home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Oroszország és Ukrajna között
Talpai Lóránt
2022.03.03.
LXXVII. évf. 9. szám
Oroszország és Ukrajna között

Ukrajna területi integritásának támogatása — A gázellátás egyelőre stabil — Az ukrajnai konfliktus súlyosbíthatja a koszovói helyzetet

Ukrajna területi integritásának támogatása

„El fogom ítélni Oroszországot, ha Zelenszkij is elítéli a NATO Szerbia elleni agresszióját” — jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő közvetlenül az orosz hadműveletek után. Később azonban egy kissé finomította véleményét: „Szerbia elkötelezett a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett, mely garantálja az Ukrajna határainak sérthetetlenségéhez való jogot” — hangoztatta. Elmondta azt is, hogy Szerbiának nem érdeke, hogy bármilyen szankciót vezessen be Oroszországgal szemben. „Szerbia őszintén sajnál mindent, ami Kelet-Európában történik. De azt is meg kell értenie mindenkinek, hogy Szerbia egy kis ország, és nem akarja megfosztani magát attól a lehetőségtől, hogy egyesekkel továbbra is barátságot ápoljon. Mi semmilyen módon sem döntünk Ukrajna sorsáról” — zárta gondolatait a szerb államfő. Továbbá azt is kiemelte, hogy Szerbia nem fogja feladni a régi barátságokat. (Beta)


Fotó: beta.rs

 

A gázellátás egyelőre stabil

Szakértők szerint Szerbia gázellátása abban az esetben kerülhet veszélybe, ha világszintű gondok lépnek fel, és már Törökországon keresztül sem érkezik energiahordozó. A szerbiai illetékesek közlése szerint az ország gáztartalékai elegendőek a fűtési idény végéig. Belgrád jelenleg 270 dollárért vásárol 1000 köbméter földgázt, elemzők pedig 600 dolláros jövőbeli árat emlegetnek. Az európai tőzsdéken már több mint 1400 dollárt ér 1000 köbméter gáz. A szerbiai kőolajtartalék körülbelül egyhavi felhasználást fed, ám ezen a téren nem várhatóak nagyobb fennakadások — vélik a témában jártas újságírók. (Szerbiai RTV, Tanjug)

 

Az ukrajnai konfliktus súlyosbíthatja a koszovói helyzetet

Az ukrajnai konfliktus kedvezőtlenül hat a Nyugat-Balkánra, illetve hátráltatni fogja a koszovói kérdés rendezését is — véli Wolfgang Petritsch, az Európai Unió egykori koszovói különmegbízottja. A diplomata kiemelte: a háború kitöréséig arról volt meggyőződve, hogy a szerbiai választás után előrelépés történhet a Belgrád és Pristina közötti viszonyrendezési folyamatban. Meglátása szerint Albin Kurti koszovói kormányfő az elmúlt időszakban a korábbinál nagyobb flexibilitást tanúsított. Mint mondta, a jelenlegi uniós és amerikai megbízottak csak elősegíthetik a kiegyezést, de a végső lépést a feleknek kell megtenniük. Petritsch arra emlékeztetett, hogy Pristinára jelenleg is nagy nemzetközi nyomás nehezedik annak érdekében, hogy alakítsa meg a szerb autonómiát. (Szerbiai RTV, Tanjug)


Fotó: epa.eu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..