home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Ott vagyunk, ahova mi szerettünk volna jutni, ahol a választóink szerettek volna bennünket látni”
Fehér Márta
2020.11.05.
LXXV. évf. 45. szám
„Ott vagyunk, ahova mi szerettünk volna jutni, ahol a választóink szerettek volna bennünket látni”

Interjú Pásztor István VMSZ-elnökkel

* Október 23-án találkozott Aleksandar Vučićtyal, és újabb tárgyalásokat folytatott a Vajdasági Magyar Szövetség, valamint a Szerb Haladó Párt közötti koalíció részleteiről. Aláírták a koalíciós szerződést?

— Nem, még nem írtuk alá a koalíciós szerződést a Szerb Haladó Párttal, az utolsó simítások és az apró részleteknek a megbeszélése még várat magára, úgyhogy azzal kapcsolatban, hogy hány államtitkárságban vállalunk szerepet, és melyik minisztériumokban, milyen feladatokkal, meg kik lesznek azok az emberek, akik ezeket a tisztségeket betöltik, sajnos nem tudok választ adni.

* A betöltött pozíciók tükrében hogyan értékelné a VMSZ által elért eredményeket?

— Odáig jutottunk, vagy ott vagyunk, ahova egyrészről mi magunk szerettünk volna jutni, másrészről ott, ahol a választópolgárok szerettek volna bennünket látni. Ugyanis azért szavaztak ránk a június 21-ei választásokon, hogy képviseljük az érdekeiket, azt, amit a programunkban megfogalmaztunk. Azért szavaztak ránk, hogy folytassuk azt a munkát, amit az előző években elkezdtünk, hogy ott üljünk annál az asztalnál, ahol el lehet mondani a problémákat, és megoldásokat lehet keresni azokra, ahol részesei tudunk lenni a döntéshozatali és folyamatirányítási lépéssornak. És most mi ott vagyunk. Mi folyamatosan ezt szeretnénk, de végül is nincsen politikai szervezet és politikai párt, mely ne azért szállna síkra, hogy döntéshozatali pozícióba kerüljön. Tehát mi ott vagyunk, ahol a pártpolitika természete is diktálja, és ahol szeretnénk is lenni. És ami ettől sokkal fontosabb, ott vagyunk, ahol a szavazópolgárok szeretnének bennünket látni. Ez meghatározza a szerepünket és a viselkedési szabályunkat is. Nem arra hatalmaztak fel minket az emberek, hogy finnyáskodjunk, hanem hogy képviseljük az érdekeket, és döntéseket hozzunk.


Ótos András felvétele

* Országos szinten mit tart a legfontosabbnak elérni ebben a rövidnek ígérkező mandátumban, hiszen Aleksandar Vučić államfő előrevetítette, hogy 2022 tavaszán az elnökválasztással egyidejűleg köztársasági választás is lesz. Egyáltalán lehet-e ilyen rövid távban gondolkodni és politikai célokat elérni?

— Én tudom, hogy most, ebben a pillanatban mindenki úgy áll hozzá, meg az a szándék, hogy ez egy másfél évig tartó mandátum legyen, de hogy mennyi ideig fog tartani, azt majd az élet mutatja meg. Én úgy gondolom, hogy ez a másfél év annak a mögöttünk levő időnek a folytatása, és reményeim szerint az előttünk álló időnek az első lépése, amelyben folyamatosan a problématömeget próbáljuk minimalizálva, újabbak hozzácsatolásával aktualizálni. Erről szól a választási programunk és az asztalon levő koalíciós megállapodás tervezete is, ugyanis a megoldandó problémáknak a sorát tartalmazza. Az, hogy ez a mandátum másfél évig tart-e, vagy tovább, csak abból a szempontból fontos, hogy mit sikerül a problématömegből megoldani, különös tekintettel azokra az aktualitásokra, amikről nem biztos, hogy koalíciós megállapodást tudunk kötni, mert az élet diktálja őket. Itt elsősorban a járványra és a járvány következményeire gondolok. Mandátum hossza ide, mandátum hossza oda, arra fogunk törekedni, mint eddig is, hogy amit ebből ki lehet hozni, azt a rendelkezésre álló időben megtegyünk.

* Az önök koalíciós szerződésének a tervezete négy évre szól?

— Igen, a választási ciklusra terveztük, mint minden alkalommal. Ciklusokra visszamenőleg van egyfajta folyamatosság, mind a tartalmat illetően, mind az alapállás szempontjából. Ugyanaz a struktúrája ennek a koalíciós megállapodásnak is, mint az összes többinek, érint minden fontos kérdést, az uniós csatlakozást, a gazdaság különböző ágazatait, az identitás megőrzését, a 23-as tárgyalási fejezet elemeit, beleértve a részarányos foglalkoztatást, az oktatás, a közbiztonság, a környezetvédelem kérdését, az infrastrukturális fejlesztéseket — elvben és egészen konkrétumok szintjén is. Ez egy nagyon-nagyon részletes szövegű tervezete a koalíciós megállapodásnak, és mint ahogy eddig is, amikor aláírásra kerül, akkortól kezdve mi ezt publikussá tesszük, megjelenik a különböző felületeken, mert az az érdekünk, hogy egyrészről követhető legyen a megvalósítása, másrészről pedig összehasonlítható legyen a teljesítményünk a vállalással.

* Minisztériumokban betöltött pozíciókról tehát még nem beszélhetünk, parlamentiről viszont igen.

— Van nekünk egy parlamenti alelnökünk Kovács Elvira személyében. Soha nem volt még rá példa, magyar politika színeiben mandátumhoz jutott ember Szerbiában nem volt parlamenti alelnök. Ilyen szempontból ez történelmi teljesítmény, a VMSZ-é is, és azt gondolom, hogy Kovács Elvira személyében egy olyan ember került oda, aki rátermett, aki megdolgozott érte, és megérdemli ezt a fajta társadalmi vagy parlamenti elismerést, elismertséget. Az első ülések, amiket vezetett, azt bizonyítják, hogy alkalmas erre a feladatra. Ami a bizottságokat illeti, van egy parlamenti bizottsági elnöki helyünk, az integrációs bizottság, aminek az elnöke Kovács Elvira lesz. Tehát gyakorlatilag egy személyben összpontosul az integrációs bizottsági elnök és a parlamenti alelnöki pozíció, ami — azt gondolom — súlyt ad az egyiknek is, meg a másiknak is. Az integrációs bizottság vezetése minden szempontból fontos, egyfajta folyamatosságot is jelent, habár az előző ciklusban alelnökünk volt. Emellett az Európa Tanácsban van delegációs tagunk, úgyszintén Kovács Elvira személyében. Ez is a folyamatosság és a kisebbségi kérdéseknek az európai politikai színtéren való kezelése szempontjából jelentős. Van egy mezőgazdasági bizottsági alelnökünk Fremond Árpád személyében, és tizenvalahány bizottsági tagunk különböző parlamenti bizottságokban. Azokban a bizottságokban, amelyek a mi működésünk és az érdekérvényesítő pozíciónk szempontjából fontosak, mindenhol van parlamenti bizottsági tagunk. Az államtitkárokkal kapcsolatban ugyanazt tudom elmondani, amit eddig is. Azt szeretnénk, hogy az eddigi államtitkársági helyeinket meg tudjuk tartani, és párat még hozzá tudjunk rendelni.

* Tartományi kormányi szinten hogyan értékeli az elért eredményeket?

— Tartományi szinten a végrehajtó hatalomban kialakult pozícióink összhangban vannak azzal az erősödéssel, ami a választásokon a tartományi lista tekintetében elkönyvelhető volt. Az előző ciklussal összehasonlítva, sikerült szinte megdupláznunk azokat a végrehajtó hatalomban, kormányban betöltött pozícióinkat, amik most körvonalazódnak. Illetve, ami a közvetlen kormánytagot illeti, megmaradt az a titkárság, amit idestova húsz éve vezet a VMSZ, ez a jogalkotási, kisebbségi, oktatási terület. Új személy van a titkárság élén, Szakállas Zsolt személyében, aki egy fiatal ember, és elég hosszú ideje dolgozik már ezen a titkárságon. Az előző titkárnak volt a jobbkeze, szerintem beletanult, beleért ebbe a kihívásba, ebbe a lehetőségbe. Azt várom, hogy új arcként új lendületet vigyen a munkába. Ő ugyanakkor a kormány egyik alelnöke is, tehát a VMSZ-nek egy titkári és egy alelnöki pozíciója van. Emellett pedig két titkárságot leszámítva — ez az egészségügyi és a szociális ügyekkel foglalkozó — az összes többiben lesz vagy helyettesünk, vagy segédünk.

* A kormányban betölteni kívánt tisztségeken kívül melyek azok a kérdések, amelyek önt mint a VMSZ elnökét most foglalkoztatják, és amelyek prioritással bírnak?

— A választási eredmények sokkal nagyobb feladatot rónak a VMSZ-re, sokkal nagyobb az a mozgástér, az a portfólió, amelynek a birtokába jutottunk. Ennek az ellátása, az erre való felkészülés, a folyamatok elősegítése, ellenőrzése, koordinálása — azt gondolom — teljesen újszerű feladatot jelent az én számomra is, és ezzel foglalkozom most elsősorban. Az embereknek a kinevezésével, az emberekkel való konkrét megbeszéléseknek a lebonyolításával, a rendszerek kidolgozásával. Ez elég sok energiát vesz el. Másrészről az aktualitások, amik ebben a pillanatban a legnagyobb problémát jelentik, vagy a legtöbb energiát viszik el, az a vírussal való küzdelem és annak minden egyes momentuma és aspektusa, illetve a másik, ami régóta és sajnálatos módon még elég hosszú ideig terheli majd a mindennapjainkat, a migránshelyzet és a közbiztonság kérdése, ugyanis az ezzel való megbirkózás mindennapos feladat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..