home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Párkapcsolat, nemi élet, várandósság
Rencsényi Elvira
2014.09.10.
LXIX. évf. 37. szám
Párkapcsolat, nemi élet, várandósság

Az oktatásügyi minisztérium döntése értelmében októbertől hatvanhat vajdasági középiskolában vezetik be a szexuális nevelést. Az egyelőre még kísérleti jelleggel alkalmazandó tantárgyat majdan előadó tanárok továbbképzése a napokban kezdődött meg a Vajdasági Közegészségügyi Intézetben.

Párkapcsolat, nemi élet, várandósság

Az oktatásügyi minisztérium döntése értelmében októbertől hatvanhat vajdasági középiskolában vezetik be a szexuális nevelést. Az egyelőre még kísérleti jelleggel alkalmazandó tantárgyat majdan előadó tanárok továbbképzése a napokban kezdődött meg a Vajdasági Közegészségügyi Intézetben. 

Szabadkán a Politechnikai és az Egészségügyi Középiskolában vezetik be októbertől a szexuális nevelést mint választható tantárgyat. Erre a célra azokat a tanárokat képezik át, akik egyébként is népszerűek a tanulók körében, vagy az általuk eddig előadott tantárgyhoz némiképp kapcsolódik a szexualitás fogalma.

Félreértés ne essék: ez nem éppen szexuális nevelés lesz, hanem bele lesz foglalva minden olyan témakör, amely a fiatalok nemi érettségét, az azzal járó esetleges gondokat, a nemi úton terjedő betegségeket, a családtervezést stb. érinti.

A szabadkai Politechnikai Középiskolában Zvonimir Vuković testnevelő tanár oktatja majd a jövő hónaptól az új tantárgyat. Úgy érzi, nagy felelősséget vállalt ezzel, hiszen a fiatalok ilyen kényes témában történő informálása nem könnyű feladat:

— A napokban kezdődik meg a harmincórás továbbképzés a Vajdasági Közegészségügyi Intézetben. A programot ugyan már sikerült áttanulmányoznom, de hogy ez hogyan fog megvalósulni a gyakorlatban, nem tudom. Csak a másodikos középiskolások hallgatják majd a szexuális nevelés tárgyat — magyar és szerb nyelven —, a mi iskolánkban nyolcvan diák. Bízom benne, hogy megfelelek majd az elvárásoknak, és hogy úgy tudom majd ezt a feladatot is ellátni, ahogyan azt megkövetelik tőlem.

* Belegondolt-e abba, hogy a lányokkal esetleg nehezebb lesz együttműködnie amiatt, hogy férfi, és talán nem lesznek olyan mértékben őszinték, nyitottak, mint egy tanárnővel lennének?

— Persze, ez is megfordult már a fejemben, de szerintem nem lesz gond. Meglátásom szerint ha én úgy közelítem meg a témákat, hogy az ne legyen kellemetlen vagy „ciki”, akkor elnyerem a bizalmukat.

* A program előirányozza-e azt, hogy bizonyos témákat külön kell feldolgozni a lányokkal, és külön a fiúkkal?

— Igen, van ilyen része a programnak, de hogy konkrétan melyek ezek a témakörök, még nem tudnám megmondani. Mindenesetre erre is fel kell készülni.

* Tizenhat-tizenhét éves kamaszok hallgatják majd ezeket az előadásokat. Ön szerint nem késő ez egy kicsit? Figyelembe véve, hogy manapság már a párkapcsolatot, a nemi életet jóval előbb kezdik el a fiatalok.

— Ezt a programot egy szakemberekből álló csoport állította össze. Én bízom az ő meglátásaikban és abban, hogy ez az a korosztály, amelyet meg kell céloznunk a szexuális neveléssel. Jóllehet volt már rá példa, hogy iskolánk első osztályos tanulója teherbe esett, elvetette a magzatát, majd mire befejezte a középiskolát, már szült is gyermeket. Lehet, hogy egy kicsit korábban kellene kezdeni a felvilágosítást, de mint mondtam, bízom a szakemberekben.

* Mely témaköröket öleli fel a szexuális nevelés?

— A párkapcsolatok kialakítását, az ismerkedést, az egymás közötti kommunikáció fontosságát, a nemi úton terjedő betegségeket, a nem kívánt terhességet, a személyes higiéniát, a családtervezést, a várandósság kilenc hónapját. Ezek a legfontosabb kérdések, de emellett természetesen bármiről tudunk beszélgetni a diákokkal, ami érdekli őket.

* A tanárok tudnak-e majd tanácsot adni, hogy hová forduljon a fiatal, ha szüksége van szakember segítségére?

— Természetesen. Ha ilyen eset áll fenn, a tanárnak kötelessége javasolni a fiatalnak, hogy menjen el szakemberhez. Nemcsak beszélgetünk róla, hogy mit vizsgál az urológus, a nőgyógyász vagy a gyermekorvos, hanem javasolni is szoktuk a gyerekeknek, hogy menjenek el egy-egy vizsgálatra, szaktanácsadásra. Ezeket a konzultációkat a szabadkai fejlődési tanácsadóban tartják, ahol már szakemberek foglalkoznak a diákokkal. Nekünk annyi a kötelességünk, hogy felhívjuk a tanulók figyelmét: vannak segítőkész szakemberek, akikhez bátran fordulhatnak.

* A minisztérium döntése értelmében hány órát szánnak a szexuális nevelésre?

— Összesen huszonnyolc tanórát. Tizennégy-tizennégyet az első és a második félévben. Ez fakultatív, vagyis választható tárgy lesz, egyelőre még nem kötelező. Bízom benne, hogy sokan érdeklődnek majd iránta, és hogy a törekvéseinknek meglesz az eredménye — zárta a beszélgetést Zvonimir Vuković.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..