home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Ostrom és menekültáradat
Talpai Lóránt
2021.11.18.
LXXVI. évf. 46. szám
Ostrom és menekültáradat

Káosz a lengyel—fehérorosz határon — Orbán Viktor marad a Fidesz elnöke — Megjelent a madárinfluenza Japánban és Magyarországon is

Káosz a lengyel—fehérorosz határon

Továbbra is nagy a feszültség Lengyelország Fehéroroszországgal közös határán, az ott összegyűlt illegális bevándorlók miatt. A lengyeleknek a jövőben szükségük lehet nemzetközi segítségre, de még nem igénylik az európai határügynökség közbenjárását. Az Európai Unió képviselői várhatóan az ENSZ közvetítésével tárgyalnak a határ mentén kialakult helyzetről. Közben migránsok két nagyobb csoportja átszakította a kerítést a lengyel—fehérorosz határon, és átjutott Lengyelország területére. Több százan lapáttal és drótvágóval igyekeztek átjutni a kerítésen. A lengyel rohamrendőrök felsorakoztak a határ túloldalán, és volt, hogy könnygázt is bevetettek. A lengyel kormány szóvivője szerint a határ mentén letáborozó illegális bevándorlók száma 3-4000 körülire tehető, és több ezer új érkezőt várnak a következő hetekben. A lengyel belügyminiszter pedig arról tájékoztatott, hogy a határőrség mozgósítása mellett terrorelhárítókat is vezényeltek a határra, de már a hadsereg 12 000 katonája is a helyszínen van. Lapinformációk szerint már több mint 10 halálos áldozata is van a válságos helyzetnek.


Fotó: MTI

Orbán Viktor marad a Fidesz elnöke

Újraválasztották Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz elnökének a kormánypárt 29. tisztújító kongresszusán, Budapesten. A kormányfőt 1061 szavazattal választották meg a küldöttek pártelnöknek. A kongresszus alelnöknek újraválasztotta Kubatov Gábort (1050 szavazat), Németh Szilárdot (1025 szavazat) és Kósa Lajost (1021), a tisztségről miniszteri posztja miatt leköszönő Novák Katalin helyére pedig Gál Kinga európai parlamenti képviselőt (1040 szavazat) nevezték ki. A Fidesz legutóbb két éve, 2019 szeptemberében, az önkormányzati választás előtt tartott tisztújító kongresszust, melyen Orbán Viktort újraválasztották a párt elnökévé. Akkor Novák Katalint, Kubatov Gábort, Németh Szilárdot, valamint a tisztségről leköszönő Gulyás Gergely helyére Kósa Lajost nevezték ki.

 

Megjelent a madárinfluenza Japánban és Magyarországon is

Japánban kitört a 2021. évi téli szezon első madárinfluenza-járványa, melyet a mezőgazdasági minisztérium közlése szerint az ország északkeleti részén észleltek egy baromfifarmon. Az Akita prefektúra Jokote városában lévő gazdaságban mintegy 143 000 csirkét pusztítottak el. A helyszíntől 10 kilométeres körzetben korlátozó zónákat alakítottak ki. A minisztérium arról is tájékoztatott, nem valószínű annak a lehetősége, hogy a madárinfluenza a csirkehús vagy a tojás fogyasztása révén átterjedjen az emberre. A hírhez kapcsolódik, hogy Magyarországon a madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy elhullott vadon élő madárból Baranya megyében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..