home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Oscar-hangulat
Brasnyó Zoltán
2019.02.21.
LXXIV. évf. 6. szám
Oscar-hangulat

Bejelentették a 91. Oscar-díj jelöltjeit, az esélyesek között pedig sajnos egy magyar film sincs.

A Susotázs című rövidfilm, valamint a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs alkotás is számított a jelölésre, de három éve az idén először nincs magyar film, mely megmérettetné magát, és melyért szurkolni lehetne.

Más dolgok miatt viszont óriási a meglepetés: A Fekete Párduc nagyot ment az USA-ban, a Marvel-univerzum legjobban értékelt mozijai közé küzdötte fel magát. Az okokról persze lehet vitatkozni, némelyek a politikai háttérhatalmak és a lobbicsoportok szorgos munkájának tulajdonítják ezt, a cinikus felhangoktól eltekintve viszont objektíven nézve is elmondható, arra azért vajmi kevesen számítottak, hogy a Fekete Párducot végül jelölik a legjobb film Oscar-díjára.

Ryan Coogler rendező mozija azóta is vezet mindenféle listát, termelt már több mint 200 millió dollárt, sőt, a napokban megkapta az amerikai színészek céhének éves gáláján a legrangosabb díjat, melyet a kiváló szereposztásért adnak át. Az persze még nincs kőbe vésve, hogy ezzel a Fekete Párduc biztosan megnyeri a legjobb filmnek járó Oscart, de az elmúlt hónapok vezércikkeit és beszámolóit olvasva már ezen sem csodálkoznék. A Fekete Párduc az első szuperhősfilm, mely ezek szerint olyan remekműveknél bizonyult „jobbnak”, mint a Watchmen vagy A sötét lovag. Ezek olyan zseniális példái voltak a szuperhőszsánernek, amelyek valamilyen okból akkor lemaradtak. Talán előítéletből, talán más miatt. A Fekete Párduc kapcsán meghozott döntés pedig csak tovább erősíti azt az előítéletet, amely szerint az Oscar-díj már régen elveszítette jelentőségét, maximum a filmesek, a rendezők, a színészek profitálhatnak belőle. A közönségnek pedig marad a kétkedés, amikor esetleg a moziban kell eldönteni, mit nézzenek meg.

Hasonló a helyzet a Bohém rapszódiával is, mely a vegyes kritikai fogadtatása ellenére mit sem veszített népszerűségéből. Miután rengeteg valódi Queen-rajongóval beszéltem, azt kellett megállapítanom, hogy azok, akik Freddie életét és munkásságát a kisujjukból rázzák ki, nem igazán voltak oda érte, a rózsaszínre színezett valóság ugyanis nem jött be mindenkinek. Ettől eltekintve nekem is egy káprázatos hangulatú moziélmény volt, ahogyan a közönség többségének is. Nekünk, akik ezek szerint boldog tudatlanságban csodáljuk a Queen-életművet. Ráadásul a Freddie-t egyébként parádésan megformáló Rami Maleket is megdobhatják egy aranyszobrocskával. Ellenfele a szerepe kedvéért sok-sok kilót felszedő Christian Bale lesz, aki Dick Cheney-t formálta meg Az alelnökben. Ott van még Bradley Cooper is, aki a Csillag születikben brillírozott Lady Gagával. A film egyébként számomra is hatalmas meglepetés volt, ezért a következő számban igyekszem is megosztani róla az élményeimet.

A legjobb női főszereplők kategóriájában ott van Glenn Close A férfi mögött című filmben nyújtott félelmetesen jó alakításáért, illetve Lady Gaga is a Csillag születikért. Ha Gaga valamilyen csoda folytán megkapná a szobrocskát, akkor a fanatikus rajongói valószínűleg elfoglalnák a Dolby Színházat.

Az Oscar-szobrocskákat egyébként február 24-én adják át Los Angelesben, és jelenleg úgy áll a helyzet, hogy műsorvezető nélkül! Kevin Hart komikus ugyanis igent mondott a felkérésre, később viszont nagy csatákba bonyolódott a közösségi oldalakon egy korábbi poénja miatt. Bocsánatot kért ugyan, de úgy érezte, vissza kell lépnie a feladattól. Ha a helyzet nem változik, akkor 1986 után most újra műsorvezető nélkül tartják meg a gálát.


Nyitókép: Decider.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..