home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Panama-akták
Összeállította: Talpai Lóránt
2016.04.17.
LXXI. évf. 15. szám
Panama-akták

Óriási nemzetközi botrány van kibontakozóban. A Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi irodától ugyanis 11,5 millió titkos dokumentum szivárgott ki, mely több mint 210 000 off-shore cég adatait tartalmazza.

Nemzetközi offshore botrány

Óriási nemzetközi botrány van kibontakozóban. A Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi irodától ugyanis 11,5 millió titkos dokumentum szivárgott ki, mely több mint 210 000 off-shore cég adatait tartalmazza. A kiszivárgott belső iratokban 200 ország állampolgárainak 214 488 cégéről találhatóak bizalmas információk. A dokumentumok között vannak e-mailek, pénzügyi tranzakciókról szóló táblázatok, útlevélmásolatok és olyan cégadatok, amelyek segítségével huszonegy adóparadicsomban azonosíthatóvá vált több cég és bankszámla titkos tulajdonosa. Valójában negyven év offshore ügyletei kerültek napvilágra. Az eltitkolt üzleti vállalkozások számos politikust és üzletembert érintenek érzékenyen. Állítólag az orosz, illetve a kínai elnök is ilyen módon rejtette el a vagyona egy részét, és rajtuk kívül számtalan közismert személy neve is felmerült. Mauricio Macri argentin, Petro Porosenko ukrán elnök, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Izland miniszterelnöke, Nawaz Sharif pakisztáni miniszterelnök, Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író, Gianni Infantino, a FIFA nemrég megválasztott elnöke, illetve Lionel Messi labdarúgó is szerepel a gyanúsítottak között.

A háttér

A kiszivárogtatott dokumentumokat a Süddeutsche Zeitung német lap és a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő International Consortium of Investigative Journalists nevű szervezet közösen dolgozta fel és hozta nyilvánosságra. Bizonyos vélemények alapján azonban nemcsak az említett lap és szervezet állt a háttérben, hanem az Organized Crime and Corruption Reporting Project nevű, főleg kelet-európai tényfeltáró újságírók által létrehozott szervezet is. A WikiLeaks portál szerint a kiszivárogtatott dokumentumok egy olyan tényfeltáró médiumtól származnak, amelyet az amerikai USAID állami segélyszervezet és Soros György nagybefektető finanszírozott. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője szerint Moszkvában csalódottságot keltett az offshore ügyekre rávilágító újságírói munka színvonala, a Kremlben ugyanis szakszerűbb hozzáállásra számítottak. Peszkov egyébként már napokkal az anyagok publikálása előtt arra figyelmeztetett, hogy egy nemzetközi oknyomozó konzorcium arra készül, hogy „megrendelésre” az orosz elnök családjára és gyerekkori barátaira vonatkozó információkat „ültessen el” a köztudatban.

Panama független bizottságot hoz létre

A panamai kormány egy olyan bizottságot hoz létre, amelynek feladata az ország pénzügyi gyakorlatainak értékelése lesz. A közép-amerikai állam elnöke azt közölte, hogy a bizottság munkájának eredményeit meg fogja osztani a világ többi országával, mert szeretné átláthatóbbá tenni Panama jogi és pénzügyi rendszerét. A bizottság létrejöttének ötlete azután merült fel, hogy Michel Sapin francia pénzügyminiszter bejelentette, az offshore botrány miatt Franciaország felkéri az OECD-t, azaz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet, nyilvánítsa adózási kérdésekben nem együttműködő országnak Panamát. Ángel Gurría, az OECD főtitkára egyetértett a francia pénzügyminiszterrel, és Panamát az adózási átláthatóság megerősítését célzó erőfeszítések utolsó nagy kerékkötőjének nevezte. Gurría továbbá azt is kiemelte, hogy Panama nem hajlandó részt venni a pénzügyi információk automatikus államközi cseréjéről kötött egyezmény révén formálódó együttműködésben, és a Mossack Fonseca körüli ügyek azt mutatják, hogy ez a tartózkodás korántsem véletlen. A botrány azonban esélyt adhat rá, hogy a közép-amerikai ország változtasson a hozzáállásán. 

Nyitókép: www.beta.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..