home 2024. május 16., Mózes napja
Online előfizetés
Otthonról — haza
Kónya-Kovács Otília
2015.04.22.
LXX. évf. 17. szám
Otthonról — haza

Így érezték azok a nagybecskereki és szentmihályi gyerekek és kísérő tanáraik, akik április második hétvégéjét Budapesten tölthették a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola diákjainak, pedagógusainak vendégeként. A tartalmas találkozón a Sonja Marinković Általános Iskola 55 tanulója és 9 tanára vett részt.

A látogatás előzménye a budapesti hetedikes diákok tavalyi, szeptemberi nagybecskereki és szentmihályi látogatása volt, mely során felejthetetlen élményeket és ifjú barátokat szereztek. A kapcsolatépítés ötletadója, szorgalmazója és szervezője Schön György Budapesten élő nagybecskereki gyökerű szülő, akinek a gyermekei a Pannonia Sacrába jártak/járnak.

Az első napon a szórványból érkezett vendégek megismerkedtek a katolikus oktatási intézménnyel, valamint az oktatási és a nevelési módszereivel. Dóra Zoltán igazgató elmondta, milyen módon emlékeznek meg az iskolában a nemzeti és az egyházi ünnepekről, hogyan ápolják a néphagyományokat, az iskolába járó gyermekek szülei hogyan segítik az iskolát közösségi programok szervezésével. A vendéglátó harmadikosok népviseletben mutatták be a villőzést, a vendégek pedig szavalatokkal és hangszeres műsorszámokkal kedveskedtek. A folytatásban moldvai táncházban szórakoztak a jelenlévők Fehér Noémi néptánctanár vezetésével, és a közös éneklés sem maradt el. Az igencsak gazdag programról az egyik kislány elmondta, hogy Gyuri bácsi állandóan siettette őket! Később megértették, ezt annak érdekében tette, hogy minél több látnivalót mutasson be a délvidéki gyerekeknek. Sokan közülük először ültek villamoson, először utaztak metróval. Többen megemlítették, mennyire lenyűgözte őket a Parlamentben tett látogatás, mások a Hősök terét emelték ki, a dunai hajókázásról, a Mátyás-templomról meséltek, beszámoltak a Magyarok Házában, a Hagyományok Házában eltöltött időről. Dicsérték a befogadó családok kedvességét, a szentmisén való együttlétet, a társasjátékozást, sőt a métázás kapcsán megjegyezték: műszakiórán ők is elkészítik a hozzávalókat, hogy itthon is játszhassanak.

Mindannyian kiemelték, hogy nagyon szeretnék, ha ez a barátkozás folytatódna, a budapesti barátaikat várják Nagybecskerekre, Szentmihályra!

A búcsúzást is bizonyára sokáig emlegetni fogják, hiszen körbeálltak, dallal, szóval, verssel „írták körül” a pillanatot, majd ölelésre kész „sorfal” következett, és sokan elsírták magukat. Emlékül a gyerekek ajándékot adtak egymásnak, az autóbusz pedig a budapestiek jóvoltából többdoboznyi könyvvel indult haza. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..