home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Oscar-jelölések, 2022
Brasnyó Zoltán
2022.02.24.
LXXVII. évf. 7. szám
Oscar-jelölések, 2022

Korona ide, korona oda, az idén sem maradunk Oscar-gála nélkül, jön ugyanis a 94. felvonás, több izgalmas jelöléssel. Magyar film az idén nincs a mezőnyben, magyarországi vonatkozás viszont annál inkább: látványtervezés kategóriában Sipos Zsuzsanna is esélyes a díjra a Dűne című, Denis Villeneuve-féle sci-fiért. Ez utóbbi, rendkívül látványos, illetve mind a kritikusok, mind pedig a nézők körében kiválónak értékelt film 10 jelölést zsebelt be. A show-t azonban kétségkívül Jane Campion A kutya karmai közt című westernje lophatja el, a maga 12 jelölésével. A legjobb film kategóriában egyébként a már említett két alkotás mellett ott van még a Belfast, a CODA, a Ne nézz fel!, a Richard király, a Licorice Pizza, a Rémálmok sikátora, a Spielberg-féle West Side Story és a Drive My Car is.

Az amerikai filmakadémia honlapján az olvasható, hogy az idén 276 közül választották ki a legjobb film szobrocskájáért versenyző 10 alkotást. A legjobb színésznőnek járó Oscart Olivia Colman (Az elveszett lány), Kristen Stewart (Spencer), Jessica Chastain (Tammy Faye szemei), Penélope Cruz (Párhuzamos anyák) vagy Nicole Kidman (Az élet Ricardóéknál) veheti majd át. A férfiaknál is erős a mezőny: Will Smith (Richard király), Benedict Cumberbatch (A kutya karmai közt), Javier Bardem (Az élet Ricardóéknál), Denzel Washington (a Joel Coen-féle Macbeth) vagy Andrew Garfield (Tick, Tick, Boom!) lehet gazdagabb az elismeréssel. A rendezői kategóriában is visszatérő nevek és címek vannak. A kutya karmai közt direktora, Jane Campion az egyetlen nő az idei mezőnyben, aki mögé Steven Spielberg (West Side Story), Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza), Kenneth Branagh (Belfast), illetve Hamagucsi Rjuszuke, a Drive My Car rendezője sorakozik fel.

Már kezdünk hozzászokni, hogy külföldi film helyett nemzetközi film kategóriát mondunk, melybe ezúttal a dán Menekülés, az olaszországi Isten keze, a japán Drive My Car, a bhutáni Lunana: A Yak in the Classroom vagy a norvég A világ legrosszabb embere című film került be. Érdekes, hogy a dán Menekülés a legjobb dokumentumfilmek között is szerepel, akárcsak a Summer of Soul, az Ascension, a Writing with Fire vagy az Attica. A teljesség igénye nélkül érdemes még megemlíteni a legjobb eredeti forgatókönyv jelöltjeit: Richard király, Licorice Pizza, A világ legrosszabb embere, Belfast és Ne nézz fel! Az animációs filmek között is jócskán akad maradandó alkotás: erre a listára a Luca, A Mitchellék a gépek ellen, a Menekülés, az Encanto, valamint a Raya és az utolsó sárkány került fel az idén.

Ami a zenét illeti, Hans Zimmer a Dűnéért kaphat Oscart, de ott van még a versenyben a Párhuzamos anyák, A kutya karmai közt, az Encanto és a Ne nézz fel! muzsikája is. Izgalmas lesz tehát az idei Oscar, hiszen Kristen Stewart élete első jelölését nagyon könnyen válthatja majd díjra, illetve a Dűne története is menetelhet tovább, akár további epizódokkal a jövőben, a kritikai elismeréseknek köszönhetően. A másik oldalon pedig ott van a Netflixen máris nézhető A kutya karmai közt.

A legnagyobb csata tehát látszólag az elsősorban a mozikra tervezett Dűne (mely a megállapodások értelmében az amerikai HBO Maxon is debütált) és a streamingóriás kínálatában látható western között zajlik majd. Könnyen elképzelhető azonban, hogy a nevető harmadik a Kenneth Branagh-féle Belfast lesz, legalábbis az iparági bennfentesek spekulációi alapján. Ez utóbbi film egyébként egy önéletrajzi ihletésű történet a felnőtté válásról. Ugyanezek a források a Dűnét is emlegetik mint azt a filmet, amelyet ugyan tíz kategóriában jelöltek, mégis elsősorban a technikai Oscarokat zsebeli majd be. Hamarosan minden kiderül, a gálát ugyanis március 27-én tartják majd meg a Los Angeles-i Dolby Színházban, közép-európai idő szerint 28-án hajnalban.

Képek: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..