home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Pedagóguskonferencia a kompetenciáról
(vas)
2013.06.12.
LXVIII. évf. 24. szám

A Magyar Nemzeti Tanács pedagógusoknak szóló nemzetközi konferenciát szervezett a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ és a szabadkai Vajdasági Módszertani Központ együttműködésével. A szaktanácskozáson mintegy hetven szabadkai, magyarkanizsai, topolyai és zombori általános és középiskolai tanár vett részt.

A Kompetenciákon alapuló korszerű oktatás a középiskolákban című közös konferenciát a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében rendezték meg. A szabadkai és a magyarkanizsai előadókon kívül a Szegedi Egyetem Neveléstudományi Intézetének szakmunkatársai taglalták a témát. A részvevők plenáris előadásokat hallgathattak meg, és műhelymunka során cseréltek tapasztalatot egymással. Az előadók és foglalkozásvezetők Varjú Potrebić Tatjana, a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ igazgatója, Kinyó László, Vidákovich Tibor és Zsolnai Anikó, a Szegedi Egyetem, Neveléstudományi Intézet szakemberei voltak.

A konferencián Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottságának elnöke kiemelte: fontos, hogy a gyerekek olyan tudással kerüljenek ki az iskolából, amely felhasználható a gyakorlatban, a mindennapi életben is.

— A száraz adatokon alapuló tudással ellentétben az oktatásban egyre inkább a használhatóságra kerül a hangsúly. A szerbiai oktatási rendszer lényeges eleme a kompetenciafejlesztés, az ebbe az irányba való elmozdulás — fejtette ki az MNT szakembere.

Zsolnai Anikó, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének docense elmondta, hogy Európában már több mint húszéves hagyományra tekint vissza a kompetencián, a gyakorlati képességeken, illetve készségeken alapuló tanítás. Magyarországon tíz éve szerepel az oktatáspolitikában, az iskolai gyakorlatokban, valamint a továbbképzések programjában is.

Varjú Potrebić Tatjana, a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ igazgatója szerint a pedagógusnak folyamatosan képezniük kell magukat szakmailag, lépést tartva az újdonságokkal.

— Legalább ötévenként húsz összejövetelen kell részt venniük. A tanár a munkája során pontosan látja a mindennapi fejlődés szükségességét, a tanítványok ugyanis megkövetelik, hogy lépést tartson a kihívásokkal — nyilatkozta a központ igazgatója.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..