home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pálinka és mikrozöldek
Fehér Márta
2022.12.15.
LXXVII. évf. 50. szám
Pálinka és mikrozöldek

Jóízű beszélgetések, jóleső találkozások, finom kóstolók, pálinkafesztivál és kulináris kiállítás, mezőgazdaságigép-bemutató, egyedi kézművestermékek, megannyi ajándékvásárlási lehetőség és feltöltődés a közelgő ünnepekre. A Zentai Gazdanapok évről évre egyre több résztvevőt és látogatót szólít meg — erről mindenki megbizonyosodhatott, aki a hétvégén megfordult a rendezvénynek otthont adó sportcsarnokban.

Jöjjön, kóstolja meg… (a mézet, a sajtot, a bort, a pálinkát, a hústermékeket, a méregerős szószt, avagy ezt vagy azt a különlegességet) — ez a kedves invitálás volt a leggyakrabban elhangzott mondat a hatodik alkalommal megrendezett Gazdanapokon, melyet ezúttal is a Zentai Gazdakör szervezett meg. A programsorozat keretében adtak teret a XIX. Hagyományos Karácsonyi Kiállításnak és a Helyi Termékek Bemutatójának, a XXII. Nemzetközi Pálinkafesztiválnak és a X. Vajdasági Kulináris és Élelmiszeripari Kiállításnak. Ez utóbbin kóstolni adomány ellenében lehetett a Kéz a Kézben Alapítvány javára, az ország és a környék legízletesebb őszibarack-, birs-, alma-, kajszi-, törköly-, körte-, szőlő-, érlelt, szilva-, cseresznye-, vilmoskörte-, meggy- és vegyes pálinkáiból pedig ezúttal több mint hétszázat mérettettek meg. Két kategóriában került itthonra a díj: a legjobb almapálinkáért járó serleget a zentai Barna Dániel vihette haza, a győztes körtepálinka pedig a zentai Bús Ákosé lett — akárcsak a legjobb szerbiai pálinka —, a fődíj pedig Magyarországra, Szentesre került, a 2022. év legjobb pálinkájának címét meggypálinkájával Papp Béla nyerte el.


Pálinkalovagok és díjazottak

— Hét országból neveztek be a fesztiválra, a legtöbb pálinkát Szerbiából és Magyarországról kaptuk, több mint háromszázat, száz mintát kaptunk Romániából, hetvenvalahányat Szlovákiából, illetve egyet-egyet Észak-Macedóniából, Horvátországból és Szlovéniából — mondta Nagy Miklós, a szervező Szent Miklós Pálinka Lovagrend nagymestere. — Harminchatféle pálinkát értékelt a nemzetközi szakértőkből álló zsűri, valamint huszonkilenc párlatot (melyet azért kell megkülönböztetni, mert nem pálinkának való alapanyagból készült, hanem például batátából, sütőtökből, sárgadinnyéből) és tizenhat likőrt.

A minták 28 százaléka lett aranyérmes, és mindössze egynegyede nem kapott érmet — tette hozzá. A vajdasági pálinka minősége állandóan javul, a pálinkafőzők minden évben egyre jobb és jobb mintákat hoznak, tehát odafigyelnek a szakértők véleményére, és kiküszöbölik a hibákat, ebből következik, hogy a vajdaságiak egyre jobb pálinkát isznak — értékelte.

Hogy mennyire népszerű ital a pálinka, az is bizonyítja, hogy a XXII. Nemzetközi Pálinkafesztivál eredményhirdetését sokan kísérték figyelemmel, köztük a zentai Horváth Ferenc, aki húsz éve főz pálinkát.


Snopček Berkec Jutka és a mikrozöldek

— Hamarabb nem foglalkoztam vele, mert nem volt gyümölcsösöm, véletlenül „ugrottam bele” az egészbe — mesélte. — A gazdakörben tevékenykedő kollégáim vittek bele, és amikor életem első pálinkáját létrehoztam, büszkén vigyorogtam, milyen jól tudok pálinkát főzni, viszont amikor elolvastam a kapott kritikát, tovább nem nevettem, hanem átgondoltam nagyon, hogyan is kell csinálni. Utána egyre jobbak lettek a pálinkáim, olyannyira, hogy tíz évvel ezelőtt világkupát nyertem a kajszibarack-pálinkámmal. Minden alkalommal megmérettetem magam, több mint száz érmet nyertem eddig (bizonyítom magamnak, hogy tudok, hogy az, amit főzök, tökéletes, amennyit készítek, mind elviszik az állandó vásárlóim), ám az idén sajnos nem termett gyümölcsöm, így a pálinkafőzés is elmaradt.

A napindító kupicányi kiváló pálinka a hosszú, egészséges élet titka — tartják a régiek. És korunk tudatos táplálkozói hozzátennék: a mikrozöldek rendszeres fogyasztása. Az óbecsei Snopček Berkec Jutkának egy év alatt sikerült állandó vevőkört kialakítania. Metélőhagyma, sárgarépa, rukkola, lucerna, kukorica, borsó, brokkoli, lila káposzta, zsázsa, azaz vízitorma, káposzta, cékla, vörös lencse, japán retek — sorolja a pulton levő tálcákon sorakozó fiatal hajtásokat.

— Vegyes tálcákat is készítünk, melyekben a kukoricát leszámítva minden egyéb növény megtalálható. Általában ezeket szokták vásárolni az emberek, mert vegyes a növények ízvilága, kiegészítik egymást, az egyféle mikrozöldet tartalmazó tálcákat csak a nagyon egészség- és táplálkozástudatosak keresik. Fogyasztásuk nagyon egészséges, a termesztésükről pedig tudni kell, hogy 0-tól 21 napig tart a kelési folyamat, ami azt jelenti, hogy van, amelyik már harmad-, negyednap csírázik, és növekedésnek indul, míg van olyan növény — mint például a sárgarépa vagy a metélőhagyma —, amelynek hosszabb idő kell. Általánosságban mindegyik mikrozöldet, miután elültettük a vegyszermentes földben, folyamatosan sötétben kell tartani a csírázási időben, majd amikor a hajtás eléri az 1-2 centiméteres magasságot, ki kell helyezni a fényre, állandó páratartalmat és hőmérsékletet igényel, és természetesen rendszeresen kell öntözni.


Horváth Ferenc érmek és oklevelek között

A hölgy elmesélte, bár mezőgazdasággal foglalkozó családból származik, saját vállalkozásának csírája a nyolc évvel ezelőtti gyümölcsösvásárlással kezdődött, melyre azért volt szükség, hogy otthon egészséges gyümölcsöt fogyaszthassanak.

— Mindössze 220-230 gyümölcsfánk és 7-8000 földieper-palántánk van. Megindulunk májusban az eperrel, utána rögtön következik a meggy és a cseresznye kisebb mennyiségben, majd jön a körte, a ringló, legnagyobb mennyiségben a barack, aztán a szilva, majd van néhány vilmoskörténk, és a sort a birs zárja. A termény 60-75 százalékát biztosan el tudjuk adni a piacon, abból pedig, ami fönnmarad, lekvárt és gyümölcslét készítünk, de ha úgy alakul, hogy több megmarad, legutolsó opcióként jön szóba a pálinka. Megtanultuk az évek során a munkát, a lényeg az volt, hogy vegyszermentesen termeljünk, így alakult ki, hogy elkezdtük az organikus termesztést, sőt az idén átadtuk a dokumentációt a minősítés elnyerésére, melynek nagyon szigorú követelményrendszere van. Kis területen mi jól meg tudjuk oldani a hagyományos, észszerű gyümölcstermesztést, könnyebb körüljárni az ültetvényt, az ember időben észreveszi, ha megjelenik valamilyen betegség vagy kártevő, s így természetes növényvédőkkel orvosolhatja a bajt, bár a hangsúly a megelőzésen van.

Kedves, beszédes termelőkben, kézművesekben, érdekes témákban nem volt hiány a Zentai Gazdanapokon, s a szervezők a közelgő ünnepek alkalmából a gyerekekre és az édesszájúakra, valamint a hagyományos falatok kedvelőire is gondoltak: volt tortadíszítő verseny gyerekeknek, díjazták és bemutatták a házi tortákat és süteményeket, valamint a hidegtálakat, betlehemi játékkal kedveskedtek, és a legkisebbek mézeskalácsot is ékesíthettek. Aki pedig a sok-sok pálinka mellett más italra vágyott, a borutcában beszélgethetett vagy kézművessört csapoltathatott. S aki itt vásárolt kézműves-karácsonyiajándékot, értéket kapott és éltető erőt, megélhetést adott. Kell ennél nagyobb boldogság? A rendezvényen átadták a helyitermék-díjakat is — lapunk ünnepi számában erről is olvashatnak majd. A gazdanapokat Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere és Kobleher Ervin, a Zentai Gazdakör elnöke nyitotta meg, hangsúlyozva a mezőgazdaság, a közösségépítés és a folytonosság jelentőségét.

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..