home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Otthonról is ellenőrizhetik adókötelezettségüket
(T. T.)
2015.03.04.
LXX. évf. 9. szám

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere pénteken sajtótájékoztatót tartott, melyen Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának szervezeti és működési szabályzatáról volt szó, valamint bemutatták azt az internetes applikációt, amellyel a szabadkai önkormányzat hivatalos honlapján keresztül lekérhető az adóegyenleg.

Tavaly 75 000 adóbejelentés érkezett a lakosoktól a szabadkai önkormányzathoz. Elkészült az a számítógépes program, amelynek a segítségével a lakosok az önkormányzat honlapján, a www.subotica.rs oldalon ellenőrizhetik adókötelezettségüket.

— A polgároknak nem kell bejönniük a városházára, nem kell a tolóablak előtt rendezniük az ügyeiket, hanem otthonról is megtudhatják, tartoznak-e, vagy sem. A vagyonadó néven befizetett összeg az önkormányzat bevétele, és jelentősen hozzájárul a zavartalan működéshez. A vagyonadóra vonatkozó adótételeket 2013 óta nem növeltük, alkalmazkodtunk a törvényes előírásokhoz, és 2015-ben mintegy húsz százalékkal csökkentettük a föld utáni vagyonadót. Voltak és vannak olyan polgártársaink, akik sportot űznek az adó be nem fizetéséből. Tavaly megkezdtük a kényszervégrehajtásokat a vagyonos, nagy jövedelmű személyek esetében, akik éveken, évtizedeken át egyetlen dinárt sem fizettek az önkormányzatnak. Néhányuknak az ingóságait árverésre bocsátottuk, számláikat befagyasztottuk, és így több millió dinárt fizettettünk meg azokkal, akik megengedhették volna maguknak, hogy rendszeresen fizetik adójukat, mégsem tették. Ezután is így járunk el, a nagyobb adósságot felhalmozók ellen eljárást indítunk. Mindenkit arra kérek, hogy tegyen eleget a törvényes kötelezettségének, és az adó rendszeres fizetésével támogassa az önkormányzat hatékony működését — mondta Maglai.

A Városi Tanács tíz nappal ezelőtt fogadta el a munkaerő-besorolással kapcsolatos határozatot. Ennek értelmében az önkormányzat közigazgatása hat titkárság helyett tízet alakított ki. A kommunális tevékenységgel, a környezetvédelemmel, a gazdasággal, a mezőgazdasággal megbízott titkárságból három újat hoztak létre: az egyik a kommunális tevékenységgel, a másik a mezőgazdasággal és a környezetvédelemmel, a harmadik pedig a gazdasággal és a gazdasági fejlesztésekkel foglalkozik majd. A vagyonjogi és az építészeti titkárságból külön vagyonjogi és külön építészeti titkárságot alakítottak.

— Nem igazak azok a híresztelések, melyek szerint az új titkárságokat a pártkatonák elhelyezése végett hoztuk létre. Nem ez történt, nem ez volt a cél. Az előző munkahelyi besorolás alapján 430 munkahely volt a városházán, mi ezt lefaragtuk 347-re, tehát 83-mal csökkentettük. Amikor átvettem az önkormányzat irányítását, 390-en dolgoztak itt különféle jogalapon meghatározott, meghatározatlan vagy szerződéses viszonyban. Ma 349-en, tehát több mint egy év alatt csökkentettük a városi közigazgatás alkalmazottainak létszámát. A korábbi polgármesterek közül ehhez senkinek sem volt bátorsága. Nekem sem volt könnyű, hiszen a városházán csaknem ötven ember maradt munka nélkül. Az elkövetkező időszakban egy szabályzati rendszert alakítunk ki, mely alapján a titkárok havonta osztályozzák beosztottjaik teljesítményét. Ez alapján ki fog derülni, ki az, aki megfelel, és ki az, aki nem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..