home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ozark
Brasnyó Zoltán
2020.06.18.
LXXV. évf. 25. szám
Ozark

Jason Bateman színész tavaly Emmy-díjat kapott egy olyan sorozatért, amelynek már a címe is egy kissé érthetetlen: Ozark. Többször is szembejön a nézővel a Netflixen, mégsem lehet eldönteni, vajon miről is szól. A jó hír, hogy nagyon is érdemes belevágni, mert ha például tetszett a Breaking Bad (Totál szívás) vagy akár a Maffiózók (The Sopranos), akkor ebben sem fogunk csalódni. Az Ozark név persze magyarázatra szorul: ez egy tó, illetve tavak Missouriban, ahová hőseink, azaz a Byrde család négy tagja az utolsó pillanatban menekül egy halálosan veszélyes, mexikói drogkartell elől.

És hogy miért is kerülnek ekkora slamasztikába? Nos azért, mert főhősünk, Marty Byrde már évtizedek óta mossa a kartell pénzét, ráadásul jéghideg profizmussal. Társa azonban túl mohó lesz, aminek a következménye egy csúnya kivégzés, Marty esetében pedig egy második esély lesz a kartell részéről. Elhiteti velük, hogy egy Ozark nevű tó mellett gigantikus méretű lehetőségek rejlenek a pénzmosásra, csak engedjék, hogy bebizonyítsa. Természetesen fogalma sincs arról, hogy mi várja majd a tónál, de miközben az életéért könyörög, nem igazán mérlegeli a lehetőségeket. Magával rángatva családját kényelmes chicagói luxusotthonukból, mindent hátrahagyva eljutnak Missouriba, ahol hamarosan rájönnek, valóságos tahórémálomba keveredtek, mely fényévekre van a pénzügyi lehetőségek Mekkájától, melyet a kartellnek ígértek.


Kép: imdb.com

Martynak mindössze néhány hónapja marad, hogy bebizonyítsa a klánnak, igaza van. Az óra pedig máris ketyeg. Az Ozark eddig három évadot élt meg, és vitathatatlanul az egyik legizgalmasabb sorozat a Netflixen, kiváló karakterrajzokkal és nagyszerű színészi alakításokkal kényezteti a nézőt. Marty eleve tisztában volt azzal, hogy törvénytelen, amit művel Chicagóban, mégis szigorúan betartott minden szabályt. Most viszont önhibáján kívül mindent elvettek tőle. Ki nem őrülne ebbe bele, ahogyan azt, mondjuk, Walter White is tette a Totál szívásban?

A kulturális különbségek azonnal a felszínre törnek Byrde-ék és a helyiek között: a délies temperamentum nem igazán kompatibilis az újgazdag, chicagói sznobizmussal. A házaspár mindkét tagja, Wendy és Marty is azonnal haverkodni kezd a helyiekkel: na nem azért, hogy barátokat szerezzenek, inkább üzleti vállalkozásokat vásárolnak fel. A pénzt ugyanis mosni kell, és az idő vészesen fogy. Evangélikus templomot építenének, sztriptízbárt vesznek, tó melletti pihenőhelyet vásárolnak, sőt, mesteri játékosokként könnyű prédákat, azaz naiv embereket vásárolnak meg, akik ezzel lekötelezettekké válnak. Dörzsölt családi maffia ez, mely az eddigi három évad során egyre veszélyesebb helyzetekbe keveredik, az esetek többségében pedig sikerül kilábalnia belőlük — ráadásul úgy, hogy neki jut a nagyobb falat mindenből.

 

 

Rendhagyó módon ebben a családban a tinédzser nagylány és a tizenkét éves fiú is teljesen tisztában van szülei kétes üzelmeivel, sőt, később még aktívan részt is vesznek bennük. Ha mindez túl szépen hangzik, ne aggódjunk: hőseinket csúnya meglepetések érik majd, hiszen a föld, ahová költöztek, szintén kitermelt már néhány nehézfiút és ravasz despotát: ilyenek a titokzatos Snellék, akik heroint termesztenek, hatalmas mákföldjeik vannak, és az egész környéket a markukban tartják. Rajtuk kívül a Langmore család is szeretne egy szeletet a tortából. Ők a helyi lakókocsis família, akik lopnak, csalnak, hazudnak, sőt, ha kell, ölnek is. Éppen a legkarakánabb Langmore családtag, Ruth kezd élénk érdeklődést mutatni a Byrd család üzleti tervei iránt...

Nemsokára pedig a legveszélyesebb fenevad, a mexikói kartell is megérkezik, hogy elnáspángolja az egész cirkuszi társulatot. Julia Garner, azaz Ruth messze a legjobb színészi teljesítményt nyújtja az Ozarkban. Mimikája és akcentusa valami zseniális, sőt, olykor idegesítő is, mégis minden ízében autentikus és erőteljes. Marty felesége, Wendy pedig a legizgalmasabb szereplő, aki az évadok során lassan a mesterén, azaz a férjén is túltesz majd — az ő karakterfejlődése mesterien sikerült.

Az Ozark egy feszült tempójú, meglepően intelligens és jól megírt sorozat, mely az izgalmak mellett csodálatos képi világot is nyújt. Az ozarki tavak vidéke mágikus és titokzatos, a ködös, sötét felvételek akár egy horrorfilm díszleteként is megállnák a helyüket. Borzongani persze nem fogunk, meglepődni viszont annál többet, miközben együltünkben végignézzük az egész szériát. Egy azok közül a Netflixen, amelyeket feltétlenül érdemes.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..