home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Palics napja
MERZSA Ildikó
2015.06.01.
LXX. évf. 21. szám
Palics napja

Palics május 25-én, Szent Orbán napján ünnepli a település napját, mely alkalomból tíz napon át színvonalas rendezvényeket láthatnak a Palicsra látogatók a helyi közösség és a Park Palics Közvállalat szervezésében.

Az idén hetedik alkalommal szervezték meg az Orbán-napi rendezvényeket Palicson. A helyi közösség napjának május 25-én való megünneplése I. Szent Orbán pápának, a szőlők és a borászok védőszentjének tiszteletéhez kapcsolódik. A programsorozat május 20-án, szerdán kezdődött el a Danyi Magdolna és Gulyás József emlékére rendezett könyvbemutatóval, valamint a Palics árnyai elnevezésű képzőművészeti kiállítással. Pénteken tartotta meg a helyi közösség közgyűlése az ünnepi ülését, melyen Valihora István nyugalmazott újságíró a palicsi előolimpia hagyományának ápolásáért és Tot Lučić Slavica, a helyi közösség volt titkára a Palicsért tett infrastrukturális fejlesztésért érdemes polgár elismerést kapott.

Szombaton több tartalmas program várta az érdeklődőket. 10 órától borászok és pálinkafőzők, sajt- és csokoládékészítők állították ki portékájukat a Vigadó teraszán. Az Arena Zabatkiensis borlovagok Szent Orbánnak, a borászok és a szőlészek védőszentjének ünnepén hirdették ki A homokvidéki borút legjobb bora verseny eredményeit. Az idén több mint 40 pincészet küldött kóstolót, és a 83 bor közül a legjobbakat éremmel, oklevéllel jutalmazták. Összesítésben a horgosi Vass Zoltán pincészete kapta a legmagasabb pontszámot, négy arany- és egy ezüstérmet nyert.

A díjazottak (Hompót Imre felvétele)

Nagy érdeklődés fogadta a palicsi Rotary Club Orbán-napi humanitárius akcióját. Mint ahogy Tóth Szilvia, a klub titkára elmondta, a befolyt összeget jótékonysági célra, a helybeli szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek segítésére fordítják, az év végén karácsonyi ajándékot vásárolnak nekik. Három óra körül gyülekeztek a tóparton a palicsi Aranybogrács halászléfőző versenyre benevezett 25 csapat tagjai. A zsűriben helyet kapott többek között a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubjának elnöke, Ádám Péter, aki miközben figyelemmel kísérte a halászléfőzést, elmondta, nagyon jól érzi magát a rendezvényen, és igen érdekesnek tartja a bajai jellegűtől eltérő halászleveket.

A Vigadó emeleti termében 15 órakor kezdődött az „Elindultam szép hazámból…” elnevezésű Kárpát-medencei népdalkör-találkozó, melyet a Palics Magyar Művelődési Egyesület szervezett. A rendezvényen tizenhat, leginkább magyarországi kórus mutatkozott be a közönségnek. A népdalok összetartó ereje ezúttal is érezhető volt, hiszen a többi közt Kisszállásról, Újszászról, Jánoshalmáról, Csólyospálosról érkezett fellépők előadása során a közönség többször is bekapcsolódott az éneklésbe. A nemrég megtartott Idősek II. Kárpát-medencei kulturális és művészeti vetélkedőjén első hellyel díjazott szabadkai Lányi Ernő IME Gránátalma hímző szakköre a Vigadó előterében a díjnyertes munkáit is kiállította.

A szabadkai Lányi Ernő IME Gránátalma hímző szakkörének kézimunka- és a Kárpát-medencei népdalkör-találkozó jubileumi kiállítása

A további programokról: péntek (május 29-e) és szombat (május 30-a) este a szabadtéri színpadnál megrendezik a Folk Music Festet a Juhászok Civil Szervezetnek köszönhetően. Szombaton 10 órakor az immáron VII. Nemzetközi kispályás-labdarúgótornát kísérhetik figyelemmel a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola udvarában, majd 14 órakor kezdődik a Palicsi Magyar Sokadalom a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület szervezésében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..