home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Pályakezdőknek és újrakezdőknek
Kartali Róbert
2021.06.09.
LXXVI. évf. 23. szám
Pályakezdőknek és újrakezdőknek

A mai vajdasági magyar fiatalok továbbtanulási esélyei összehasonlíthatatlanok azokkal a lehetőségekkel, amelyek a mostani harminc-negyven évesek rendelkezésére álltak akkor, amikor egyetemre iratkoztak. A magyarországi támogatások révén a Magyar Nemzeti Tanács a szülők anyagi terhét lényegesen csökkentve az óvodától kezdve a középiskolán át egészen az egyetemi tanulmányok végéig ösztönzi a fiatalokat a tanulásra, mindezt a szülőföldön való boldogulás céljával. Mindezen lehetőségekhez most egy újabb támogatás társult, Magyarország Kormánya Igazságügyi Minisztériumának jóvoltából az MNT meghirdethette az első ízben felvételiző, kezdő joghallgatók számára a vajdasági jogászösztöndíj-programot. A június 30-áig nyitva levő pályázatra nincs korhatár.

A jogászok elhelyezkedhetnek az igazságügy minden területén: ügyvédként, bíróként, vagy lehetnek ügyészek, esetleg közjegyzők. Dolgozhatnak a közigazgatásban vagy a versenyszférában, foglalkozhatnak újságírással, de mindemellett a politikai pálya is nyitott számukra. A szakma presztízsén kívül pedig a magas kereset is vonzóvá teszi ezt a foglalkozást. A vajdasági magyar jogászok számára a munkanélküliség ismeretlen fogalom, a jogi pálya pedig most még vonzóbbá vált. Az egyetlen visszatartó erő a szerbnyelv-tudás hiánya, de az új ösztöndíjpályázat programjához egy szerb nyelvű felzárkóztató képzés is kapcsolódik.

Most a jogászösztöndíj jóvoltából az elsőéves joghallgatók is tekintélyes apanázsra tehetnek szert. Négy éven át évi 1 millió forintot, azaz évente tíz hónapon keresztül 100 000 forintnak megfelelő dinárt kaphatnak kézhez. Ez az összeg már a tandíjra is elég, ráadásul azok, akik első ízben felvételiznek, megpályázhatják még az MNT felsőoktatási ösztöndíját is, illetve egy év múlva már a demonstrátori ösztöndíjat is. Cserébe pedig nem kell mást tenni, csak tanulni, és időben befejezni az egyetemet. Elgondolkodtató esély ez a pályakezdőknek, de az újrakezdők számára is, akik megfelelnek a feltételeknek.

Ez a lehetőség újabb reményt ad a szülőföldön való érvényesülésre. Kellő helyre érkezik az anyaországi támogatás. Erős magyar érdekképviseletre csak akkor számíthatunk, ha lesznek jól képzett jogászaink. Jó ügyvédre mindig szükségünk lesz!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..