home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Országos Felsőoktatási Tanévnyitó Ünnepség a Szegedi Tudományegyetemen
2022.09.02.
LXXVII. évf. 35. szám
Országos Felsőoktatási Tanévnyitó Ünnepség a Szegedi Tudományegyetemen

A 2022/2023-as tanévben 6667 gólya kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Az egyetemistákat az SZTE Tanévnyitó Ünnepi Szenátusülésén köszöntötték, amely egyben az Országos Felsőoktatási Tanévnyitó is volt.

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora történelmi távlatba helyezte az intézmény jelentőségét kiemelve, hogy a magyar identitás megőrzésében és fejlesztésében kulcsszerepet játszott már jogelődje, a kolozsvári magyar egyetem az alapításakor, majd Szegedre költözésekor is.

A rektor hangsúlyozta, hogy az elmúlt száz év eredményei a korábbi egyetemi polgárok munkájának köszönhetők. Gárdonyi Géza szavait idézve mutatott rá, hogy a vár valódi ereje nem az erődítmény falaiban, hanem a védők kezében és erejében van. Vagyis a Szegedi Tudományegyetem igazi különlegessége, az elmúlt évszázadok alatt az egyetem fejlődése, eredményei érdekében munkálkodó kiművelt emberfők, köztük a hazai és nemzetközi területen kialakult, korszakokon átívelő kapcsolatrendszer.

Az egyetem jogállásában történt változással kapcsolatban elmondta, hogy ma már mindenki elismeri annak szükségességét és előnyeit, amelyek lehetővé teszik, hogy a Szegedi Tudományegyetem megfeleljen a jelen kor kihívásainak. Ehhez a munkához kérte az ország és az Európai Unió vezetőinek támogatását, a működéshez szükséges források biztosítását. A Magyar Kormány ehhez nyújtott korábbi, jelenlegi és jövőbeli támogatását is megköszönte, majd felsorolt néhány fejlesztést, mint a Biobank vagy az Állam-és Jogtudományi Kar épületének felújítása.

A modellváltás hatalmas lehetőségeket rejt az oktatás, a kutatás és a gyógyítás területén is, amelyet tovább fokoz a nemzetközi kapcsolatok bővítése és erősítése. A rektor kiemelte azokat az objektíven is mérhető eredményeket, amelyek nemzetközi rangsorokban való helye alapján az ország legkiválóbb egyetemei közül is az elsők közé helyezi a Szegedi Tudományegyetemet. Ezt a minden évben emelkedő hallgatói létszám és a több, mint nyolcezer új hallgató és a több, mint 27 ezer diák szintén alátámasztja. A rendezvényen megjelent elsőéves hallgatókat egy részlettel köszöntötte Madách Imre, Az ember tragédiája című drámájából, mely után reményét fejezte ki, hogy az SZTE legújabb polgárai lesznek azok az „önállóan, szabadon, de következetesen gondolkodó szellemek, akik látják és használni tudják a materiális, a szellemi, a többség által láthatatlan szálakat, mert a világnak erre van talán most a legnagyobb szüksége.” Zárásként kijelentette, hogy biztos benne, büszkék lehetünk az új elsőéveseinkre és mindenkire, aki részt vesz a Szegedi Tudományegyetem most kezdődő szegedi, második száz évének sikereiben.

Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter örömét fejezte ki abban, hogy miniszterként első felsőoktatási tanévnyitóján a centenáriumát ünneplő, nagy hagyományokkal bíró Szegedi Tudományegyetemen vehet részt.

Hamvas Bélától idézve rámutatott arra, hogy a hagyomány és az örökség felelősség is. Hangsúlyozta: a kultúra és a tudás átörökítésének intézményei az iskolák, az egyetemek, az egyházak. Nélkülük a kultúránk szétesne.

– Mi, mai magyarok csodálatos örökséget kaptunk az őseinktől. Szent István iskolákat alapított kolostorokban. Nagy Lajos királyunk Pécsett megalapította az első magyar egyetemet. Oktatási rendszerünket olyan nagy személyiségek, államférfiak alakították, mint például Klebelsberg Kuno, aki nagy szerepet játszott a szegedi egyetem létrejöttében is – fogalmazott a miniszter. Hangsúlyozta: e nagy államférfiak szeme előtt a magyarság jövőképe lebegett. Nemcsak a saját koruk megőrzésén dolgoztak, hanem a jövőért is. Azt várnák tőlünk, hogy megőrizzük, fejlesszük tudásunkat, hogy az utódaink 100 év múlva, 2122-ben is magyarul élhessenek és alkothassanak.

Kiemelte: a magyar kormány a GDP 2 százalékát fordítja a felsőoktatásra idén. A magyar történelemben ez egyedülálló teljesítmény. A kormány 2022 júniusában megújította az egyetemi felvételi eljárást. Ennek célja az egyetemi autonómia fejlesztése és a hallgatók felelősségvállalásának erősítése.

„Ahol a lehetőség, legyen ott a felelősség is!” – fogalmazott a miniszter. Elmondta: a kormány finanszírozással, ingatlanfejlesztéssel sokat tehet, de az eredmény az egyetemek kezében van. A tanárok, kutatók, mesterek hozzáértésén, tudásán, a hallgatók szorgalmán múlik az eredmény. Az egyetem oktatói és hallgatói jelentik az ország jövőjét, a magyar hagyományok, kultúra megőrzését. „Tanuljanak, tanítsanak, kutassanak, alkossanak! Ezzel teszik a legjobb szolgálatot önmaguknak, családjuknak és nemzetüknek” – hallottuk Csák Jánostól.

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke a száz évvel ezelőtti Egyetemi Tanács ülésének jegyzőkönyvéből idézett. „A rektor bejelenti, hogy az egyetem professzorai közül többen olyirányban keresték meg, tegye lehetővé, hogy az egyetem tanárainak és alkalmazottainak téli fűtőanyag-szükségletét a gondnoki hivatal az egyetem fűtőanyagával együtt szerezze be. Több hozzászólás után határozat: az egyetem tanácsa felhatalmazza a rektort, hogy a gondnoki hivatal útján intézkedjék.”

– Ha tavaly olvastam volna fel ezeket a sorokat, őszintébb lett volna a mosolyunk. Valószínűleg lesznek problémáink, de ki oldja meg azokat, ha nem mi? Ezt is meg kell tanulnunk az elődeinktől. A problémákat meg tudjuk, meg fogjuk oldani – szögezte le Prof. Dr. Szabó Gábor.


Fotók:Sahin-Tóth István (SZTE NKI)

A fejlesztésekről szólva megjegyezte, nagyon fontos, hogy új épületek épülnek. Ugyanakkor, ha valaki végigmegy a Dóm téri Pantheonban, Klebelsberg Kuno emléktáblájánál olvashatja: „Rólad a kövek beszélnek.” Paradox gondolat ez Klebelsberg esetében, hiszen bár gondoskodott róla, hogy „kövek” is legyenek Szegeden, de tudta, hogy az egyetem nem a kövekből áll. Egy fiatal kutatót hívott Angliából Szegedre. Ő volt Szent-Györgyi Albert. „Az egyetem a szellemi öröksége miatt az, ami.” – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Szabó Gábor.

Az újdonsült egyetemi polgárokhoz professzorként szólt. Két fontos dologra világított rá: az egyik, hogy az egyetem már nem középiskola, itt nem „tanítják” a hallgatókat, de a fiatalok együtt dolgozhatnak azon az oktatóikkal, hogy megtanuljanak dolgokat. A másik tanács pedig a kapcsolati háló fontossága, amelyre a tavalyi tanévnyitón Karikó Katalin, az SZTE alumnája és a Szegedi Tudományegyetem professzora is felhívta a fiatalok figyelmét.

A tanévnyitó ünnepségek hagyományainak megfelelően az elsőéves hallgatók a Szenátus és a professzori kar előtt esküt tettek. A hallgatói eskü szövegét Bakai Dominika és Tatár Botond, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar elsőéves hallgatói mondták. A gólyákat Ábrahám Tamás, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke üdvözölte.

A Szegedi Tudományegyetem minden évben többféle módon ösztönzi az oktató, kutató, gyógyító, tudományos és publikációs tevékenységeket, és az utánpótlás nevelésében nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Ennek elismeréseként díjakat adtak át a tanévnyitó ünnepségen.

A díjazottak teljes listája a Szegedi Tudományegyetem honlapján, cikkünkben olvasható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..