home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Partizzunk az udvarunkban
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2023.04.19.
LXXVIII. évf. 15. szám
Partizzunk az udvarunkban

Minden kerti partinak megvan a maga varázsa, különösképpen, ha elegendő és rendezett helyünk van hozzá. Esti fényekkel még hangulatosabbá tehetjük a már eleve kellemes helyszínt.


A szerző látványtervei

Az ízlésesen kialakított sütőhely a kertünk kedvelt díszítőeleme lehet. Kiváltképp, ha a megfelelő igényességgel építjük ki

Első lépésként azt kell átgondolnunk, milyen ételeket szeretnénk ott készíteni, ennek kapcsán kialakíthatunk búbos kemencét, grillt, pizzasütőt vagy egy komplett kerti konyhát. Lényeges kérdés az is, hogy kertünk melyik részén szeretnénk elhelyezni az építményt. Ennek kapcsán fontos, mekkora legyen a mérete, hány embert szeretnénk ott megvendégelni.

Az egyik legközkedveltebb a szalonnasütő, melynek formája lehet kör vagy szögletes. Méretét pedig alakíthatjuk helyünkkel, társasági életünkkel párhuzamosan.

A grillsütő remekül alkalmas zöldségek és húsok elkészítéséhez, már-már elengedhetetlen tartozéka a BBQ-összejöveteleknek. Ezt építhetjük magunk, de kész elemként is megvásárolhatjuk a faszenes, mobil verziót.

A legfinomabb falatok a kemencében sütött ételek. Ha ezt választjuk, azt is el kell döntenünk, vajon pizza- vagy malacsütésre szeretnénk-e használni. Kültérre dupla falú búbos kemencét érdemes létrehozni, mégpedig jó minőségű alapanyagokból.

A mellékelt látványterveim egy zárt partihelyiséget ábrázolnak, melynek elülső része üveg nyílászárókat kapott. Ezáltal télen és nyáron egyaránt használható — télen bezárva, fűtve, nyáron pedig a nyílászárók elhúzásával nyitottá tehető.

Az egyik sarokban lett kialakítva a konyharész, ahol a tulajdonosok kérésére régi tűzhelyet is beterveztünk, hiszen ezeken a főző-sütő elemeken elkészíthetjük a régi, jól ismert ételeket. A sparhelt mellé egy épített grillsütő került. A sarokban a búbos kemence kapott helyet, mégpedig a malacsütés igényeit figyelembe véve. A szemközti falon folytatódik a konyhapult, a mosogatóval és némi tárolóegységgel, melyek mellett még az italok hűtéséről is gondoskodni kellett, így egy nagyobb hűtőszekrénnyel gazdagítottuk a teret. Középre egy konyhaszigetet terveztünk, melynek alsó részébe fiókos tárolók kerültek. A konyhaszigeten lehet étkezni, és a sütéskor szintén a segítségünkre lehet, hiszen rá lehet tenni a tálcákat, eszközöket, valamint a társaság is körbeülheti.

A helyiség másik részébe egy hatalmas étkezőasztalt terveztünk, mintegy húsz személy részére. Kétféle ülőalkalmatosságon gondolkodtunk, az egyik a pad, a másik a szék volt — a tulajdonosok végül a székes megoldás mellett döntöttek.

A fali megvilágítás a konyhapult környékére és az étkezőasztalhoz került. Az étkezőasztal felé belógatott nagyobb mennyezeti lámpák tovább fokozzák a hangulatot, és a konyhasziget is függő lámpákkal lett megvilágítva.

A belső tér modern, loftos hangulatát emeli a székek, lámpák stílusa. A falat dekorkővel burkoltuk a parapet magasságáig. A sütőalkalmatosságok és a konyharész épített elemekből áll, melyeket hőálló burkolattal vontunk be.

A tervezés során arra törekedtünk, hogy a házigazdák számára minden kedvelt étel elkészítésére alkalmas helyet alakítsunk ki, a helyiség tágas, világos legyen, valamint hogy a hidegebb évszakokban is használni tudják, és kicsik-nagyok kényelmesen elférjenek. A zárt helyiség elé, a szabadba pluszban került még egy kerek formájú szalonnasütő is, melyet a társaság kényelmesen körülülhet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..