home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Pásztornapot ünnepeltek Muzslyán
Kónya-Kovács Otíla
2021.10.11.
LXXVI. évf. 40. szám
Pásztornapot ünnepeltek Muzslyán

Az igazi őszies idő, a szemerkélő eső sem akadályozta meg a muzslyaiakat, a Rémusz Hagyományápolók Egyesületének tagjait, hogy megszervezzék az idei Pásztornapot, mely több versenyt, ügyességi játékot, kiállítást is magában foglalt.

A rendezvényt Molnár Viktor, a vajdasági mezőgazdasági fejlesztési alap igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki örömmel vett részt a Pásztornapon. Az esemény amellett, hogy a barátkozásról, a versengésről szólt, a fiataloknak bemutatta, hogyan éltek egykoron az elődeink, mivel foglalkoztak, milyen hagyomány maradt utánuk. A megnyitón a kutatásai alapján mondott összefoglalót Palatinus Aranka helytörténész, aki még valódi pásztoremberektől gyűjtötte be a tudnivalókat az utókor számára. A többi közt hangsúlyozta, hogy a régi időkben a köztiszteletnek örvendő jószágőrzők a legelőkön tartózkodtak Szent György napjától egészen Szent Márton napjáig.

A Muzslai Petőfi Sándor MME kerthelyiségében tartották a főzőversenyt. Húsz bográcsban főtt birkapaprikás, két csapat pedig pásztorételt készített, krumplilevest és pirított tarhonyát. A birkapaprikások közül a legfinomabbat Palatinus János főzte, a másik serleget a temerini Jó Szomszédok csapat tagjai érdemelték ki, míg a harmadik serleget a szentmihályi Kiss Antal vehette át. Emellett érmet kapott a birkapaprikásáért Lukić Dragan, Moisko Árpád, Tóth Ernő és Orbán Zoltán. A pásztorételeknél a tarhonya vitte el az első díjat, ezt Damjanov Hilda főzte, a második helyezett Sötét Erzsébet lett.

Ezen a napon a sós és az édes sütemények, illetve a kisüstik is versenybe szálltak. A sós kalácsok mezőnyében Duga Ilona az első díj mellett második díjat is kapott. Ugyancsak második helyezett lett Fodor Erzsébet, és három harmadik díjat osztott ki a zsűri, Kószó Rozália, Maron Marika és Szabó Katalin részére. Az édes süteményeknél Maron Marika jeleskedett, második díjjal térhetett haza Sötét Erzsébet és Szabó Katalin, harmadik díjas lett Oláh Eszter, Farkas Éva és Palatinus Aranka. A legjobb pálinkát a szentmihályi Tóth Ernő főzte, őt követte a temerini Góbor Mihály és a harmadik helyezett Trifković Branko, míg a magyarországi csapat, a gyöngyösi ruszin önkormányzatot képviselő kis társaság itókája különdíjat érdemelt ki.

Ugyanezen a helyszínen, a Petőfi udvarán próbálgatták a terelőeszközöket a kancsikások, a fiatalok pásztorjátékokban mérték össze tudásukat, valamint a botok faragását is kipróbálhatták. Itt főleg a cserkészek ügyeskedtek, hiszen nekik némi tapasztalatuk is van ezen a téren.

A hagyományápolók székházában, a Magyar Házban nagyszabású kiállítás nyílt, mely a pásztorélet minden apró mozzanatát felölelte, végigkísérte. Közben Sziveri Ervin a kancsika fonását mutatta be, Viorika Magda pedig a nemezelés titkaiba avatta be az érdeklődőket.

Budai Zoltán gazda jóvoltából, aki a tanyavilágban jószágtenyésztéssel foglalkozik, két csacsit és két birkát is láthattak a nézelődők. Mivel huzamosabb ideje az a tapasztalat, hogy a gyerekek többsége csak a tévéből ismeri ezeket az állatokat, behozta őket a faluba, és a helyszínen meg is lehetett simogatni a szelíd jószágokat.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..