home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Oroszbarát tisztségviselő: ukrán dróntámadás érte a zaporizzsjai atomerőmű területét
2022.07.21.
LXXVII. évf. 29. szám
Oroszbarát tisztségviselő: ukrán dróntámadás érte a zaporizzsjai atomerőmű területét

Ukrán drónok próbáltak meg csapást mérni a zaporizzsjai atomerőműre, a reaktorblokkok nem sérültek meg, a létesítmény továbbra is rendben üzemel — közölte Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye oroszbarát katonai-polgári közigazgatása főtanácsának tagja szerdai Telegram-bejegyzésében.

Volodimir Zelenszkij (ukrán elnök) terroristáinak csapásmérő drónjai támadták a zaporizzsjai atomerőművet — írta a tisztségviselő. Rogov a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek azt mondta, hogy a támadást az atomerőmű területén három kamikazedrónnal hajtották végre, amelyek tölteteinek robbanóereje TNT-egyenértékben kifejezve kilogrammokban lehetett mérhető.

A RIA Novosztyi szerint ukrán részről az elmúlt napokban már többször megpróbáltak kárt okozni az erőműben. Július 12-én ukrán drónok több, 120 milliméteres kaliberű aknavető-lövedéket dobtak le egy, a létesítmény melletti épületre, melynek tetőjében és ablakaiban kár keletkezett. Hétfőn újabb támadási kísérletet hajtottak végre drónnal az erőmű ellen, ennek során 11 alkalmazott megsebesült, közülük 4-nek súlyos az állapota. Az Enerhodarban működő létesítmény Európa legnagyobb atomerőműve, 2022 márciusában a hat blokkból álló objektumot orosz erők foglalták el.

Az orosz erők ismét csapást mértek Ukrajna második legnagyobb városára, a keleti országrészben lévő Harkivra. Az eddigi információk szerint hárman haltak meg, köztük egy gyermek — közölte Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegramon. A beszámoló szerint egy tizenhárom éves fiú, egy nő és egy férfi halt meg a támadásban, továbbá egy hetvenkét éves nő megsebesült.


Fotó: Volodimir Zelenszkij/ Facebook

A kijevi vezérkar szerdai összesítése alapján eddig hozzávetőlegesen 38 750 orosz katona vesztette életét Ukrajnában. Az ukrán erők megsemmisítettek 221 orosz repülőgépet, 188 helikoptert, 15 hadihajót, 1700 harckocsit, 3905 páncélozott harcjárművet, 856 tüzérségi és 113 légvédelmi rendszert, valamint 250 rakéta-sorozatvetőt.

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoksága a Facebookon arról számolt be, hogy megsemmisítették az oroszok egy ultramodern radarállomását a Herszon megyében lévő Lazurne faluban. Az ukrán hírportál a brit hírszerzésre hivatkozva hozzátette még, hogy a Dnyeper (Dnyipro) folyón lévő átkelőhelyek ellenőrzése valószínűleg kulcsfontosságú tényező lesz a Herszon megyében zajló harci cselekmények kimenetelében.


Fotó: General Staff of Armed Forces of Ukraine/ Facebook

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy lelepleztek négy ellenséges ügynököt a Donyeck megyei Bahmutban, akik információkat gyűjtöttek az oroszok számára a városban lévő infrastrukturális létesítmények koordinátáiról, az ukrán egységek elhelyezkedéséről és mozgásáról a régióban. Vitalij Kim, a déli Mikolajiv megye kormányzója bejelentette a Telegramon: a megyeszékhelyt egy időre lezárják, hogy semlegesítsék az oroszokkal együttműködőket. Szavai szerint kedd óta 18 írásos bejelentés érkezett hivatalához „kollaboránsok és árulók valószínűsíthető tevékenységéről”. A hatóságok feldolgozzák és ellenőrzik az információkat — tette hozzá.

Az Ukrajna elleni „különleges hadművelet” földrajzi koordinátái megváltoztak, Oroszország a nagy hatótávolságú nyugati fegyverek érkezése miatt távolabbra fogja tolni magától a jelenlegi harcvonalat — jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz állami RT tévécsatornának és a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva. A tárcavezető azt mondta, hogy a háború célja Moszkva szempontjából változatlanul Ukrajna „nácitlanítása” és demilitarizálása, abban az értelemben, hogy ennek az országnak a területéről nem érheti semmilyen fenyegetés Oroszország biztonságát. Lavrov szerint az orosz fél a március végi isztambuli kétoldalú tárgyaláson kész lett volna elfogadni az akkori helyzetből kiinduló ukrán megállapodási javaslatot.

Az ukrán—magyar határszakaszon 6514 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román—magyar szakaszon belépők közül 4922-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Ukrajinszka Pravda, RIA Novosztyi, www.police.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..