home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Palicsi érmek a tikkasztó hőségben
Tóth Tibor
2022.06.17.
LXXVII. évf. 24. szám
Palicsi érmek a tikkasztó hőségben

Ötvenegy szerbiai, magyarországi, horvátországi, bosznia-hercegovinai, montenegrói, svájci, bulgáriai, csehországi és olaszországi versenyző részvételével 16. alkalommal szervezték meg Palicson a 24, 12, 6 órás, valamint az 50 és a 100 km-es országos ultramaraton-bajnokságot. A házigazda Paligo Palus Ultramaratonklub versenyzői közül mindenki szerzett érmet, ami örömmel töltötte el a pálya körül szurkolókat.

— Az időjárás nem volt kegyes a sportolókhoz, hiszen nyári melegben, rendkívül párás időben rótták a köröket, de a hőség ellenére nagyon kevesen adták fel. A futam alatt több nem várt esemény történt. Szombat este egy órára megszűnt a világítás a pályán, amit sokan észre sem vettek, és automatikusan futottak tovább. A masszőr a verseny rajtja előtt jelentkezett, hogy gipszben van a lába, a másik masszőrnek meg gyomorproblémái adódtak. Szerencsére az egyik futó saját masszőrt hozott, aki több futónak a masszírozását is elvállalta. Sikeres országos bajnokságon vagyunk túl, és tizenhat év elteltével a díjkiosztó után először történt meg, hogy nem azt nyilatkoztam, hogy ezt soha többé nem vállalom. A problémákat könnyen áthidaltuk, és jól sikerült az idei verseny. A 12 órás megmérettetésen, Mihal Šulja révén, 151 km-rel új országos csúcs született. Az antalfalvi illetőségű sportoló nemcsak a 12 órás futamot, hanem a 100 km-es versenyt is megnyerte. A 6 órás ultramaraton mezőnyét több korosztályra osztottam fel, ami jó húzásnak bizonyult, mert korábban sosem neveztek ennyien ebben a kategóriában. A juniorok (19 éves korig) 6 órás versenyét a mi kis csodagyerekünk, Kádár Lara nyerte meg 51 km-rel, mely eredménnyel az összes nő között is az 1. helyen végzett, abszolút kategóriában pedig csak két rutinos férfi versenyző előzte meg. Az ezüstérmet szintén klubunk tagja, Danica Kovačević szerezte meg. A fiúk között Bukovec Gergő nyert Horváth Dániel előtt, mindketten a Paligo Palus tagjai, a +40-es mezőnyben pedig Zorica Vukov lett a győztes, aki ugyancsak palicsi színekben versenyez — mondta Jánosi Elvira, a Paligo Palus Ultramaratonklub és a Szerbiai Ultramaraton-szövetség elnöke, az országos bajnokság fő szervezője.


Elrajtolt a verseny (a fényképet a Szabadkai Sportszövetség bocsátotta rendelkezésünkre)

A 6 órás versenyen a békéscsabai Zahorán János diadalmaskodott 59 km-rel, a horvátországi Stjepan Čošić (52 km) és a palicsi Kádár Lara (51 km) előtt. A férfiak mezőnyében Zahorán, Čošić, Boris Kratofil (Horvátország, 50 km) az első három sorrendje, a nőknél pedig Kádár mögött Danica Kovačević (39 km) és Zorica Vukov (34 km) ért célba. A 12 órás verseny abszolút győztese az antalfalvi Mihal Šulja 151 km-rel, a 2. helyen Nagy Attila (98 km), a 3.-on Jan Suhanek (93 km) végzett, míg a nőknél az Angliában élő, de palicsi színekben rajthoz állt Mihaela Mitrović győzött 91 km-rel. A 24 órás futamban a kruševaci Nenad Živković (180 km) bizonyult a legjobbnak, megelőzve a szabadkai Edvard Halast (176 km) és Ksenija Bubnjevićet (173 km). A férfiaknál a 3. helyet Marko Koldanov (170 km) szerezte meg, a nőknél pedig Bubnjević mögött Maja Milosavljević (124 km) és Marija Bubalo (50 km) végzett a 2., illetve a 3. helyen. Az 50 km-es versenyen Miloš Dajević (3:20:25), Ivan Miškeljin (3:34:52), Szűcs Attila (5:38:10) volt a sorrend, míg a nőknél Ivana Margetić (5:52:22) diadalmaskodott. 100 km-en Šulja nyert (7:31:49), Bojan Jovićević (11:20:14) és Csizmadia Róbert (10:22:40) előtt.

Az országos bajnokságot Szabadka Városa, a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság, Palics Helyi Közössége, a Palics-Ludas Közvállalat, a Palicsi Park Kft., valamint több magánvállalat támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..