home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Palicsi érmek a nemzetközi versenyen
Tóth Tibor
2023.06.06.
LXXVIII. évf. 22. szám
Palicsi érmek a nemzetközi versenyen

A hétvégén a Szerbiai Ultramaraton-szövetség és a palicsi Paligo Palus Ultramaratonklub szervezésében 17. alkalommal rendezték meg a nemzetközi ultramaraton-versenyt a Palicsi-tó partján kialakított, 530 méteres körpályán.


Tóth Tibor és Bálint Zsolt felvételei

A versenyen az idén 10 ország (Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Olaszország, Románia, Brazília, Oroszország, Szerbia) 70 versenyzője vett részt, akik a 6, a 12 és 24 órás ultramaratonon, valamint 50 és 100 km-en állhattak rajthoz. A verseny megnyitóján dr. Pásztor Bálint, a Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke kiemelte, hogy a sport szempontjából Palics mindig fontos szerepet töltött be, hiszen Vermes Lajos 16 évvel az első újkori olimpia megrendezése előtt már olimpiát szervezett a településen.

— Ez a pálya a világ egyik legszebb futópályája, hiszen a versenyzők a női strand, a zenepavilon és más szecessziós épületek között futnak. Az állóképesség és az akarat diadaláról beszélhetünk, hiszen annak ellenére, hogy a versenyzők viszonylag rövid pályán futnak, mindezt hosszú órákon át teszik — mondta Pásztor Bálint.

A házigazda Paligo Palus Ultramaratonklub versenyzői kiválóan szerepeltek, és több érmet szereztek. Vasárnap délben, a verseny végeztével Jánosi Elvira, a palicsi egyesület és az országos szövetség elnöke nem titkolta elégedettségét futói szereplését illetően.

— Mind a hét versenyzőm alaposan kitett magáért. Lelenc Albert megnyerte az 50 km-es futamot, a 12 éves Kádár Lara a 6 órás versenyen a nők mezőnyében és korosztályában is 1. lett, összesítettben pedig a 6. helyen végzett. Bukovec Gergő új egyéni csúccsal korosztályában a 6 órás versenyen bizonyult a legjobbnak, Zorica Vukov szintén új egyéni csúcsot futott a 6 órás futamon, és ezzel a 12. helyet szerezte meg. Jól szerepelt Horváth Dániel is, aki a 6 órás versenyen mindössze 1 méterrel maradt el az 50 km-től, viszont így is 10 kilométerrel megdöntötte saját egyéni csúcsát. Ivana Margetić a 24 órás versenyen a nők között az 1., összesítettben a 8., Ana Barašević pedig a 12 óráson a nők mezőnyében az 1., összesítettben pedig a 4. helyen ért célba. Rendkívül büszke vagyok versenyzőim teljesítményére, kis csapat a miénk, de erős — összegzett Jánosi Elvira.

A versenyt Szabadka Önkormányzata, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság, a Palics Park Kft., a Palics—Ludas Közvállalat, Palics Helyi Közössége és több kisebb-nagyobb magánvállalat támogatta. Az ultramaraton alatt az érdeklődők megtekinthették Vujinović Verona fotókiállítását, aki az elmúlt tizenhét év versenyeiből és Palics szépségeiből készített válogatást.

A dobogósok: 24 órás verseny, férfiak: 1. Nagy Miklós (Tapolca), 2. Halász Edvard (Apatin), 3. Siniša Stanković (Vranje). Nők: 1. Ivana Margetić (Paligo Palus). 12 órás verseny, férfiak: 1. Željko Zeljković (Požarevac), 2. Nagy Attila, 3. Bojan Savić (Kruševac). Nők: 1. Ana Barašević (Paligo Palus), 2. Jelena Jovanović. 6 órás verseny, férfiak: 1. Zoran Marković, 2. Andreas Ernst, 3. Marko Lazić. Nők: 1. Kádár Lara (Paligo Palus), 2. Varga Ildikó, 3. Sanja Bucalo. 100 km, férfiak: 1. Horváth Zoltán (Óbecse), 2. Dmitrij Grebenkov (Oroszország), 3. Veljko Jevremović (Zmajevac). Nők: 1. Sendi Štrbac (Horvátország). 50 km, férfiak: 1. Lelenc Albert (Paligo Palus), 2. Marcio Lima (Brazília), 3. Miloš Šarančić (Belgrád).

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..