home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Pályázati felhívás
2012.07.04.
LXVII. évf. 27. szám

A Balassi Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen pályázatot hirdet szerb állampolgárságú, magyar nemzetiségű hallgatók számára a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas részvételre a 2012/2013-as tanévben.A pályázati kiírás tartalmát a Ba...

A Balassi Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen pályázatot hirdet szerb állampolgárságú, magyar nemzetiségű hallgatók számára a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas részvételre a 2012/2013-as tanévben.
A pályázati kiírás tartalmát a Balassi Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériummal együttműködve dolgozta ki, és a pályázatot a Szabadkai Információs Iroda lebonyolítói közreműködésével hirdeti meg...
A pályázat feltételei:
Pályázhat minden olyan szerb állampolgárságú, magyar nemzetiségű személy, aki a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény hatálya alatt áll és megfelel a pályázati felhívás további feltételeinek.
Figyelem! A pályázaton történő részvételnek nem akadálya a magyar állampolgárság (azaz a kettős állampolgárság) megléte vagy az arra irányuló kérelem benyújtása!
A pályázásból kizáró általános feltételek:
" Nem pályázhatnak a középiskolai tanulmányaikat részben vagy egészében nem Szerbiában (Magyarországon vagy más külföldi államban) végző személyek, a pályázati kiírás szempontjából azonban nem minősül Magyarországon folytatott tanulmánynak a 2005. január 1. után Magyarországon letett érettségi vizsga.
" Nem pályázhatnak felsőoktatási alap-, egységes (osztatlan) vagy mesterképzési szintű diplomával, azaz felsőfokú oklevéllel rendelkező személyek.
" Nem pályázhatnak azok a személyek, akik nem tartoznak a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény (az ún. Kedvezménytörvény) hatálya alá.*
" Nem részesülhetnek előkészítő ösztöndíjban vagy később miniszteri ösztöndíjban az adott képzési szinten nemzetközi egyezményen alapuló vagy más magyar állami, illetve közalapítványi ösztöndíjban részesülő személyek.
Nem pályázhatnak azok, akik:
- nem rendelkeznek szerb állampolgársággal, és/vagy
- nem rendelkeznek szerbiai állandó lakcímmel, és/vagy
- rendelkeznek magyarországi állandó lakcímmel, és/vagy
- nem magyar nemzetiségűek, és/vagy
- Magyarország területén bevándorolt, letelepedett, menekült vagy menedékes jogállást szereztek.
Részletesen lásd a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 1. §-ában foglaltakat!
További pályázati feltételek:
- A meghirdetendő ösztöndíjas keretszám: 25 fő + további 5 fő szórványkeret.*
- Az elkülönített 5 fős szórványkeretre kizárólag a szórvány magyarlakta területekről érkező jelentkezők pályázhatnak.
- Az Előértékelő Bizottság az egyes képzési területeken belül - szükség szerint - dönthet arról, hogy az azonos szakokra javasolható előkészítős ösztöndíjak számát maximálja (például a bölcsészettudományi képzési területen belül meghatározhatja, hogy legfeljebb hány előkészítős ösztöndíjat javasol például az anglisztika szakkal pályázók részére). Ez alól - alkalmazása esetén - kivételt jelentenek a szórvány magyarlakta területekről érkező pályázatok.
- Azok a szerb állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek pályázhatnak a meghirdetett szakok valamelyikére, akik szülőföldjükön végezték középiskolai tanulmányaikat és szereztek érettségi bizonyítványt, illetve ennek megszerzése a 2011/2012-es tanév végén történik meg.
- Pályázni lehet minden olyan 2013. szeptemberben induló magyarországi felsőoktatási alap-, illetve egységes (osztatlan), teljes idejű (nappali munkarendű), magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzési szakkal, amelyet tartalmaz a jelen pályázati felhívás 1. számú melléklete. Az egyes képzési területeken belül a megadott szakokra a Balassi Intézet által meghatározott felvételi (érettségi) tantárgypárokkal lehet pályázni. A meghirdetett szakirányok, szakok és érettségi vizsgatárgyak megtekinthetők a pályázat 1. számú mellékletében.
- A pályázók a megjelölt felsőoktatási szakhoz tartozó két felvételi/érettségi tárgyból - felvételi vizsgát tesznek a Balassi Intézetbe. (Angol nyelv tantárgyból írásbeli és szóbeli részekből áll a vizsga, a többi tantárgy esetén csak írásbeli részből.) A vizsgák időpontjáról és helyszínéről a jelentkezők a pályázat benyújtását követően értesítést kapnak a Szabadkai CMH Irodától. A felvételi vizsgákra várhatóan 2012 júliusában kerül sor Szabadkán. A pályázaton történő eredményes részvételhez a felvételi vizsgán minden pályázónak kötelező részt vennie.
- A felvételi vizsgák kiértékelését a Balassi Intézet végzi. Az írásbeli - illetve az angol nyelv tantárgyból a szóbeli és az írásbeli - felvételi vizsgák tantárgyanként százalékos eredménnyel kerülnek kiértékelésre, a két tantárgy vizsgaeredményének számtani átlaga (százalékban kifejezve) jelenti a pályázat értékelésének alapját. Az Előértékelő Bizottság a nyertes pályázókra vonatkozó előzetes javaslatát a felvételi vizsgák eredménye alapján készíti el.
- A Balassi Intézet felvételi vizsgájának sajátos tantárgyi feltétele, hogy az anglisztika szakra felvételizők kizárólag abban az esetben kerülnek felvételre, ha az angol tárgyból tett felvételi vizsgájuk legalább 70%-os eredményű.
- Az Intézet az angol és informatika tantárgyakból felvételizők esetében jogosult arra, hogy amennyiben az adott tantárgy a 2013. évi normál felvételi eljárásban a vonatkozó szakhoz nem kötelező felvételi tantárgyként van meghatározva, akkor a tanév eleji intézeti felmérők alapján az elvárt tudásszintet el nem érők, illetve az azt magasan meghaladók esetében más, az adott szaknál lehetséges tantárgy tanulását írhatja elő az előkészítő év során.
- A meghirdetett szakokhoz tartozó képzési területek (lásd jelen pályázati tervezet 1. sz. melléklete) keretszámaira a beérkezett pályázatok előértékelésének függvényében az Előértékelő Bizottság tesz előzetes javaslatot. Az Előértékelő Bizottság az egyes képzési területeken belül - szükség szerint - az azonos szakokra javasolható ösztöndíjak számát maximálhatja (például a bölcsészettudományi képzési területen belül meghatározhatja, hogy legfeljebb mennyi ösztöndíjat javasol pl. a germanisztika szakkal pályázók részére).
A tervezett keret, mely az államháztartás 2012. évi egyensúlyi helyzetének kedvezőtlen alakulása esetén csökkenhet.
Amennyiben az elbírálás során a megadott előkészítős ösztöndíjas keretszám nem kerül teljes mértékben odaítélésre, akkor a fennmaradó előkészítős ösztöndíjas keretszám átcsoportosítható a Balassi Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2012/2013-as tanévre a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében részt vevő horvát, szlovák, román és ukrán állampolgárságú, illetve az ún. nyugati szórványból érkező magyar nemzetiségű személyek számára meghirdetett pályázatokra.
A Balassi Intézet felsőoktatási előkészítő évére elnyert ösztöndíj tartalma (főbb elemek):
- ösztöndíj
- tantárgyanként heti 12-18 tanórás képzés
- tankönyv- és jegyzetellátás
- ingyenes kollégiumi elhelyezés (2-3 ágyas szobákban)
- diákigazolvány
- a vonatkozó jogszabály keretei között a külföldi ösztöndíjasokra vonatkozó jogosultság az egészségügyi szolgáltatások térítésmentes igénybevételére.
A pályázat benyújtása:
A pályázatokat legkorábban 2012. június 25-étől lehet benyújtani.
Kérjük, hogy amennyiben lehetősége van rá, a pályázati adatlap kitöltése előtt 2012. július 13-áig regisztráljon a http://sao.bbi.hu/login/registration ügyfélkapu oldalon, az ott leírtakat olvassa el figyelmesen! A regisztráció a pályázati folyamat, valamint sikeres pályázat esetén a későbbi beiratkozási folyamat (kollégiumi beköltözés, ösztöndíjszerződés megkötése) megkönnyítését segíti. A regisztráció eredményeként kapott NEPTUN kódot szíveskedjen feltüntetni a pályázati adatlapon! A regisztráció nem kötelező.
A pályázatok beadásának és postai beérkezésének határideje: 2012. július 20., helyi idő szerint 16.00 óra.
Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a pályázat benyújtásával kapcsolatban hiánypótlásra nincs lehetőség!
A pályázatokat személyesen vagy - ajánlott küldeményként - postai úton kérjük eljuttatni az alábbi címre:
Szabadkai Információs Iroda - Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH)
Szerbia, 24000 Szabadka, Ptuj utca 1.
Pályázni a Szabadkai Információs Irodában beszerezhető és az internetről (www.martonaron.hu, www.balassi-intezet.hu) letölthető pályázati adatlapon lehet a szükséges dokumentumok, igazolások csatolásával.
A értékelőbizottság a Szabadkai Információs Irodához határidő után beérkezett, illetve a formailag hibás, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe.
Szükséges benyújtandók, dokumentumok, igazolások:
* pontosan és olvashatóan kitöltött pályázati adatlap. Kérjük, az adatlapon tüntesse fel az előzetes ügyfélkapu regisztráció (http://sao.bbi.hu/login/registration) során kapott NEPTUN kódot! (A pályázati adatlap adatainak meg kell egyeznie a mellékletben szereplő adatokkal!)
- az útlevél és az állandó lakóhelyet igazoló okmány egyszerű másolata
- a középiskola valamennyi osztálya bizonyítványának egyszerű másolata*
- az érettségi bizonyítvány egyszerű másolata*
- 2 db megcímzett és felbélyegzett válaszboríték
- a magyar nemzetiség igazolása. (E célra egyaránt alkalmas a Magyar igazolvány 1-2. oldalának [az igazolvány számának és adatlapjának] másolata vagy a Magyar igazolványra vonatkozó igénylés másolata, illetve ezek hiányában minden olyan dokumentum, amelyből a nemzetiség hitelt érdemlően megállapítható.)
* Az eredeti dokumentumok a benyújtáskor bemutatandók (postai jelentkezés esetében a dokumentum kibocsátója, vagy a középiskola, vagy közjegyző által hitelesített másolatot kell beküldeni), a 2012-ben érettségizők esetében a középiskola igazolása (jogviszonyról és a 2012. évi érettségi vizsgán tervezett részvételről) a pályázat benyújtásakor csatolandó, a szülőföldi érettségi bizonyítványt és az utolsó tanévük bizonyítványát esetükben azok kézhezvételétől számított 8 munkanapon belül kell legkésőbb benyújtani.
Információ:
Az érdeklődők az alábbi címen és telefonszámon kaphatnak további részletes felvilágosítást a pályázatról, a pályázati adatlapról, valamint az ösztöndíjszerződésről:
Szabadkai Információs Iroda - Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH)
Szerbia, 24000 Szabadka, Ptuj utca 1.
Tel.: +381 24 670 031
E-mail: cmh.szabadka@gmail.com
Web: www.cmh.org.rs
A Balassi Intézet honlapja:
http://www.balassi-intezet.hu/
A Balassi Intézet Hungarológia Tagozata:
" Dienes Judit Emese tagozati előadó: dienes.judit@gmail.com
" Tel.: +36-1-319-3219
" Fax: +36-1-319-3218







1
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..