home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Oscar-láz: tarolhat az Oppenheimer
Brasnyó Zoltán
2024.02.08.
LXXIX. évf. 5. szám
Oscar-láz: tarolhat az Oppenheimer

A múlt héten kedden mutatta be az amerikai filmakadémia Zazie Beetz és Jack Quaid tolmácsolásában az idei Oscar-jelölteket, a Samuel Goldwyn Theaterben.

23 kategória esélyeseiről rántották le a leplet, a legtöbb jelölést pedig az Oppenheimer tudhatja magáénak, szám szerint 13-at. A magyar vonatkozással is bíró Szegény párák 11 jelölést zsebelt be, míg Scorsese történelmi bűndrámája, a Megfojtott virágok 10-et. A jelöléseket tekintve szinte papírformáról beszélhetünk, van azonban néhány meglepetés. Greta Gerwig nagy sikert arató szatíráját, a Barbie-t 8 kategóriában jelölték, egyebek mellett mellékszereplőként Ryan Goslingot és America Ferrerát is, a főszereplő Margot Robbie-t és a rendezőnőt azonban nem. Emiatt egyébként a Kent alakító Gosling is felemelte a hangját, szavai szerint ugyanis Barbie nélkül Ken sincs — ettől eltekintve örömmel vette tudomásul, hogy esélyes lesz az idén az aranyszobrocskára.


Képek forrása: imdb.com

A tiszteletkörök mellett ilyenkor azt is követi a filmes sajtó, hogy vajon a jelölések számát tekintve számíthatunk-e meglepetésekre, trónfosztásra, ami Christopher Nolan Oppenheimerével kapcsolatban ugyancsak felmerült. A Titanic, illetve később a Kaliforniai álom is annak idején 14 jelölést kapott, az atombomba atyjáról szóló, monumentális mozi azonban most már biztosan nem szárnyalja túl a korábbi rekordokat.

Izgalmas „ló” a versenyben a Szegény párák (Poor Things) is, melynek díszlettervezője a budapesti Mihalek Zsuzsa. Az ötvennyolc éves berendező korábban az Atomszőkén és a Hellboy 2-n is dolgozott. Ezen a területen úgy tűnik, zseniális magyar szakemberek vannak: 2022-ben Sipos Zsuzsanna a Dűnében végzett berendezői munkájáért kapott Oscar-díjat.

Leonardo DiCaprio sincs ott az idei esélyesek között, pedig kiváló alakítást nyújtott a Megfojtott virágokban De Niro és Lily Gladstone mellett. Penélope Cruz nevével sem találkozunk a gálán, aki ugyancsak erőteljes és hiteles volt a Ferrariban Adam Driver mellett.

A filmes szaksajtó ilyenkor kezdi elemezni a díjkiosztó kimenetelét, és máris arról folyik a találgatás, hogy a közönségkedvenc Cillian Murphy, akit elsősorban a Birmingham bandájából ismer a világ, díjra váltja-e élete első jelölését. J. Robert Oppenheimer bonyolult karakterének megformálása szakmai és presztízsszempontból is telitalálat, legalábbis Murphy karrierjében egész biztos. Ha már az elsőknél tartunk, Emily Bluntnak szintén ez az első jelölése, ugyanezért a filmért, női mellékszereplő kategóriában.

A Netflixre felkerült, Leonard Bernstein zeneszerző életét kendőzetlenül feldolgozó drámát, a Maestrót is több kategóriában jelölték, többek között Bradley Cooperért is szurkolhatunk majd mint férfi főszereplőért. Ő egyébként az elmúlt időszakban kínosan road show-zott azzal, hogy szerinte a filmakadémiának létre kellene hoznia egy afféle „legnagyobb elhivatottság a szerep iránt” típusú kategóriát, szerinte ugyanis ő mindenképp kiérdemelné ezt a Maestróban nyújtott alakításáért.

A 96. Oscar-gálát a hollywoodi Dolby Színházban tartják a kaliforniai Los Angelesben, Jimmy Kimmel műsorvezetésével, március 10-én — vagyis a saját időnk szerint a másnap hajnali órákban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..