home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Parancsol egy pohár finom bort?
Tóth Lívia
2014.07.02.
LXIX. évf. 27. szám
Parancsol egy pohár finom bort?

„A víz az őselem. Először: a víz borrá változik, a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem” (Hamvas Béla).

Syrah néven megnyílt Zenta község első bor- és élményháza.

A Syrah borfajtát a szakirodalom bíborszínű szenvedélynek is nevezi. Bizonyos források szerint perzsa, mások szerint francia eredetű szőlőfajta, amelyet Shiraz néven is ismerhetünk. Báló Vitold fiatal zentai vállalkozó a Syrah nevet választotta a nemrégiben alapított bor- és élményházának.

Az ötletgazdák mottója szerint az új kulturális térben a bor művészete az élet művészetével találkozik, a test és a lélek pedig egyaránt felüdülésre talál.

A megnyitón a poharakba való finom nedűt a környék neves pincészetei — Maurer, DiBonis, Kovačević, Brindza, Janek, Bacchus — kínálták. A meghívottak Boros Gyevi Irén zentai festő képeiben gyönyörködhettek az igényesen kialakított, galériának is használható belső térben. A jó hangulatot kiváló fiatal zenészek, Varga Ágota, Masa Tibor és Petković Oliver fokozták, a meglepetésvendég pedig Gerendás Péter neves magyarországi előadóművész volt.

A jövőben rendszeresen szerveznek borvacsorákat, kóstolókat és bemutatókat, amelyeken az érdeklődők nemcsak az adott vidék boraival, hanem a kulturális értékeivel is megismerkedhetnek.

A fiatal tulajdonos elmondta, tudatában van annak, hogy a borkultúra nálunk még gyermekcipőben jár. Éppen ezért azt szeretné, ha a vállalkozása több lábon állna. A vendéglátó-ipari létesítmény a borozó mellett kávézóként is működik, és beindul egy miniétterem is.

— Az elsődleges célom azonban az, hogy jó borokat ajánljak minden betérőnek, és az itteni borászokat népszerűsítsem. Később Magyarországról, majd más európai országokból, sőt a világ szinte összes tájékáról származó borokkal is bővíteni szeretném a kínálatot. Elképzelésem szerint a borászokat mindig meghívnám, hogy mutassák be azokat a termékeiket, amelyek felkerülnek a borlapra. Galériánk rendszeresen helyet ad majd a zentai és a helyi kötődésű képzőművészeknek, emellett irodalmi esteket, koncerteket is tervezünk. Kellemes zene, szép képek, egy pohár finom bor, ízletes falatok, sajtok és hidegtálak, reményeim szerint ez lesz a Syrah vonzereje. A hangulatos pincében zártkörű rendezvényeket is szervezhetünk kisebb baráti társaságoknak, mintegy húsz főnek.

* Honnan támadt az ötlet, hogy a már korábban is működő zentai kávézót borházzá alakítsa át?

— Jó néhány éve már annak, hogy édesapám egy szolnoki barátja megismertette és megszerettette velem a bort. Én azonban nemcsak kóstolgattam és ízlelgettem, hanem kutatni is kezdtem. Elvégeztem egy borszakértői tanfolyamot, és azóta is folyamatosan képzem magam. Ez az első önálló vállalkozásom, amelynek a létrehozásáért nagy-nagy köszönettel tartozom a családomnak és a páromnak.

A közönséget az érettebb fiataloktól kezdődően képzelem el, akik már tudnak viszonyulni a borhoz, érdekli őket egy-egy fajta története is. A borlapot úgy próbáltuk összeállítani, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő szőlőnedűt, lesznek rajta olcsóbbak és drágábbak, de persze mind jó minőségű. Tudom, hogy a kávézót egyelőre muszáj megtartanom, mert a borból még nem lehet megélni.

Báló Vitold azt is elmondta, hogy ő fordított sorrendben kezdte, előbb borozót nyitott, de saját szőlőt is szeretne majd telepíteni, mert fontosnak tartja, hogy a vendégeknek egyszer majd megmutathassa, melyik szőlő levét isszák.     

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..