaalkalmassági vizsgája magyarul

A magyar tanügyi dolgozók munkába álláskor, a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozásának köszönhetően, a továbbiakban is magyar nyelven folytathatják le a kötelező pszichofizikai pályaalkalmassági vizsgát.

A múlt héten megújították az együttműködési szerződést a tanügyi dolgozók munkába állásakor kötelező magyar nyelvű pszichofizikai pályaalkalmassági teszt finanszírozásáról. A háromoldalú megállapodást Szabadkán, az MNT székházában Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár, valamint Snežana Sedlar, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat igazgatója látta el kézjegyével.

A megállapodás megújítása rendkívül jelentős, mert a Magyar Nemzeti Tanács négy működési területéből kettőt is felölel, mégpedig az oktatást és a hivatalos nyelv- és íráshasználatot — mutatott rá a szerződés aláírása után Fremond Árpád.

— A tanárok kötelező pszichofizikai tesztelésének anyanyelvűsítése nyelvhasználati szempontból azért nagyon jelentős számunkra, mert a jövendő pedagógusaink ha az anyanyelvükön tudják elvégezni ezt a tesztelést, értelemszerűen jobban teljesítenek. Így kiegyenlítődik a helyzetük azon szerb ajkú tanárokkal, akik szintén az anyanyelvüket használhatják a vizsgákon. Oktatási szempontból ezzel elhárítunk egy újabb gátat a szakembereink elől, akik így könnyebben állhatnak munkába tanárként, ami alapfeltétele az anyanyelvi oktatásunk megmaradásának. Hálásak vagyunk a sokéves együttműködésért a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárságnak és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak, akik nem csupán mint szerződő felek, hanem mint partnerek vesznek részt ebben a közös vállalkozásban.

— Az egyenlőség elvét szem előtt tartva megújítottuk a szerződést. Ily módon az országos és a tartományi közigazgatás lehetővé teszi, hogy minden olyan polgára, aki szeretne, élhessen az anyanyelvhasználat lehetőségével. Tehát alapjogaik gyakorlása során egyetlen pillanatban sem éri őket megkülönböztetés — nyilatkozta dr. Nenad Ivanišević. — Megtiszteltetés, hogy része lehetek annak a tartományi adminisztrációnak, korábban pedig annak a köztársasági kormánynak, amely ilyen jó együttműködést ápol a szabadkai székhelyű Magyar Nemzeti Tanáccsal. Szerbia és Magyarország történelmében a két ország közti kapcsolat a legmagasabb szinten van, de nem lennének ilyen jók az eredmények, ha mi mindannyian itt a terepen nem ismernénk fel azt, mennyire fontos, hogy minden egyes polgár a saját országának tekintse Szerbiát. E megállapodásnak pedig éppen annak szavatolása a célja, hogy mindenki egyenlően gyakorolhassa a jogait.

— A szerződés aláírásával újra bebizonyítottuk, hogy nagyon sokat elértünk az országban élő nemzeti közösségek tagjainak egyenjogúsága terén — hangsúlyozta Snežana Sedlar. Mint mondta, a nemzeti közösségek egyenjogúságának szavatolása terén az ország meghaladta a fejlettebb államok szintjét az Európai Unióban.

A Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére és a Szerbiai Pszichológusok Társaságának szakmai közreműködésével a pedagógusok pályaalkalmassági vizsgája 2012 óta egész Vajdaság területén magyar nyelven is elvégezhető. Ennek jogi keretét a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat között megkötött hármas együttműködési szerződés szavatolja. A pályaalkalmassági vizsga sokáig csak szerb nyelven volt lehetséges. A magyar nyelven történő eljárás figyelembe veszi a magyar nyelvi és kulturális sajátosságokat, és egy nem verbális intelligenciatesztből, egy személyiségi tesztből, valamint egy magyar nyelven lefolytatott beszélgetésből áll.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..