home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Palicsi nyár
Tóth Tibor
2013.07.17.
LXVIII. évf. 29. szám
Palicsi nyár

Nemcsak az idősebbek, hanem a középkorúak is nosztalgiával gondolnak vissza azokra az időkre, amikor a Palicsi-tó partján nyaranta zajlott a nagybetűs Élet. Még e sorok írójának az emlékei közül is előkerül több egykori palicsi életkép: a pihenni és kikapcsolódni vágyó emberektől hemzsegő strandok, a kávézók és különféle vendéglátóhelyek hosszú sora, s bizony, akkor a tóban gyakran több embert lehetett látni, mint a parton.

Mára sajnos minden megváltozott, a tó vize jócskán hagy kívánni valót maga után, a vendéglátóhelyek — néhány kivételtől eltekintve — eltűntek a partról, akárcsak az emberek, a turisták is.
Pedig milyen nagy szükség lenne ma is egy tiszta vizű tóval rendelkező, élettől hemzsegő Palicsra! Csütörtök délelőtti látogatásunkkor nem sokan választották pihenésül az egykori hírneves üdülőközpontot. A homokstrandon néhány fiatal napozott, egy család a fák hűvösében keresett menedéket a tűző nap elől, a cukrászdában és a kávézóban csak egy-egy asztal nem árválkodott, a parton pedig egy idősebb testvérpár éppen azt figyelte, hogy akad-e valami a horogra. Merthogy a tóban horgászni is lehet, igaz, a strand melletti szakaszon nagyobb példányokat nemigen lehet fogni.
— Havonta egyszer-kétszer kijövök Palicsra horgászni — mondja a szabadkai Miroslav. — Apróbb halakat lehet csak fogni. Legutóbb talán hét évvel ezelőtt fürödtem a tóban, azóta még csak meg sem mártóztam benne. Úgy látom, hogy évről évre javul a víz minősége, s egyszer talán még tiszta is lesz. Ebben az esetben több ember, több turista választaná pihenésként Palicsot. A vendéglátóiparban dolgozom, s szomorúan tapasztalom, hogy milyen volt a népszerű fürdőhely egykor, és milyen most — majd bedobta a csalit a vízbe, s néhány perc elteltével egy apró keszeget húzott ki belőle.
Testvére, Miroslava a bátrabbak közé tartozik, hiszen ő naponta megmártózik a tóban.
— Naponta kijárok Palicsra. Van itt egy hétvégi házunk és a barátnőmmel rendszeresen fürdünk a tóban. Nem a legtisztább a vize, a part közelében elpusztult halakkal is találkoztam már, de a tó közepén valamivel jobb a víz. Tisztább, mint tavaly volt, s a korábbi évekkel ellentétben az idén nem bűzlik a tó. Hétvégén mintegy százan látogattak ki a strandra, s inkább a gyerekek fürödnek, a felnőttek kevésbé. Évekkel ezelőtt tele volt a part kávézókkal, lángossütőkkel, most viszont már alig kapható itt valami. Két nappal ezelőtt a mórahalmi fürdőben jártam, és csodálom az ottani embereket, hogy abból is kis településből milyen üdülőközpontot teremtettek. Vajon mi miért nem vagyunk képesek erre? Palics ilyen, amilyen, mi sokat nem tehetünk, esetleg csak abban bízhatunk, hogy egyszer még visszatérnek a régi, szép idők — mondta.
A népszerű férfistrand mólója előtt egy tábla hirdeti, hogy nem ajánlott a fürdés. Ennek ellenére néhányan mégis belemerészkednek a vízbe. A deszkákon sétálva egy fiatalokból álló csoportot szólítottam meg. Eleinte kissé barátságtalanul fogadtak, de amint a zsebbe csúsztattam a jegyzetfüzetet, azonnal közlékenyebbé váltak. Elmondták, hogy a vizsgaidőszak befejeződésével több a szabad idejük, s úgy tervezik, hogy a görögországi nyaralás előtt heti több alkalommal is kilátogatnak Palicsra.
— Nem a legjobb híreket hallottuk a tó vizéről, mégis belemegyünk. Az illetékesek minden évben felhívják a figyelmet a tó állapotára, de azért fürdőzők mégis vannak. Már több éve kijárunk ide, de eddig még semmilyen fertőzést és betegséget sem kaptunk el — mondta Patrícia.
A múlt vasárnap óta a termálmedence is várja a látogatókat 9 és 19 óra között. A belépőjegyeket árusító hölgytől megtudtuk, hogy naponta mintegy hetven látogatójuk van, főként nyugdíjasok. Felnőtteknek 350 dinárba kerül a napijegy, a nyugdíjasok 250, a gyermekek pedig 200 dinárért válthatnak egész napra szóló belépőt.
Goran Gabrić, a Palics Park kft. igazgatója az idegenforgalmi idény megnyitása alkalmával elmondta, hogy a Közegészségügyi Intézet vizsgálata alapján a tó vize elfogadható, tehát a fürdőzés engedélyezve van, ajánlatos azonban előtte és utána is lezuhanyozni. A fürdési lehetőségen kívül Palics még sok látnivalóval és rendezvénnyel várja vendégeit. E sorok megjelenésekor már zajlik az Európai Filmek XX. Nemzetközi Fesztiválja, holnapról négy napon át az elektronikus zene szerelmesei, a Summer3p elnevezésű rendezvényen szórakozhatnak, de még ebben a hónapban sor kerül a Palics Open elnevezésű nemzetközi női tenisztornára és a Szecesszió 100 éve nevet viselő művelődési rendezvényre is.
Eseményekben az idén sem lesz hiány, kérdés azonban, vajon a turisták mekkora létszámban látogatják meg az egykori hírneves, s talán hamarosan újra a régi fényében tündöklő észak-bácskai turisztikai gyöngyszemet.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..